vasárnap, március 30, 2008

Édes pesto

A magyar vásárló árérzékeny. Én sem tudtam ellenállni az egyik élelmiszerdiszkont akciójának, amelyben a kétnapos húsvéti zárvatartás előtt 50 %-os árengedménnyel igyekeztek kisöpörni a zöldségespult tartalmának zömét, így jól bevásároltam fűszernövényekből is, bár egyáltalán nem volt szándékom. A bazsalikom pappa al pomodoroban végezte, a mentát a bulgurhoz szántam, de mi legyen a citromfűvel? Se fagylaltkehely, se pohárkrém, amire citromfű-bóbitát biggyeszthetnék díszítésnek, viszont van egy (szintén akciósan vásárolt) tökéletes érettségi állapotban lévő ananász a készleten, ebből kéne kihozni valami egyszerű, de nagyszerű desszertet.
Kis gondolkodás után született meg az ötlet: legyen ananász-carpaccio citromfű-pestoval.
Az olajos mag lehet mandula, kesudió, fenyőmag, ez rendben, de mi legyen benne a parmezán és az olívaolaj helyett? Mi adja a pesto sűrűségét, testét, és mivel higítsam? A marcipán éppen meg fog felelni a célra, formázható, hígítható és már benne van a mandula is, a lehető legfinomabbra őrölve, a citromlé pedig könnyűvé teszi a végereményt.
A kísérlet sikerült, fogok még édes pestot készíteni más füvekkel, más gyümölcsökhöz. Az eperszezonban bazsalikommal fogom kipróbálni, zöldcitrom levével, de el tudok képzelni egy mentás-narancsos kombinációt filézett grapefruittal vagy pomeloval, de almával is.


Édes pesto

1 csokor citromfű / menta / bazsalikom, vagy más, az édességhez illő ízű zöldfűszer
2-3 dkg marcipán
1 citrom / zöldcitrom / narancs leve

A hozzávalókat összeturmixolom.



Ananász-carpaccio citromfű-pestoval

1 ananász
1 adag citromfű-pesto

Az ananászt megtisztítom, vékonyan fölszeletelem (de nem hártyavékonyságúra, legyen azért harapható). Tányérra rendezem, meglocsolom a pestoval.
Étvágytól függően 3-4-5 adag.

vasárnap, március 16, 2008

Tényleg itt a tavasz

Leellenőriztem. A kósza híreken felbuzdulva tegnap hazafelé jövet tettem egy kitérőt, hogy megtudjam, van-e már medvehagyma mifelénk is. Van bizony, rengeteg, csak győzzük enni.
A legtöbbet magában ropogtatom el, de a mai ebédben is helyet kapott: a póréágyon sült lazachoz majorannás-balzsamecetes sült céklát és krumplipürét adtam, és felcsíkozott medvehagymát is tettem az asztalra, döntse el mindenki, hogyan akarja enni. Én a krumplipürébe kevertem a medvehagymát, nagyon földobja.

Tegnap este pedig gyors vacsorának sült ricottát csináltam, ahogy ezt Dolce Vitánál olvastam, a ricottába reszelt parmezánt és medvehagymát kevertem és formában megsütöttem. Mellé még sok medvehagymát ettem. :)

Az igazi blogéletet most egy időre takarékra kell tennem, addig is, amíg komolyabb posztokkal jelentkezem, frissítettem a tavalyi medvehagyma-linklistát.

hétfő, március 10, 2008

Tavaszodik. Jé, tényleg!

Zsuzsa gurította nekem a Horasztól indult körkérdést: Neked mikor tavaszodik ki?

Kiábrándító lesz a válaszom, én még észre sem vettem idén. Illetve csak azon, hogy ha néha benézek a blogomra, azt látom, hogy a „medvehagyma” keresőszóval érkeznek hozzám mostanában a leggyakrabban.
Pedig mennék én a piacra és harapnám a harsogó retket, friss újhagymát, zsenge répát, de nem jutok el mostanában odáig. De jó, hogy felhívtátok rá figyelmemet, talán a húsvéti hosszú hétvégén nem felejtem el, hogy megnézzem a medvehagyma-lelőhelyünket, jó lenne a hagyományos túrós-spenótos háromszögek mellé medvehagymásat is sütni a húsvéti reggelihez. Utána pedig anyukám kertjében tartok terepszemlét, illetve a teraszról szemlélem majd jó társaságban, hogyan nő a fű – remélem, jó idő lesz.
A tavasz érkezése gyerekkoromban a mosolygós retket jelentette. Vajas kenyér, rajta piros-fehér retekszeletek, ez volt a kedvencem, nagyon vártam minden évben és nagyon sajnáltam, hogy csak rövid ideig élvezhettem.
Mostanság pedig az első, zsenge zöldségekből készült saláta: újhagyma, hónapos retek, fejes saláta, zsenge sárgarépa, kevés olaj és citromlé, esetleg friss sajt a tetejére, mindez az aromás újkrumpli mellé.
Aztán majd jön a spárga, a zöldborsó, cseresznye, eper… és a nyár!

Addigra talán majd én is normális életet élek újra. Kitartás, már csak 4 hónap...

vasárnap, március 02, 2008

Ünnepi leves vegáknak – de ragadozóknak is ízleni fog

Húsnemevő koromban néha nehéz volt elfogadtatnom, hogy nem, húslevest sem kérek, hiába nincs benne hús. Meg a húslevesben főtt zöldséget sem kérem, ne is akarják belevarázsolni a franciasalátába, én inkább nem ennék belőle.
Talán túl sok mű-húslevessel találkoztam, de ma sem ez a kedvencem.
Jó húslevest zöldségek nélkül nehéz elképzelni, sőt, mi több, egy vegetáriánus szakácskönyv egyenesen azt állította, hogy csak a zöldségek adják az ízét. Ez persze nem igaz, de hús nélkül is lehet teljes értékű, gazdag ízű levest főzni.
Mégis, a húslevesnél már csak a menzai zöldségleves volt rémisztőbb: túl sós csontleves vagy kockaleves és némi csoffadt vegyes zöldség, pedig a zöldséglevesben nagy lehetőségek rejlenek. Ilyenkor télen gyakran dobok össze sokféle zöldségből, tésztából sűrű, egytálételnek is beillő levest. Ezt nem is főzöm hosszan, nem főzöm ki a zöldségek ízét, sőt, még puhára sem főzöm, szeretem, ha harapható marad. Ha viszont arra van szükség, hogy a lé legyen erős, tömény ízű, sokkal hosszabb a főzési idő, ez a leszűrt, áttetsző zöldségerőleves magában is megállja a helyét, különösen, ha változatos betétekkel kínálom, de alapléként használható további ételek (pl. rizottók) készítéséhez.
De a fő indítékom most az volt, hogy a szarvasgombával aromásított fürjtojásokat levesbetétként felhasználhassam. Több, mint pazar, ahogy a szánkban a töményen szarvasgomba-ízű, lágy tojássárgája kiömlik a fehérje-burokból…
Ez már bőven elég lett volna, de még fokoztam az élvezeteket: kevés fűszeres ízű, fekete trombitagombát is tettem bele – köszönet érte Zsuzsának. Legközelebb csak ez lesz benne, így is tökéletes és a vegánok sem találhatnak benne semmi kivetnivalót.


Zöldségleves, zöldségalaplé

1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 negyed zellergumó vagy 2-3 szárzeller
1 fehérrépa
1 póréhagyma
1-2 ág kakukkfű vagy 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 ág rozmaring
5-6 szem szegfűbors
1 babérlevél
4-5 liter hideg víz

bors

A zöldségeket megtisztítom, darabolom, az olajon gyengéden megpárolom. A sárgarépától gyönyörű sárga színt kap, ezt nem szabad kihagyni belőle. Felengedem a vízzel, hozzáadom a fűszereket, majd az egészet enyhe tűzön, lassan gyöngyöztetem 1-1,5 óráig. Levesszűrőn leszűröm, majd ha teljesen tükrös tisztaságú levet akarok – a klasszikus erőleves-tisztítási módszer itt nem jöhet szóba, ha vegetáriusoknak készül –, finomabb szűrőn, konkrétan kávéfilteren is átengedem.
Ebből a mennyiségből jó 3 liter alaplé lesz.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, 2 személyre 6 decis adagonként lefagyasztom.



Zöldségleves trombitagombával, szarvasgombás fürjtojással

személyenként 3-4 dl zöldségleves
3 (szarvasgombás) fürjtojás
1 kis marék szárított trombitagomba

A kész zöldséglevest fölforralom, óvatosan belengedem egyesével a fürjtojásokat, 1 perc főzés után kevés levessel együtt ki is veszem őket. A forró levesbe szórom a szárított gombát, egy-két percig gyengéden főzöm vele.
A levest csészékben, a fürjtojásokkal tálalom.


Eredetileg a (súly)vesztőhelyen.


Répatorta van?

Majd’ mindenkinek van egy répatorta-receptje. Nekem túl sok is volt a gyűjteményemben, álljon hát itt most az, amelyet ebből a sokból gyúrtam össze. Tekintettel az aktuális állapotokra, nekem olyanra volt szükségem, amelyikhez nem kell rengeteg tojás, a cukor és olaj mennyiségét mérsékeltem, és a lisztet is teljes kiőrlésűre cseréltem. Ezt itt tulajdonképpen magamnak örökítem meg, hogy ne kelljen újra keresgélnem, mert nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel: a másnapi ebédre félretett szeletet a hűtőben (egy műanyag dobozban, lefedve) felejtettem vagy 4 napra, és még akkor is tökéletesen élvezhető volt. Naranccsal, gyümölcssalátával körítve, egy pohár zöld- vagy gyümölcsteával teljes és egészséges uzsonna vagy reggeli.


Répatorta

3 egész tojás
1 dl barnacukor
1 dl olaj
4 dl finomra reszelt sárgarépa
1, 5 dl összevágott dióbél
1 csomag sütőpor
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 kávés kanál őrölt kardamom
4 dl teljes kiőrlésű liszt

A tetejére:
20 dkg tejszínes krémsajt
1 narancs
1 evőkanál méz

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sárgarépát, a diót és az olajat. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel együtt beleszitálom a répás-tojásos keverékbe, majd a masszába óvatosan beleforgatom a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kapcsos tortaformába töltöm és 200 fokon k.b. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Közben a krémsajtot a mézzel, a narancs lereszelt héjával és a levével kikeverem, ezt kenem a kihűlt torta tetejére.
egy 26 cm átmérőjű tortaformához való mennyiség

szombat, március 01, 2008

Krémes állag - erős íz

Egy munkahét szakadatlan hal- és herkentyű-, illetve tésztaevés után (soha rosszabb dolgom ne legyen), ma markáns, erős ízre vágytam. Meg kivételesen levesre. Pontos elképzelés nélkül álltam neki, hagytam, hogy a pillanatnyi megérzés vezessen, így született ez a selymes-bársonyos textúrájával ellentétben álló ízű, karakteresen fűszeres krémleves. A joghurt helyett kókusztejjel vegán fogás is lehet, de akkor pár csepp citromlével adnám meg a kellő savanykásságát.
Nagyon jó példa ez az étel arra, hogy néhány fűszer beszerzésével micsoda távlatokat nyithatunk a konyhánkban. Hiszen az alap indiai fűszereken (római kömény, koriander, kurkuma, gyömbér) kívül a többi hozzávaló minden magyar háztartásban otthonos - mégis milyen egzotikus étel lehet szinte a semmiből!


(Indiai ihletésű) fűszeres krumplikrémleves


1 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
darabka gyömbér
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál kurkuma
3 nagy krumpli
csipetnyi (vagy több) őrölt chili
joghurt / kókusztej és pár csepp citromlé

A felforrósított olajban megfuttatom a koriandert és a római köményt, majd hozzáadom a reszelt gyömbért és a felaprózott hagymákat. Megpárolom, közben a krumplit meghámozom és kockára vágom. Rádobom a fűszeres-hagymás alapra, átforgatom, felengedem annyi vízzel, ami nagyon bőven ellepi. Puhára főzöm, leturmixolom. Ízlés szerint chilivel ízesítem. Joghurttal adom asztalra, vagy friss citromlét adok a leveshez és kókusztejjel tálalom.
3 adag

 

blogger templates | Make Money Online