szombat, november 22, 2008

Nagyon csokoládés torta

Ilyen dekadens csokitortát én még soha... Eszméletlen. Mint a trüffel. Fél adagból készítettem, 20 cm átmérőjű kicsi tortaformában, mert csak ketten voltunk rá, de hat fős vacsorára sem sütnék nagyobbat, annyira tömény. Egy szeletnél többet úgysem lehet megenni belőle. (Harmadik napja még megvan a negyede, pedig rájárunk rendesen.)
A fügés bevezetőjű születésnapi vacsorához levendulával ízesített, liszt nélküli csokitortát terveztem. Az alapreceptet a svéd lány már emlegetett könyvében "Elrontatatlan csokoládéfondant" néven találtam meg, bár előtte rendesen végigszörföztem érte a netet, így jött szembe a rozmaringos tejcsokoládé ganache, amit végképp nem tudtam kihagyni. A rozmaring és a levendula is jól megférnek egymás mellett, pláne, ha csokoládé hozza össze őket!
Mivel nem éppen harsány, erőteljes ízesítőket választottam, külön odafigyeltem a csokira: ne legyen benne vanília, etilvanilin, csak a kakaó tiszta íze, biocsokoládé volt mind tortához az étcsoki, mind a tetejére kerülő ganache-hoz a tejcsoki.



Tömény étcsokoládétorta tetején tejcsokoládé ganache-sal

16 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
3 tojás
3+3 szűk evőkanál cukor
Tetszés szerinti ízesítők, például:
1 evőkanál szárított levendulavirág
fél biocitrom reszelt héja
(de lehetne chili, narancshéj, fahéj, gyömbér, Earl Grey tea, kardamom, stb., stb.)
A ganache-hoz:
10 dkg tejcsokoládé
1,2 dl tejszín
1 ág friss rozmaring (vagy az alaptortához passzoló más ízesítő)

A sütőt előmelegítem 180 fokra és kivajazok egy 20 cm átmérőjű tortaformát.
A vajat és a csokoládét vízgőz fölött összeolvasztom, hozzáadom az ízesítőket, hűlni hagyom.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből a cukor felével kemény habot verek, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig krémmé keverem. A csokis keveréket tojássárgás krémbe keverem, majd óvatosan beleforgatom a habot is.
Beleöntöm a formába, majd k.b. 10 percig sütöm. Akkor jó, ha a széle már megemelkedett, de a közepe még remegős.
Ha kihűlt, egy éjszakára (vagy egy nappalra) hűtőbe teszem.
A ganache-hoz a tejszínt óvatosan felforralom, beleteszem a rozmaringot, állni hagyom, míg a tejszín átveszi az ízét. Leszűröm, majd a tejszínbe beleolvasztom a csokoládét és miután kihűlt, habosra keverem. A habos, de még kissé folyós masszát a tortára csorgatom, és a hűtőben dermedni hagyom.

4 megjegyzés:

cukroskata írta...

Ez nagyon finom lehet :-)

Tintaleves írta...

És a kép is gyönyörű!

Zsuzska írta...

Tegnap megsütöttem. Dupla mennyiséggel, Earl grey ízesítéssel. Mára elfogyott. ;-)
Nagyon köszönöm a receptet!
Zsuzska
ui: A beszámoló itt olvasható:

http://kotetlenek.blogspot.com/2010/10/maratoni-szulinap-avagy-tortasutes.html

Rossamela írta...

Zsuzska, nagyon köszönöm a visszajelzést. A beszámoló is nagyon szórakoztató.

Jól tetted, hogy dupláztad, ez az eredeti recept mennyisége, csak én feleztem kettőnkre. Normál tortaformában, családnak én is 6 tojásból készítem.

 

blogger templates | Make Money Online