kedd, július 07, 2009

Langyos saláta vargányával, ribizlivel

Ez a recept a fejemben már évek óta létezik, de eddig még nem sikerült vargányát szereznem a ribizli szezonjában, inkább csak később. Most viszont, ebben az esős, de meleg időben tele az erdő gombával, meg a piac is, biztosra mentem szombaton, de nem vettem eleget, Vesta görögös ihletésű vargányájára is nagyon fáj a fogam.
A vargánya rukolával szerintem csodás páros, feketeribizlit képzeltem még hozzájuk, de már csak pirosat találtam a szüleim kertjében, a piros gyöngyök talán még jobban mutatnak a salátában, és savanykásabb íze is remekül ellenpontozott. A feketeribizlit a belőle készült ecet képviselte, akinek ilyet nem készít az anyukája, mint nekem, az használjon balzsamecetet.


Langyos saláta vargányával, ribizlivel

1 kis fej lollo rosso vagy tölgylevelű saláta
20-25 dkg vargánya
1 gerezd fokhagyma
3-4 maréknyi rukola
2-3 maréknyi ribizli (piros vagy fekete)
olívaolaj
2-3 evőkanál feketeribizliecet (vagy balzsamecet)
1 marék dió
bors


Száraz serpenyőben megpirítom a diót, félreteszem.
A salátát megmosom, kicentrifugázom. A vastagabb szeletekre vágott vargányát egy kellően nagy serpenyőben, a fokhagyma társaságában, az olívaolajon megsütöm, több részletben, inkább süljön, mint párolódjon. Egy lapostányérom elterítem a salátaleveleket, ráteszem a vargányaszeleteket, megszórom a rukolával és a ribizlivel.
Ha a vargánya kész, a serpenyőben maradt olajjal összeforralom az ecetet, ezzel öntözöm meg a salátát, rászórom a diót, borsozom.
2 adag

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Húú, gyönyörű, nekem meg erre fáj a fogam!
Milyen jó párosítás a gomba mellé a ribizli és a saláta, no meg a fokhagymával való sütés is tetszik, ez sem jutott még eszembe eddig!

Rossamela írta...

Pedig fokhagymát nagyon gyakran teszek a vargánya mellé.
Egy jobb vidéki étterem étlapján szerepelt 5-10 éve: fokhagymás vargánya zsíron pirítva, salátával. Megkerestem a neten, azóta a zsírt lecserélték olívaolajra.

Zsuzsa írta...

Hú, ez is de jó, nálam majdnem ugyanez volt tegnap, csak málnával, posztolom is hétvégén az előételes vkf-ra.

 

blogger templates | Make Money Online