csütörtök, október 23, 2008

Új felfedezés: quinoa

Gondolom, nem kell ecsetelnem, milyen előnyei vannak a kisvárosi életnek a főváros után. Persze gasztro-vonalon is van néhány dolog, ami hiányzik: majdnem lehetetlen, vagy legalábbis nehéz friss halat, biocitromot, kuszkuszt, kókusztejet és hasonló nélkülözhetetlen alapanyagokat beszerezni. Szerencsére van némi fejlődés, az egyik szupermarket-láncot meg is kell dícsérnem – nekik köszönhetően nem buktam el az utolsó VKF!-et –, messze nagyobb a választék és jobb a minőség, mint a többieknél, de még náluk is van különbség fővárosi és vidéki üzletek között.
De ma megtaláltam a biztonságos megoldást. Csak 20 kilométer a lakásunktól, igaz, át kell lépnem hozzá az országhatárt. Eddig nem jártam át Ausztriába vásárolni, nem vonzott a kicsivel olcsóbb banán vagy a Mozartkugli, de eztán fogok néha. Egy tízezres városka szupermarketjében is fellelhető a Csarnokbeli Ázsia-bolt kínálatának jelentős része, a zöldségrészlegen, a sajt- és csemegepultnál pedig úgy éreztem magam, mintha Olaszországban járnék. Jó lenne itthon is ilyen választékot találni, de ami a hazai keresletet illeti, nincsenek illúzióim: az üzlet ugyan tele volt magyarokkal, de jellemzően a csokoládés polcnál vívtak közelharcot egymással az olcsóbb csokikért.
A bio-polcról többek között egy csomag quinonát emeltem le. Eddig csak olvastam róla, de éreztem, hogy szeretni fogom (szeretek én mindent). Nem is vagyok olyan biztos benne már, hogy nem kóstoltam korábban, olyan ismerős, de legalábbis nagyon hasonlít valamire az íze, csak még nem jöttem rá, mi az.
A rokfortos receptnél el is dőlt, mit kezdek vele: ugyan a karfiol-pagodakarfiol-brokkoli trióval más terveim voltak, de a kékpenészes sajt összehozta őket a quinoával.
Kelbimbóval is készíteném.


Quinoa kéksajttal, karfiolokkal, brokkolival

15 dkg quinoa
4-5 dkg kékpenészes sajt
2 dl tejföl vagy tejszín
k.b. 15-15-15 dkg karfiol, pagodakarfiol, brokkoli
egy marék pirított dió

A karfiolféléket megmosom, rózsáira bontom.
A quinoát jól leöblítem, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm, és a karfiolokat és a brokkolit gőzön megpárolom (akár a quinoa fölött).
A sajtot összemorzsolom és kikeverem a tejföllel.
A
quinoa körülbelül 20 perc alatt készül el, ha a víz elpárolgott róla, fedő alatt hagyom állni a saját gőzében 5 percig.
A sajtos öntettel és a zöldségekkel tálalom, a tetejére pirított diót szórok.
2 adag

1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Szóval bejött a szomszédolás. :)

 

blogger templates | Make Money Online