vasárnap, február 24, 2008

VKF! XIII. - különleges köretek

Amilyen örömmel üdvözöltem a Vigyázz, kész, főzz! aktuális fordulójának kiírását, olyan nehezen jött össze ez a poszt. Sőt, elárulom, nem is kifejezetten erre az alkalomra készült, amit alant közreadok, egy ideje pihenget már a laptopomban ez a piszkozat. Kihagyni viszont nem szerettem volna Fakanál fordulóját, hiszen mondhatnám azt is, az én blogom szinte csupa köretből áll. Legalábbis biztosan van olyan, akinek ez így tűnik, hiszen hús az alig, amit meg mi főételnek eszünk, nagyon jól köríthetné a húsokat a ragadozók számára. (Bár múltkor láttam egy tévéműsort a tongaiak étkezési szokásairól. Kedvencük a szopós malac sütve, amit kókusztejjel főzött löncshússal kísérnek.)
Szóval nehéz nálunk értelmezni a köret fogalmát, akkor nyer igazán értelmet, ha nagyobb társaságnak főzök. Ilyenkor szoktam éppen azt a trükköt alkalmazni, hogy tartalmas, izgalmas, változatos köreteket készítek, akinek meg hiányzik, kaphat mellé valami húst is, de sokszor pont a kísérő zöldség a főszereplő. Ha étteremben véletlenül húsételt választok, akkor annak oka legtöbbször az, olyan csábító a köret, hogy nem tudok neki ellenállni.
Locsoghatnék még hosszan a köretekhez fűződő bensőséges viszonyomról, de jó, hogy még a végső határidő előtt éppen becsúszok, pláne, hogy még rengeteg egyéb tennivalóm is van, mielőtt holnap hajnalban elrepülök kicsit délre, hogy a munka mellett összpontosíthassak az emilia-romagnai konyhára (köretben nem erősek, de minden másban, hmmm…). Közben persze alig várom, hogy hazaérve olvashassam Fakanál összefoglalóját (köszönet neki a szervezésért) és a többiek remek receptjeit.

Az alábbi ételhez az ötlet a Sale & Pepe decemberi számából jött, de mintha a Good Food akkori számában is láttam volna hasonlót, fenyőmag helyett mandulával.
Pulykához, csirkéhez, sültekhez adnám.
További köret ötleteim itt.

Párolt-pirított kelbimbó fenyőmaggal, ropogós morzsával

½ kg kelbimbó
2 szelet kenyér bele
1 ág rozmaring
5 dkg fenyőmag
2 evőkanál olívaolaj
cayenne bors

A megtisztított kelbimbót gőzben negyedpuhára párolom. Az olajon óvatosan megpirítom a fenyőmagot és a szétmorzsolt kenyérbelet, a cayanne borssal és a rozmaringgal ízesítem. Hozzáadom a megpárolt kelbimbót, finoman sózom, összeforgatom, átpirítom.
Főételnek 2 adag, köretnek talán 3-4.

Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online