hétfő, március 02, 2009

Joghurtos fehércsokihab

Nem szeretem a fehércsokit, túl édes és kevéssé zamatos, így magában nem is nagyon fogyasztom. Használom inkább édességek alapjaként, nagyon jól összejön pl. mascarponéval és eperrel, a levendula-fehércsoki pároson is gondolkozom már egy ideje (bár én inkább pohárkrémben és nem fagyiban képzeltem el), nyáron savanykás gyömölcsök mellé készítenék habot-krémet belőle. Karácsonykor viszont nagy tételben vásárolom: kókuszos-lime-os, tiramisus, aszalt epres, mákos, citromos bonbon lesz belőle, legutoljára pedig a Zsuzsa-féle truffle truffle volt az ajándék, két színben, két ízben: a sötét étcsoki fekete szarvasgombával, fehércsoki fehér szarvasgombával.
Marmalade csokoládés joghurt mousse receptje régóta a "kipróbálni" mappában van, ez jutott eszembe, mikor a karácsonyi maradék fehércsokit rakosgattam. Joghurttal könnyítve nem annyira tömény, de az én ízlésem szerint még így sem árt mellé némi savanykás gyümölcs ellenpontnak.






Joghurtos fehércsoki hab

3,5 dl joghurt / 2 dl görög joghurt
1 tojásfehérje
1 szűk evőkanál kristálycukor
6 dkg fehércsokoládé

Ha nincs sűrű görög joghurt kéznél, akkor magam készítem el jó előre: a joghurtot egy tölcsérbe helyezett kávéfilterbe öntöm, ha lehet, egy éjszakán keresztül hagyom lecsöpögni.
A tojásfehérjét habbá verem, hozzáadom a cukrot és tovább verem, hogy szép fényes legyen.
Közben a csokoládét gőz fölött óvatosan felolvasztom, összekeverem a krémes joghurttal. A gőzre teszem a tojáshabot, és tovább verem, míg sűrű és kissé ragacsos lesz (ekkora mennyiséghez elég a gőz maradék hője, levettem a forró vizes lábost a tűzről, nehogy megfőjön a hab).
A habot és a joghurtkrémet összeforgatom, egy éjszakára hűtőbe teszem.
Savanykás gyümölccsel - narancs, áfonya, ribizli, eper, gránátalma - kínálom.
2 adag

Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online