vasárnap, március 01, 2009

VKF! XXIII. - Magvas gondolatok

Ideje véget vetni a téli blog-álomnak a hosszú alkotói válság után. Szerencsére rendszeresen érkezik a VKF!-feladat, így ha máson nincs is kedvem, ezen el kell gondolkoznom. A mostani forduló házigazdája Grenadine, témája pedig az olajos magvak. Jó apropó volt, hogy ma ezt a kesudióból készült curryt készítsem. A kesu mellett más olajos mag is van az ételben: mák, illetve a kókuszdióból nyert kókusztej.
Komolyan vettem a feladatot: csapatit (india kenyérféle) is sütöttem a curry mellé.
Az ihletadó forrás a kalandos sorsú (kölcsönadott-elveszett-megtalált) Indiai szakácskönyv, a Konyhavarázs sorozat 6. számú darabja, sok éve egy aluljáróban vettem. Nem egy látványos, színes-szagos album, egyszerű kis puhafedeles könyvecske, egyetlen kép nélkül, de rengeteg érdekes recepttel, bőven megérte azt a pár forintot.


Kesudiócurry

10 dkg sótlan kesudió
1 evőkanál olaj
diónyi friss gyömbér lereszelve
1 hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 kávéskanál mák
2 nagy paradicsom hámozva, kockázva / fél paradicsomkonzerv (20 dkg)
2 dl kókusztej
mentalevél
A serpenyőben szárazon, nagyon óvatosan kicsit megpirítom a kesudiót, félreteszem. Az olajon a finomra vágott hagymát megpárolom. Közben a gyömbért, a fokhagymát, mákot, sót mozsárban péppé zúzom. Hozzáadom a hagymához, 2-3 percig együtt sütöm a péppel. Beleteszem a kesudiót, a paradicsomot és a kókusztejet, és addig főzöm, míg besűrűsödik. (Közben éppen ki lehet sütni a csapatit).
Vágott mentával megszórva, csapatival tálalom.
2 adag


Csapati

20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál vaj
1-1,5 dl langyos víz
Az átszitált lisztbe belekeverem a sót, összemorzsolom a vajjal. Annyi vízzel, hogy rugalmas, sima tésztát kapjak, összegyúrom. Benedvesített konyharuhával letakarva pihentetem fél-egy órát.
A tésztából k.b. 3 cm átmérőjű golyókat kerekítek, kicsit meglapítom őket. Lisztbe mártom, 10 cm átmérőjű korongokra nyújtom őket. Felhevített vasserpenyőben, az első oldalt fél percig, majd gyakran forgatva kisütöm a csapatikat. Akkor jó, ha mindkét oldalán pirultabb foltok jelennek meg.
Tálalásig melegen tartom: alufóliát kibélelek nedvszívó papírral (szalvétával), a kisült csapatit belebújtatom, a fóliát ráhajtom és a széleit összezárom.
12 darab

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Milyen izgalmas, nagyon megennék egy csapatit ezzel a töltelékkel!

Zsu írta...

Nagyon tetszik ez a recept, ki is fogom próbálni hamarosan! :)

Névtelen írta...

Hű, ez nekem való.
Már csak valaki kellene, aki a folyamatos kesudió-igényem szponzorálja.

 

blogger templates | Make Money Online