szerda, december 31, 2008

Boldog új esztendőt!

Az év eleji ígéretemnek megfelelően ma blinit eszünk, nagyszemű vörös kaviárral, és ma csak pezsgőt iszom. A város legjobb szupermarketjében megnézegettem ugyan a vodkákat, de a választékot látva maradunk a jó hideg, jó száraz pezsgőnél (nem is szeretem a vodkát, egyetlen egy van amit meg tudok inni).
Desszertnek Zsuzsa szarvasgombás pohárkréme hűl a konyakospoharakban - nagyon ígéretes!
Ugyan nem lesz holnap nagy szükségünk a korhelylevesre (egyébként is másnaposságra szerintem a legjobb a forró borsmentatea, sok citromos víz meg egy jó fokhagymás paradicsomos tészta), de délután megfőztem a holnapi ebédünket. Újév napja nem telhet el lencse nélkül. Főzeléket a legritkább esetben készítek belőle, és a korhelyleves is jól jön (szokott jönni) a szilveszteri buli után, így néhány éve belekombináltam a lencsét. Egyébként is nagyon szeretjük a savanyúkáposztát és a belőle készülő tartalmas - hús nélküli - leveseket, elég jó páros ez így. (Mi nem élünk vele, de nagyon illik bele egy kis füstölt kolbász is.)
Gyorsan közzé is teszem, hátha valakinek hasznos lehet még holnap, lencseleves-receptet keresve.


Kívánok mindenkinek sikeres boldog új esztendőt, egészségben, szeretetben!

(És mivel ma többen érkeztek hozzám a "boldog új évet olaszul" keresőkifejezéssel:
Felice anno nuovo!)


Korhely lencseleves

15 dkg lencse
2 babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 púpos kávéskanál pirospaprika
40-50 dkg savanyúkáposzta
borsikafű
borókabogyó
(1-2 gerezd fokhagyma)
tejföl ízlés szerint

Az egy-két órára beáztatott lencsét a babérlevéllel félpuhára főzöm.
A kockára vágott hagymát az olajon üvegesre párolom. Közben a savanyúkáposztát (szükség szerint leöblítem és) apróra vágom.
A hagymához adom a pirospaprikát, majd rögtön le is húzom a tűzhelyről, nehogy a paprika megégjen és megkeseredjen. Elkeverem, és azonnal ráöntök 1 dl hideg vizet, ettől a hagyma "szétrobban" és sűrű szaftot ad. Visszateszem a tűzre, ráteszem a savanyúkáposztát és összeforgatom.
Hozzáadom a főtt lencsét, levével együtt. Borsikafűvel és borókabogyóval fűszerezem, ha kell, vizet adok hozzá (lepje el a káposztát, lencsét). Negyedóra alatt összerottyantom.
Egy-két gerezd összezúzott fokhagymával ízesítem (elhagyható), de már nem főzöm vele. Fedő alatt hagyom fogyasztható hőmérsékletűre hűlni.
Be is lehet habarni, de szerintem éppen elég tálaláskor a tányérokban tejfölözni.
Mint a káposztás ételek általában, másnap sokkal finomabb.
Kapacitástól függően 3-5 adag

szombat, december 20, 2008

Még elkészül

A gondos háziasszonyok már megsütötték a karácsonyi aprósüteményeket, készülnek az ünnepi menü fogásai, az ajándékok meg becsomagolva várják a sorsukat. Mi kiszálltunk a karácsonyi kereskedelmi őrületből, apró dolgokkal kedveskedünk egymásnak. Leginkább finomságokkal.
Jól jönnek ilyenkor a bloggertársak ötletei, aki követi a gyűjtőoldalt, láthatja, az elmúlt napokban mennyi ajándéknak való finomság készült. Nagyon hasznos oldal Mamma folyamatosan frissülő, átfogó gasztroajándék-gyűjteménye, italok, fűszerek, kekszek, mártások - itt mindenki talál kedvére valót.
Két éve még nem volt blogom, fotó sem készült az ajándékokról, fűszeres pácolt fokhagyma, vaníliakivonat és gyógynövényes keserűlikőr volt az ajándékcsomag. (Cipősdobozokat vontam be tapétával, a dobozban formára kivágott kartonpapírral jelöltem ki az üvegek helyét, nagyon profin nézett ki.)
Ezeket persze időben el kell készíteni, a likőr, vaníliakivonatnak idő kell, nem is kevés.

Tavaly nem voltam ennyire előrelátó, a birsalmasajt kivételével az utolsó pillanatban készült minden:
  • Articsókakrém, a recept a tavaly decemberi Sale & Pepe-ből származik, de mintha a Fakanál aktuális számában láttam volna ezt is, más onnan átvett receptekkel együtt. Akkor volt még a fagyasztott articsókámból, de csaltam is kicsit: a hiányzó mennyiséget az ízében kicsit hasonlító csicsókával pótoltam ki.
Articsókakrém
1/2 kg articsókaszív (részben csicsóka, megtisztítva)
fél citrom leve
extra szűz olívaolaj
1 babérlevél
zöldfűszerek: tárkony, majoranna, petrezselyem
egy kis gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
Az articsókát a citromlével, fokhagymával, kevés zöldfűszerrel és a babérlevéllel annyi vízben, amennyi ellepi, 10 alatt megfőzöm. Ha megpuhult, a babérlevelet kidobom, az articsókát zöldfűszerekkel együtt leturmixolom, sózom, borsozom. Kis üvegekbe töltöm, és krém tetejére olajat csorgatok, hogy elzárja a levegőtől. A lezárt üvegeket egy lábosba állítom, feltöltöm vízzel és 30 percig gyöngyözve forralom, ezzel tartósítva a krémet. Az üvegeket a lábosban hagyom kihűlni.
K.b. 450 ml krém
  • Ispahan dzsem - Chili & Vanília a legjobbkor tette közzé a receptet. Később a sűrű dzsemet saját gyártású fehércsoki-kapszliba töltöttem, így lett belőle bonbon anyák napi ajándéknak.

  • Fűszeres mustár - Zsu receptjét alapul véve készítettem, nagyjából követve azt.

  • Birsalma-bonbonok: a birsalmasajtot kockára vágtam, egyik oldalukat keserűcsokoládába mártottam.

Nagyon kedvelt ajándék a csokibonbon, trüffel, a múlt héten majd minden nap nyílt egy topik az egyik népszerű női oldalon a témában. Sok évig készítettem én is, sokféle ízkombinációban (tiramisu, mák, citrom, aszalt ananász, eper, stb.), de mindig találok újabb és újabb inspirációkat, jó kiindulópont Doctor Pepper és Okostojás gyűjteménye.

Arra ügyelek, hogy karácsony előtt legyen itthon több tonna ét- és tejcsoki, tejszín, minden eshetőségre, de tavaly csak gyors megoldásra futotta, az utolsó pillanatban már nem értem rá nagyon cifrázni. Megspórolandó a dermesztés idejét és a formázás maceráját, a svéd bútoráruházban kapható kosárkákat töltöttem meg különböző ízű csokikrémekkel: fehércsoki kókusszal és zöldcitrom héjával, az étcsoki és marcipánrétegek tetején csokis mandulával, mogyorókrémes csoki. A csokikat tejszínnel olvasztottam össze, és itt az sem okoz gondot, ha esetleg kicsit hígra sikeredik a trüffelmassza, a tésztakosárka nem hagyja elfolyni.
További ajándéknak (is) valók a blogomról:
A következő napokban csend lesz a blogon, sok dolgom van még az ünnepig. Boldog, meghitt karácsonyt kívánok mindenkinek!

vasárnap, december 14, 2008

Karácsonyi receptverseny - előétel

Legyen teljes a sor, még ha visszafelé is haladtam, legyen előétel is a karácsonyi receptversenyre. Köszönöm Nemisbékának, hogy lehetőséget adott, hogy meghirdette, megszervezte és összefoglalja a jobbnál-jobb karácsonyi recepteket.

Attól függően, hogy szenteste hányan és kik vacsorázunk együtt, döntöm el, hogy leves vagy inkább egy salátás hideg előétel legyen-e a nyitófogás. Kettőnknek inkább az utóbbit választom, ha többen vagyunk, általában leves, tavaly például kétrétegű zellerkrémleves volt, máskor fűszeres (de nem édes) gesztenyekrémleves, zöldségerőleves fürjtojással, tartalmas zöldséglevessel felengedett burgonyakrémleves kaviárral. Ezeket is nagyrészt jól elő lehet készíteni, de a hajszolt háziasszonyok kedvére álljon itt néhány hideg előétel, variációk füstölt halakra. Csak bevásárolni kell hozzá gondosan, a többi már nagyon egyszerű, a saláták nagy része előre el- vagy előkészíthető.


Füstölt lazac borókás édeskömény salátával

10 dkg füstölt lazac
1 alma
1 édeskömény
1 citrom
pár csepp olívaolaj
4-5 szem borókabogyó

Az almát és az édesköményt julienne-re vágom, citromlével meglocsolom. A megtört borókabogyóval és a olívaolajjal összekeverve hűtőbe teszem.
Tálaláskor a lazacszeletekből kb. 5-6 cm széles csíkokat vágok és rózsákra csavarva ültetem a salátára.
Az ötlet egy pár évvel ezelőtti Konyhaművészetből származik.


Füstölt makréla narancs-szárzeller salátával

15-20 dkg füstölt makréla filé (vagy más füstölt hal)
2 narancs
2-3 szál szárzeller
1 tojás sárgája
1 dl olaj
ízlés szerint pár kanál joghurt

A tojássárgájához az olajat cseppenként majd vékony sugárban adagolva, állandó keveréssel majonézt készítek, kevés joghurttal lazítom, de ne legyen nagyon híg.
A szárzellert felszeletelem, a narancsot kifilézem.
A majonézzel csak közvetlenül tálalás előtt keverem össze.
A füstölt halfilével és pirítóssal tálalom.


Füstölt pisztráng tejszínes tormával

1 kisebb füstölt pisztráng (vagy más füstölt hal)
1 alma
1 dl tejszín
ízlés szerinti mennyiségű frissen reszelt torma
1 citrom
vegyes zöldsaláta (jégsaláta, fodros endívia, rukola, radicchio, madársaláta)
pár csepp olívaolaj

A pisztrángot hosszában kettévágom, kiemelem a gerincét és a szálkákat, leválasztom a fejét, gusztusos darabokra vágom.
A tejszínt fölverem, hozzáadom a tormát.
Az almát kettévágom, magházát kiemelem és a vágott felületet bekenem citrommal, hogy ne barnuljon meg.
Tálaláskor csinosan elrendezem a salátát a tányérokon, megspriccelem az olajjal és a citromlével, melléteszem a haldarabokat és a fél almákba halmozott tormás tejszínhabot.

Mindegyik recept 2 személyre szól.

Karácsonyi receptverseny - főétel

Nem, nem lesz fotó. Most nem, majd feltöltöm utólag, de miután kipakoltuk a csomagtartót, nem indulhatok most el vásárolni. Olaszországból nem lehet úgy hazajönni, hogy a kirándulás záróakkordjaként ne töltsek el 2 órát egy supermercatoban, csak a legszükségesebbeket pakolva a bevásárlókocsimba. Ipari mennyiségű parmezán az egész családnak, helyi sajtok, nálunk kevéssé ismert zöldségek - most a szezonra és a tartományra tekintettel radicchio sok változatban -, olívaolaj, bor, száraztésztákból csak az érdekesebbek - farro és lencseliszttel dúsítottat leltem -, és néhány különlegesség: gesztenyeliszt, pizzoccheri, vetőmag. Erős volt a kísértés a halaspultnál is, de végül ellenálltam, a 600 kilométeres utat nem mertem megkockáztatni egy tarisznyarákkal vagy friss hallal, kagylóval. A férjem így is egy hős, zokszó nélkül végigasszisztálta az ámokfutásomat, amit nevezzünk jóindulatúan karácsonyi bevásárlásnak. Kár, hogy ott nem osztogatnak kis matricákat a vásárlás után, a magyarországi akcióban a tegnapi számla után már vehettem volna a késeket.

Itt a rengeteg megenni való finomság, nem vehetek mindezek tetejébe most egy egész halat, márpedig a karácsonyi főétel nálunk mindig az alábbi töltött ponty (én változtatnék, de követelik!). Kétszer tértem el tőle: tavaly nem tudtam ellenállni a Kalla-vacsorában leírt fogasszelet szarvasgombás majonézzel kompozíciónak, illetve egyszer pedig egy gyönyörű csukát kaptunk valahonnan, azt kellett elkészítenem. A csuka értékes és ízes, feszes húsú halunk, de elég szálkás is, nem akartam bonyolult mártásokba fojtani, rántani én soha, ezért a dióval nem paníroztam, hanem töltöttem. A dióhabbal töltött csukához tojásfehérjét vertem habbá, darált dióval és apróra vágott friss rozmaringgal összekevertem, ezt töltöttem a hal hasába. Ahogy a hal megsült, a hab is felfújódott, kicsit ki is jött a halból, nagyon finom ropogósra sült. Köretnek vajban megfuttatott gyümölcsöket (alma, körte, szőlő) adtam.

Az alábbi töltött pontyot azért szeretem, mert gyorsan elkészül, nem kell mellette állni, elég érdekes, nem szokványos de a konzervatívabb ízlésűeknek is ízlik. Reggel szoktam előkészíteni, és este, a gyertyagyújtás alatt éppen megsül-párolódik. Előző nap a halat tisztítanám meg és a gombás tölteléket készíteném el, a tojás és a sajt nélkül.
Köretnek hagymás törtkrumplit (ez is jól előkészíthető, csak át kell pirítani tálalás előtt) adok mellé, illetve salátát: felcsíkozott kínai kel vagy kész salátakeverék újhagymával vagy póréval és kifilézett naranccsal vagy grapefruittal, olívaolajjal megspriccelve.


Gombával töltött, borban sült ponty

1 kisebb ponty egészben
15 dkg csiperkegomba
2-3 dkg vaj
1 szelet fehérkenyér vagy zsemle
1 evőkanál reszelt sajt
fehérbors
1 tojás
1 citrom
3-4 babérlevél
1 dl olaj
1 dl száraz fehérbor

A gombát megtisztítom, felszeletelem, a vajon megpárolom, fehérborssal ízesítem. Hozzáadom a beáztatott, kifacsart kenyeret (ha elég sok a gomba, ez el is maradhat), ha kihűlt, belekeverem a reszelt sajtot és a tojást. Ezt a masszát töltöm a megtisztított, megsózott halba. A hasüreget alul hústűvel vagy fogpiszkálókkal összetűzöm. Az így előkészített halat egy ovális jénaiba teszem.
A citromot alaposan megmosom, felszeletelem. A halat beborítom a citromszeletekkel és a babérlevelekkel, majd leöntöm az olajjal és a borral.
Közepesen meleg sütőbe teszem, egyszer-kétszer a saját levével meglocsolgatva k.b. fél óra alatt megsütöm.
2-3 adag


És a bónusz: a hal szaftjának maradéka reggelre megkocsonyásodik, pirítósra kenve ez a kedvenc 25-i reggelink! (De vigyázat: mielőtt a maradékot a hűtőbe tesszük, a citromkarikákat és a babérleveleket ki kell venni, különben nagyon kellemetlen íze lesz!)

Karácsonyi receptverseny - desszert

Elsőként kommenteltem lelkesen, mikor Nemisbéka karácsonyi receptversenyt hirdetett, mert egyébként is terveztem bejegyzést arról, hogy nálunk mi szokott lenni a szenteste vacsorája. Aztán eltelt 4 mozgalmas hét, a végén jól elutaztam pár napra Coneglianoba a jól megérdemelt nyaralás pótlásaként Jovanotti koncertjére meg egy kis gasztro-túrára, és most a végső határidő előtt próbálok becsúszni az én ötleteimmel. Recept biztosan lesz, de mivel tegnap éjjel érkeztünk haza, és most indulok pontyot venni, meglátjuk, képet is sikerül-e produkálnom - erről majd a következő bejegyzésben.
A karácsonyi menü tervezésekor nekem csak egy vacsorára kell készülnöm, ugyanis 25-én felkerekedünk és a további napokat már a szüleimnél töltjük. Édesanyám hatalmas ebédet szokott adni, hideg előétel, háromféle leves, 2-3 főétel, az utóbbi években próbálkozunk a húgommal segíteni egy kicsit, egy-egy fogással mi is beszállunk - már ha hagyja.


Számítva a szokásos nagy traktákra, a "saját" vacsorám kitalálásánál fő szempont, hogy könnyű legyen, elfogyjon minden, és elkészíteni se tartson nagyon sokáig, mert eddig nem volt túl sok időm a nyugalmas készülődésre. (Volt, hogy 23-án estem haza, akkor történt velem az a csúfság, hogy a desszertre már csak egy egyszerű gyümölcssalátára futotta az erőmből.)

Nincsenek nálunk ezerféle aprósütemények sem, a vacsora zárófogása mindig pohár-vagy tányérdesszert, méghozzá olyan, ami éppen megfelel a kiírásnak: legalább egy, de van, hogy több nappal előtte készítem el. Igyekszem a hagyományos karácsonyi ízvilágból ötletet meríteni: dió, mák, mandula, gesztenye, alma, mézeskalács és fűszerei, narancs, méz, aszalt szilva - ezek a kiindulópontok.


Csak felsorolásként néhány gyors és jól előkészíthető desszertötlet a fentieknek megfelelően:

Vegyes karácsonyi parfé
: 1 liter tejszínt habbá vertem és 3 részre osztottam. Egyharmadába sok darált mák, reszelt citromhéj és méz került. A második harmadba dióból vagy mandulából készült grillázs apróra törve. A harmadik részbe belereszeltem egy tábla karácsonyi ízesítésű (mézeskalács-fűszerek) csokoládét. Lefagyasztottam. Hetekkel előre elkészíthető, fagylaltgép nélkül is meglepően habos és krémes. Ez a mennyiség bőven elég egy nagyobb család vacsorájához is, nálunk hónapok alatt fogyott el.


Mézparfé fűszeres szilvával: a habbá vert tejszínt aromás mézzel ízesítettem, lefagyasztottam. Az aszalt szilvát fahájjal, vörösborral megpároltam, a parfégömböket ezzel az öntettel kínáltam. Aszalt szilva helyett befőttből is elkészíthető.

Karácsonyi fűszeres csokoládétorta
: ez még csak a fejemben létezik, a múltkor felfedezett nagyon csokis tortát mézeskalács-fűszerkeverékkel (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, gyömbér, csillagánizs, koriander) ízesíteném. Cinnamon juttatta eszembe, mivel kellene díszíteni a tortát (én is a régi Burdában láttam): csokilevelekkel és bogyós gyümölccsel vagy cukorgyönggyel (az előbbire szavazok, meglátjuk, mit kapok majd). Szintén egy nappal előtte el kell készíteni ezt is.
Update: El is készítettem. Csokilevelestül, bogyós gyömölcsöstül (perui földicseresznyével). Mellé - kis ízkönnyítésnek - narancsos tejszínkrém, a lemon posset receptjét használva, értelemszerűen narancslével a citromlé helyett. Csupa étcsokiból készült a torta (ha jól számolom, vagy fél kilóból), azt gondoltam, ez inkább felnőtteknek való édesség, de a 3,5 éves unokaöcsém is kétszer (vagy háromszor?) kért belőle és öt pontot adott rá. :)

Charlotte borkrémmel (ez nem saját recept, de a forrásra már nem emlékszem): piskótatekercset sütöttem 6 tojásból, szederlekvárral töltöttem,a szeletekkel béleltem egy félgömb-formát, édes-illatos fehérborral ízesített, zselatinnal megkötött tejszínkrémet öntöttem a közepébe. Legalább egy éjszakát dermednie kell.

Pohárkrém cantucciniből, vin santoból: tavaly a nagy családi ebédre, az ismert toszkán édességet, az édes borba mártogatott mandulás kekszet szerkesztettem egy jól szállítható pohárkrémbe. A cantuccinit meglocsoltam a vin santoval (gyerekenek narancslével), ezt rétegeztem habosra kevert mascarponével hengeres kis poharakba. A 12 megtöltött poharat aztán a dobozába visszacsomagolva szállítottam, a helyszínen a poharas desszerteket csokoládéval bevont mandulával illetve perui földicseresznyével díszítettem.

Ha viszont elcsúsztam az előkészülettekkel és egy gyors, de látványos és tartalmas desszertre van szükség, akkor jól jön az alábbi, utolsó pillanatban is összedobható édesség.


Sült alma fahéjhabbal: az egyben hagyott almák magházát kiemelem, a helyébe töltök valami finomságot. Ez lehet sárgabaracklekvárral kevert durvára darált dió, fűszeres gesztenyemassza, mézes mogyoró vagy mandula, borban vagy teában megpuhított aszalt gyümölcs vagy mézeskalácsmorzsa, és 15-20 perc alatt megsütöm. Mellé fahéjas tejszínhabot (habszifon!) vagy tojás sárgájából gőz fölött besűrített és tojáshabbal lazított könnyű krémet adok.

De nem csak ötletelek meg emlékezek, az egyik desszertet el is készítettem. Jó előre, a mákparfé majdnem szériatartozék a fagyasztónkban, az öntetet pedig még az elutazásunk előtt - 4 napja - megcsináltam, tehát az alábbi recept bizonyítottan megfelel a kiírásnak. :)






Mákparfé mézkaramelles naranccsal

3 dl tejszín
ízlés szerint méz
10 dkg darált mák
reszelt citromhéj

8 dkg méz
2 narancs
(2 cl narancslikőr)

A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a mákot és a citrom héját, mézzel édesítem (én nem túl sokkal, az öntet elég édes lesz úgyis). Lefagyasztom.
A narancsokat alaposan megmosom, az egyiket felszeletelem, a másiknak kifacsarom a levét. A mézet nagyon óvatosan, kis lángon, kevergetés nélkül karamellizálom. Mikor már kicsit megbarnult (nem megégett!), hozzáadom a narancslevet és sziruppá főzöm. Beleteszem a narancsszeleteket és pár percig együtt rotyogtatom, hogy a narancs kissé megpuhuljon. Hagyom kihűlni, ha gyerekek nem kapnak belőle, az öntetbe kerülhet egy kupica narancslikőr is.
Tálaláskor a narancsszeletekre ültetem a parfégombócokat, a narancsos sziruppal meglocsolom.
 

blogger templates | Make Money Online