vasárnap, február 24, 2008

VKF! XIII. - különleges köretek

Amilyen örömmel üdvözöltem a Vigyázz, kész, főzz! aktuális fordulójának kiírását, olyan nehezen jött össze ez a poszt. Sőt, elárulom, nem is kifejezetten erre az alkalomra készült, amit alant közreadok, egy ideje pihenget már a laptopomban ez a piszkozat. Kihagyni viszont nem szerettem volna Fakanál fordulóját, hiszen mondhatnám azt is, az én blogom szinte csupa köretből áll. Legalábbis biztosan van olyan, akinek ez így tűnik, hiszen hús az alig, amit meg mi főételnek eszünk, nagyon jól köríthetné a húsokat a ragadozók számára. (Bár múltkor láttam egy tévéműsort a tongaiak étkezési szokásairól. Kedvencük a szopós malac sütve, amit kókusztejjel főzött löncshússal kísérnek.)
Szóval nehéz nálunk értelmezni a köret fogalmát, akkor nyer igazán értelmet, ha nagyobb társaságnak főzök. Ilyenkor szoktam éppen azt a trükköt alkalmazni, hogy tartalmas, izgalmas, változatos köreteket készítek, akinek meg hiányzik, kaphat mellé valami húst is, de sokszor pont a kísérő zöldség a főszereplő. Ha étteremben véletlenül húsételt választok, akkor annak oka legtöbbször az, olyan csábító a köret, hogy nem tudok neki ellenállni.
Locsoghatnék még hosszan a köretekhez fűződő bensőséges viszonyomról, de jó, hogy még a végső határidő előtt éppen becsúszok, pláne, hogy még rengeteg egyéb tennivalóm is van, mielőtt holnap hajnalban elrepülök kicsit délre, hogy a munka mellett összpontosíthassak az emilia-romagnai konyhára (köretben nem erősek, de minden másban, hmmm…). Közben persze alig várom, hogy hazaérve olvashassam Fakanál összefoglalóját (köszönet neki a szervezésért) és a többiek remek receptjeit.

Az alábbi ételhez az ötlet a Sale & Pepe decemberi számából jött, de mintha a Good Food akkori számában is láttam volna hasonlót, fenyőmag helyett mandulával.
Pulykához, csirkéhez, sültekhez adnám.
További köret ötleteim itt.

Párolt-pirított kelbimbó fenyőmaggal, ropogós morzsával

½ kg kelbimbó
2 szelet kenyér bele
1 ág rozmaring
5 dkg fenyőmag
2 evőkanál olívaolaj
cayenne bors

A megtisztított kelbimbót gőzben negyedpuhára párolom. Az olajon óvatosan megpirítom a fenyőmagot és a szétmorzsolt kenyérbelet, a cayanne borssal és a rozmaringgal ízesítem. Hozzáadom a megpárolt kelbimbót, finoman sózom, összeforgatom, átpirítom.
Főételnek 2 adag, köretnek talán 3-4.

szombat, február 23, 2008

GBT. 3. - Almás-levendulás muffin

Sajnos megint elkapott a gépszíj a munkámban, de a helyzet nem annyira súlyos, mint tavaly ilyenkor. Egyrészt nagyobb befolyásom lett a dolgok menetére (így csak magamat okolhatom, ha valami nem úgy megy, ahogy kéne), másrészt tudatosan figyelek arra, hogy magamat se hanyagoljam el. Ennek része az is, hogy nem vagyok hajlandó lemondani a minőségi étkezésről, még akkor sem, ha két-három napra kell előre gondoskodnom az ebédemről, de már egészen jól szervezem a heti menümet. (De azért szívesen fogadok minden ötletet arra, hogy az egész heti vidéki létre hogyan tudok felkészülni minden napra húsmentes, egészséges és jóízű ebéddel. Ilyesmikre is gondolok, mint ez a saláta, amit a (súly)vesztőhelyen tettem közzé nemrég.)

Tényleg nem vagyok édesszájú, de néha jólesik az ebéd után valami édes kis semmiség is. Nem akarom megrohamozni az üzemi büfét vagy az nasiautomatát nagyon cukros, de kevéssé ízes süteményekért, jobban szeretek erről is magam előre gondoskodni. Jó megoldás erre a muffin, változatos és eláll két-három napig. A legjobb benne persze, hogy nagyon kevés munka elkészíteni, erre még futja az időmből szinte bármikor.
Lisztek, magok, sütőpor, tojás és joghurt majdnem mindig van otthon, az ízesítés meg a hűtő vagy kamraszekrény tartalmától függ. Az édes mellett sós muffinokat is szoktam készíteni, egy salátával ez is tartalmas ebéd lehet.

Az alábbi almás-levendulás muffint mostanában találtam ki. Az almától kellemesen szaftos, nem szárad ki, a levendulás ízesítés pedig egy régi almás-levendulás leveles tésztás sütiből jött, illetve a Piszke levendulás keksze (több adagban-menetben készítettem karácsonyi ajándékba) volt az ötletadó. Bár a muffin nem a gasztronómia csúcsa, de az érdekes ízesítés miatt talán mások érdeklődésére is számot tarthat, így ezt vittem a múlt szombati, 3. (nekem második) gasztroblogger-találkozóra. Bokros teendőim ellenére ezt semmiképpen sem akartam kihagyni – bár nem tudom, ilyen gyönge statisztikával bloggernek nevezhetem-e még magam.
A beszámolókból már kiderült, nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt, sokkal oldottabb volt a hangulat, mint a múltkori alkalommal, köszönhetően annak is, hogy már ismerősként üdvözölhettük egymást, bár most is voltak új résztvevők – szerintem ők sem bánták meg, hogy csatlakoztak. És nem csak a rengeteg finomság miatt. Sok és sokféle, jóféle kóstolnivaló sorakozott a hosszú asztalon – köszönet Gabojszának, hogy mindezt dokumentálta is.


Almás-levendulás muffin

1 nagy alma lereszelve
1 tojás
3 evőkanál nádcukor
1 evőkanál szárított levendula
1 citrom lereszelt héja vagy 1 teáskanál szárított citromhéj
2 dl joghurt
1 dl olaj
2 dl finomliszt
2 dl teljes kiőrlésű tönkölyliszt
½ csomag sütőpor

Összeszitálom a lisztet és a sütőport, egy nagy tálban pedig összekeverem az összes többi hozzávalót, majd hozzáadom a lisztkeveréket is. Éppen hogy összekeverem, és kiadagolom a muffintepsibe. 20-25 perc alatt, tűpróbáig sütöm.
12 közepes méretű muffin lesz belőle

hétfő, február 11, 2008

Hajdinarizottó

A hajdina és a rizottó is gyakori szereplő volt az elmúlt két hónapban a blogomban, lépjenek föl most együtt! Még mielőtt beköszönt a tavasz, akkor úgysem fogunk már ilyen melengető ételeket kívánni.
A hajdinát rizottó módjára készítettem el, de ez nem olyan krémes-lágy, mint a rizs. Finom magában is, de akár körete is lehetne egy szelet sült húsnak vagy halnak, de sült céklát, más zöldségeket, markáns ízű levélsalátát is el tudok képzelni mellé.


Hajdinarizottó

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
15 dkg hajdina
0,5 dl (vörös)bor
6 dl zöldségleves
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
2-3 evőkanálnyi reszelt parmezán

A finomra vágott hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre párolom. Ráteszem a hajdinát, átkeverem, hogy minden szemet bevonjon az forró olaj. Meglocsolom a borral, kevergetve elpárologtatom belőle az alkoholt. Az alaplevet 3-4 részletben hozzáadva, kevergetve megfőzöm a hajdinát, k.b. 25-30 perc alatt puhul meg. Ekkor elzárom alatta a tüzet, belekeverem a parmezánt, lefedve pár percig pihentetem tálalás előtt.
További parmezánt lehet kínálni hozzá.
2 nagy adag

vasárnap, február 10, 2008

Új blog: (SÚLY)VESZTŐHELY

Aki figyelemmel kíséri a gasztroblog-szféra eseményeit, tudja, hogy már egy hete elindult a sokszerkesztős GigantikusEgészségGasztroBlog, (SÚLY)VESZTŐHELY címmel. Mától ott is publikálok, köszönöm Mademoiselle-nek és Fűszeres Eszternek a lehetőséget, hogy az egészséges étkezésről vallott gondolataimat ott is közzétehetem, és a társszerkesztők okos gondolatait olvashatom.

Találkozzunk ott is!

Jégsaláta pestoval, mangóval

Ha könnyű, de rafinált ízű vacsorára (ízre, de nem mennyiségre) vágyom, bevetem ezt a salátát. Sajnos nem az én kreációm, arra már nem emlékszem, honnan származik az ötlet, talán egy étlapról.
Tulajdonképpen csupa különlegesség, de minden elemét meg lehet kapni egy hipermarketben, nem feltétlenül olcsón, de mindenképpen megéri az árát, mert nagyon harmonikus kombináció a végeredmény. Mangó mostanában egészen baráti áron kapható, ehhez a salátához kifejezetten a nem túlérett változatot válasszuk.
Ha jól elő van készítve (azzal sincs sok munka), pillanatok alatt össze lehet dobni és elbűvölni vele a vacsoravendégeinket. (Vagy a párunkat, ha érdekelne a Valentin-nap, ez lehetne az gyertyafényes vacsora első fogása.)
Pláne, ha egy pohár hozzáillő fehérborral kísérjük, ezt nagyon tudom ajánlani hozzá.



Jégsaláta mangóval, pestoval

1 fej jégsaláta
1 mangó

egy csokor bazsalikom (egy kis cserépnyit szüreteltem le)

1 dl extra szűz olívaolaj

3+3 evőkanál fenyőmag

1 gerezd fokhagyma

parmezán

frissen őrölt bors/borskeverék

A jégsalátát megmosom, centrifugázom, falatnyi darabokra tépem.
Elkészítem a pestot, de ezúttal kihagyom belőle a reszelt parmezánt: összeturmixolom a bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát és a fenyőmag felét.

A maradék fenyőmagot szárazon, óvatosan megpirítom (vagy nem).

A mangót meghámozom, vékonyan fölszeletelem.

Összeállítom a salátát: egy lapos tányéron elterítem a jégsalátát, meglocsolom a szokásosnál kicsit hígabb pestoval, elrendezem rajta a mangószeleteket, rászórom a fenyőmagot és a parmezánból is forgácsolok rá jócskán, végül egyet-kettőt tekerek a borsörlővel a tányérok fölött.

4 adag előételnek / 2 adag főételnek

 

blogger templates | Make Money Online