hétfő, november 30, 2009

VKF! XXX. - Karácsonyi ajándék a konyhából

Gyorsan-gyorsan becsúszok még az ehavi VKF! fordulójára, de kérem, én készültem: az idevágó posztot már tavaly megírtam. A tavalyelőtti ajándékokat mutattam ott meg, de tartok tőle, hogy ez így nem érvényes, írok újat.
Az idei ajándékokról semmiképpen sem árulok el még apró részleteket sem, a fenti képek tavaly készültek. Az utolsó pillanatban, mint ahogy maga az ajándék is, de jól meg kellett előre tervezni.
A fő attrakciót jelentő hozzávalót ugyanis nem könnyű beszerezni, szarvasgomba nem kapható minden sarki boltban. A tervem az volt, hogy elkészítem Zsuzsa truffle truffle receptjét, és olyan szerencsés voltam, hogy neki köszönhetően a jó előre leegyeztetett téli szarvasgomba mellett fehér szarvasgombához hozzájutottam, így csavartam egyet a dolgon: a trüffeleket két színben és két ízben készítettem el.
Ami még fontos: érdemes a trüffeleket egyesével fóliába csomagolni, mert a szarvasgomba aromája gyorsan elillan!

Fekete és fehér szarvasgombás trüffel

20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (vanília ill. etil-vanilin nélküli biocsokoládét használtam)
2 dl tejszín
egy (6-8 g) téli szarvasgomba
keserű kakaópor

25 dkg fehércsokoládé
1,5 dl tejszín
egy kisebb darab (4 g) fehér szarvasgomba

A tejszínt és a darabokra tört csokoládét gőz fölött összeolvasztom, ha egynemű, sűrű masszává vált, hagyom kicsit visszahűlni és belereszelem a szarvasgombát. Lapos tálban, lefedve, egy éjszakára beteszem a hűtőbe. Ha megdermedt a massza, gyors mozdulatokkal golyókat kerekítek belőle, kakaóporba forgatom őket.

A fehércsokiból 6-8 dkg-ot finomra reszelek, a többit összeolvasztom a tejszínnel, a továbbiakban a fentebb leírtak szerint járok el. Kakaópor helyett csokireszelékbe forgatom a golyócskákat.
A trüffeleket egyesével fóliába csomagolom, hűtőben tárolom.

csütörtök, november 19, 2009

Naplóbejegyzés, 2009. nov. 19.

Egy gyors bejegyzés elsősorban saját magamnak - meg az érdeklődőknek ;) -, hiszen ez mégiscsak egy főzőnapló. Ünnepi menü két személyre, 2009. november 19-én.
Saját recept nincs, csak fel akarom jegyezni, mit főztem ma. Nem is lelkendezek külön-külön: mind tökéletes.

Reggeli:
Sütőtök-cappuccino, nálunk kávé nélkül (Flat-Cat)
Narancsszirupos diós süti (Dolce Vita)

Vacsora:
Gránátalma-dió salsa sült padlizsánon(Chili & Vanília)
Birs curry garnélával, basmati rizzsel (Gourmandula)


vasárnap, november 08, 2009

Gnocchi gesztenyéből

Jómúltkorában gesztenyeliszthez receptet keresve találtam egy gnocchit többféleképpen ízesítve: vargányával, hagymával-sárgarépával illetve kelkáposztával. De ha most van épp a szezonja, legyen inkább főtt gesztenyéből (ha krumpliból és sütőtökből elkészíthető, biztosan műkodik gesztenyével is), a gesztenyelisztből – egészen más módon – készülő változatot eltettem későbbre.
A kelkáposztát megtartottam, hozzávaló sajtnak pedig kipróbáltam kettőt is: parmezánt illetve kékpenészes sajtot. Ez utóbbi ízlett jobban.



Gesztenye-gnocchi kelkáposztával gratinírozva

30 dkg főtt gesztenye, áttörve
25 dkg liszt
1 tojás
szerecsendió
egy kis fej (60-80 dkg) kelkáposzta
7-8 dkg kékpenészes sajt vagy parmezán
vaj
olaj
Az áttört gesztenyét összegyúrom a liszttel, tojással, kevés reszelt szerecsendióval, sóval, és annyi vízzel (kb. 1 dl), hogy rugalmas tésztát kapjak.
Vizet forralok, a kelkáposztát keskeny csíkokra vágom. 4-5 adagban 2 percre a forró vízbe dobom, ha megpuhult, szűrőbe szedem, hagyom lecsöpögni, majd 4, kiolajozott, egyszemélyes tűzálló tálba szedem.
A tésztából lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságú hurkákat sodrok, 2-3 cm-es darabokra vágom és egy villa hátán végiggörgetve bordásra formázom a gnocchikat. A kelkáposzta főzővizét újra felforralom, 4-5 adagban kifőzöm: akkor van kész, ha feljön a víz felszínére. Szűrőlapáttal kiszedem, lecsepegtetem, elosztom a tálakban. Lazán összekeverem a kelkáposztával, kevés vajat forgácsolok rá. Megszórom a reszelt parmezánnal vagy rámorzsolom a kéksajtot.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt átsütöm.
4 adag

szombat, november 07, 2009

Villámgyors villantós

Én csak kettőnket kényeztettem ezzel meg egy-egy pohár fehérborral, de lehet vendégeket is elkápráztatni ezzel a pofonegyszerű és szupergyors finomsággal. Mivel a leveles tésztát sajnos – még – nem én készítem, a legnagyobb munka vele a bevásárlás.
(A konyhában teljesen kezdő pasik is könnyedén megbirkóznak vele és csajozáshoz tuti siker!)



Datolyaszilva kecskesajttal, leveles tészta keretben

1 csomag (275 g) konyhakész, kinyújtott leveles tészta
1 datolyaszilva (vagy füge, eper, körte, paradicsom, stb. - mikor mi van)
15 dkg kecskesajt (vagy más, karakteres ízű lágy sajt: kékpenészes, feta, camembert, stb.)
rukola
1 felvert tojás a tészta megkenéséhez

A levelestésztát 6 négyzetre vágom. A négyzeteket a rajzolt módon bevágom, a bemetszett, "szabad" széleket az átlóra tükrözve, a szemközti csúcshoz igyazítom, így alakul ki a nagy képen is látható forma. A tésztát lekenem tojással, a közepét megszurkálom. Sütőpapírral bélelt tepsin 10 percre beteszem az előmelegített sütőbe.
A datolyaszilvát 2-3 mm vastag szeletekre vágom. Minden tésztakeretbe teszek egy-egy datolyaszilva-szeletet, pár szál rukolát és a tetejére a sajtszeleteket. További 10 perc alatt készre sütöm.
Rukolával megszórva kínálom.
 

blogger templates | Make Money Online