szerda, december 16, 2009

Idegen tollakkal - sütőtökleves provanszi fűszerekkel

Nem én találtam ki, nem én készítettem el. A férjem elé tettem a receptet és ő megfőzte.
A fehérbortól és a zöldfűszerektől egészen könnyűnek tűnik, nem annyira télies, mint a gyakoribb, tejszínnel, húslevessel, gyömbérrel, szerecsendióval, keleti fűszerekkel készült változatok.
És hogy a krémes leves ne legyen olyan unalmas, betétnek olajos aszalt paradicsomot tettem bele. Az alábbiakban ez az ötlet az egyetlen, ami az enyém.


Sütőtökleves provanszi fűszerekkel

2 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kg sütőtök
2 sárgarépa
40 dkg karfiol
1,5 dl száraz fehérbor

1 citrom
fél-fél mokkáskanál a következő szárított fűszerekből (ha van friss, fél teáskanál):
majoranna
szurokfű
rozmaring
kakukkfű
tárkony
levendula

A fimora vágott hagymát az olajon párold üvegesre, add hozzá a fokhagymát. Tedd rá a megtisztított, felkockázott sütőtököt, sárgarépát és a szintén apró darabokra vágott karfiolt, morzsold rá a fűszereket (friss fűszereket a főzés végén tedd csak bele), sózd. Ha a zöldségek egy kissé megpuhultak, öntsd rá a bort, hagyd, hogy az alkohol elpárologjon belőle, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Mérsékelt tűzön főzd puhára, majd mixerrel pürésítsd. Citromlével állítsd be az ízét.
3-4 adag

vasárnap, december 06, 2009

Levendulás-almás süti leveles tésztából

Ez a csúnya, sárgában úszó kép (korán sötétedik, nincs természetes fény) egyáltalán nem adja vissza ennek a sütinek a finomságát, eleganciáját: légies leveles tészta, pikánsan savanykás alma és illatos levendula - talán pár csepp citromlé fokozhatná még a hatást. Legközelebb.


Levendulás-almás süti leveles tésztából

1 csomag (275 g) félkész leveles tészta
1 tojás
2 savanykás alma
szárított levendulavirág
1 dl tejszín
méz

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A kinyújtott, félkész leveles tésztát kitekerem a csomagolásából (vagy a leveles tésztát téglalap alkúra nyújtom), 6 téglalapra vágom. A lapokat a szélektől 1 cm-re körbekarcolom, de a tésztát nem vágom át. Lekenem tojással, a tésztalapok közepét megszurkálom. A vékony almaszeletekkel kirakom a tésztalapok kereten belüli részét. 5 percre beteszem a sütőbe, ezalatt az alma kezd megpuhulni és a lapok kerete kicsit megemelkedik.
Az almára csorgatok egy-egy kiskanál mézet, rámorzsolok egy-két nagy csipet levendulát.
A megmaradt tojást összekeverem a tejszínnel és szétosztom az almás-levendulás tésztalapok közepén. Újabb 10 perc alatt a sütőben a tejszínes-tojásos keverék megszilárdul.
Langyosan is, hidegen is finom.
6 szelet
 

blogger templates | Make Money Online