szombat, május 29, 2010

Akácvirág és rebarbara

Egy éve gondolkozom ezen a recepten. Az egyik kedvenc borom indította be a fantáziámat, buja illatú májusi éjszakán (tavaly, idén erre nem volt esély) kortyoltuk egy kerthelyiségben, a borban visszaköszönt az akác zamata, fejben már összeraktam, mennyire jó lenne fiatal kecskesajttal és akácvirággal. Csak éppen azt kellett még kidolgoznom, hogyan legyen a virágból lekvár.
Nemrég találtam egy receptet mézes akácvirágdzsemre, ebben fél kiló virághoz fél kiló akácméz és egy citrom leve jön. Nem hittem benne igazán, túl édesnek képzeltem el ezt így, meg nem értettem, mitől lesz "teste" (nem is lett). Ugyanabban a könyvben (Halmos Melinda: Varázslatos virágízek) egy oldallal előbb egy akácvirágos rebarbarapudingot is találtam, így az akácos rebarbarával indítottam, lekvárként. Elkészítettem aztán a mézes virágdzsemet is, de nagyon "száraz" lett, valamit rosszul csinálhattam (vagy a virág nem volt már elég nedvteljes), fel kellett javítanom némi rebarbarával. :)


Akácvirágos rebarbaradzsem

60 dkg rebarbara tisztán mérve
20 dkg cukor
6 dl száráról lecsipkedett akácvirág
fél csomag (12,5 g) dzsemfix

A megtisztított rebarbarát centis darabokra vágom. Összekeverem a cukorral, egy órácskára félreteszem, ennyi idő alatt levet ereszt. Saját levében, mérsékelt tűzön puhára főzöm, mikor már egyneművé vált, hozzáadom az akácvirágot. További 10 percig főzöm, belekeverem a dzsemfixet, felforralom, 2 percig erős lángon főzöm. Előkészített (fertőtlenített) üvegekbe töltöm. A fém tetővel lezárt üvegeket 5 percre felfordítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Ebből a mennyiségből 3 db 2dl-es kis üvegnyi dzsem készült.



Rebarbarás akácvirágdzsem

30 dkg akácvirág, száráról lecsipkedve
30 dkg akácméz
10 dkg rebarbara tisztán mérve
1 citrom leve
A megtisztított rebarbarához adom a mézet, ha levet ereszt, az akácvirággal és a citromlével együtt, mérsékelt lángon, kevergetve 25-30 percig főzöm. Előkészített (fertőtlenített) üvegekbe töltöm. A fém tetővel lezárt üvegeket 5 percre felfordítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Ebből a mennyiségből 2 db 2dl-es kis üvegnyi dzsem készült.
 

blogger templates | Make Money Online