péntek, április 23, 2010

Quesadilla rukolával és medvehagymával

Mióta tartok itthon tortillát, a quesadilla, vagyis sajttal összesütött két tortillalap gyors és egyszerű megoldás a hétköznapi vacsorákra. Gazdagabb változatban készítettem kakukkfüves párolt gombával, és nagyon jó töltelék volt a fokhagymás párolt spenót juhsajttal is.
Sokszor eszembe jut az a rukolás piadina, amit Bolognában ettem sok éve. A kelesztetlen lapos kenyérféle grillben átsütve, az olvadó sajt és a hő hatásától kellemesen áthatóbb rukola-aroma kedves emlék, kerestem ezt az ízt. Piadinát még nem sütöttem, de ezzel a tortillával ha nem is ugyanazt, de valami hasonlót sikerült elérnem.
Ha meg már térdig járunk benne (itthon is, nem csak az erdőben), belekerült egy kis medvehagyma is.
Mellé egy szintén olaszos ízvilágú krémet adtam. Bevallom, ezt a fagyasztóból vettem elő, nincs most recept. Az biztos, hogy sült kápiapaprikából, szardellából, kapribogyóból turmixoltam, pótolni fogom a pontos anyaghányadot.


Quesadilla rukolával és medvehagymával

4 tortilla
10 dkg jól olvadó sajt
2 marék rukola
1 marék medvehagyma
2 x 1 dkg vaj

A sajtot lereszelem, a rukolát kettőbe-háromba tépem, a medvehagymát felcsíkozom.
A serpenyőben felolvasztom a vajat, ráteszem az egyik tortillát, rászórom a sajt és a zöldek felét. Mikor a sajt megolvadt( ez idő alatt a tortilla is megpirul), ráteszem a másik tortillát, finoman rányomom, hogy a sajt összeragassza a lapokat, majd óvatosan megfordítom az egészet. Addig sütöm, míg a másik oldala is megpirul. Cikkekre vágva tálalom.
2 adag

szombat, április 10, 2010

Tavasz!!!

Végre-valahára tényleg itt a tavasz. A legjobb indikátor számomra a medvehagyma megjelenése, harmadik hete fix szombati programunk, hogy a közeli erdőben medvehagymát szedünk. Esszük is mindenféle formában: rántottával, krumplipürébe keverve, rizottóban, pestoként, lasagneként, salátában, anyukám sajtos pogácsába süti, de az egyik legjobb vacsoránk a legegyszerűbb volt: jó kenyér jó vajjal és medvehagymával, meg egy pohár vörösborral.
Az alábbi könnyű galuska ihletője Flat-Cat zseniális juhtúrós galuskája volt. Abban ugyan fontos szerep jut a juhtúró pikáns ízének is, de gondoltam, működik ez tehéntúróval is, nagyon kellemes, könnyű állagú lett tőle a tészta, az erősebb ízt pedig a belekevert medvehagyma adta.
A saláta pedig sóskából, medvehagymából, gyermekláncfű zsenge leveleiből készült tökmagolajjal és almaecettel összeforgatva.


Medvehagymás galuska


25 dkg tehéntúró
3 tojás
15 dkg liszt

6-8 medvehagymalevél
3 dkg vaj
reszelt sajt


A tojásból, lisztből és az áttört túróból galuskatésztát keverek, sózom, hozzáadom a nagyon finomra aprított medvehagymát, a tésztát negyed órát pihentetem. Lobogva forró sós vízbe szaggatom a, ha feljön a víz tetejére, a kész galuskát olvasztott vajra szedem.
Reszelt sajttal és esetleg további nyers medvehagymával tálalom.
Sok salátát adok mellé.

3 adag

 

blogger templates | Make Money Online