vasárnap, május 08, 2011

Gorgonzolás rizottó medvehagymával

Sajnos vége a medvehagyma szezonjának, végig szedtük, végig ettük, főleg nyersen, volt sok vajkrém, sajtkrém, túrókrém, tzatziki (mind isteni a füstölt lazachoz a vasárnapi pezsgős reggelik részeként), volt krumplipüré, juhtúrós sült répa, került a csicseriborsós pastába.  Flat-cat zseniális receptjeiből is beterveztem néhányat, de csak a túrótorta készült el, a szabolcsi töltött káposzta mintájára alkotott tekercsekre csak rákészültem, de nem éreztem elég erőt magamban hozzá és erősen legyszerűsítettem: a polenta taragna mellé a pirított laskagombába kevertem a medvehagymacsíkokat.
Talán két hete szedhettem az utolsó adag medvehagymát, de olyan jól viseli a tárolást, hogy még mindig van egy kevés, valószínűleg kenyérgombóc lesz belőle, pláne ha marad ez a májusi tél. Biztosan nem rizottó lett volna az ebéd sem, ha nem ilyen hűvös-nedves az idő ma.



Gorgonzolás rizottó medvehagymával

1 nagy fej hagyma
2 diónyi vaj
1 evőkanál olívaolaj
15 dkg rizottórizs
0,5 dl száraz fehérbor
6 dl zöldségalaplé
6-7 dkg gorgonzola
egy nagy csomó (15-20 levél) medvehagyma
bors

A finomra vágott hagymát üvegesre párolom a diónyi vaj és az olaj keverékén. Hozzáadom a rizst, átpirítom a forró olajban. Meglocsolom a borral, folytonos keverés mellett hagyom elpárologni. A melegen tartott alaplét merőkanalanként adagolva, gyakori keverés mellett addig főzöm, míg az alaplé elfogy, és a rizs krémesre fő, ez k.b. 20 perc. Lehúzom a tűzről, belekeverem a diónyi vajat és a gorgonzolát, 2-3 percre lefedem. Belekeverem a felcsíkozott medvehagymát.
2 adag
 

blogger templates | Make Money Online