vasárnap, július 19, 2009

Csicserichips sárgabarackcsatnival

Sorban kapjuk a gyümölcsöket, most éppen sárgabarackot. Nem meglepő módon nem akartam édességet készíteni belőle, kis gondolkodás után arra jutottam, hogy nyers, főzés nélkül készített csatni legyen belőle. Nagyon harmonikus keveréket sikerült összeraknom: a baracktól édes, a paprikától csípős, a garam masalától melegen fűszeres, a gyömbértől frissítő, a citromlétől üdítően savanykás. Minden egyes összetevőt érezni és felismerni, de az összhangjuk teljesen új ízt eredményez.
Na de mihez együk a csatnit? Papadum (lencselisztből készült ropogós lepény) készítésébe nem merek belekezdeni, és nem csak azért, mert nincs itthon lencseliszt, a papadum (papardam, paapad, pappadom) Indiában is készen kapható. Épp jókor jelent meg a gyűjtőoldalon Benzsi egészséges chips receptje. Ebből merítve az ötletet, meg a múltkori dahlpalacsintámból kiindulva készült az alábbi ropogtatnivaló a csatnihoz.
A tésztát a sűrű joghurt készítésekor kicsepegő savóval kevertem ki, ha ez nincs, vagy fontos a vegán kivitel, csak vízzel is tökéletes.

Fűszeres csicserichips

10 dkg csicseriborsóliszt
3 dkg barnarizsliszt
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál cayenne bors
1 mokkáskanál garam masala
1 mokkáskanál só
4 mokkáskanál szezámmag
2,5-3 dl víz (vagy részben savó)
a sütéshez olaj

A hozzávalókból palacsintatésztát keverek, fél-egy óra pihentetés után vékonyan olajozott palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat. Hat cikkre vágom őket, és 180 fokos sütőben, alufóliával letakart sütőrácson 30 perc alatt, félidőben megfordítva ropogósra sütöm.


Sárgabarackcsatni nyersen

40 dkg sárgabarack
1 teáskanál garam masala
fél hegyes erős zöldpaprika
2 cm-es darab gyömbér
1 szál újhagyma
fél citrom leve

A barackot felkockázom, a többi hozzávalót is finomra aprítom, összekeverem, fűszerezem, rácsavarom a citromlevet. 1-2 óra alatt hagyom összeérni. Gondolom, 1-2 napig eláll a hűtőben, de ezt nálunk nem érte meg.

10 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Papadamot nálunk is lehet kapni indiai fűszereseknél, én is mindig tartok otthon. Egyébként urad dhalból készül. Klassz ötlet ez a csicseriborsós csipsz.

KryaSpirit írta...

Kiváncsi lennék,hogy mi a különbség az én sárgaborsós és a te csicseriborsós változatod között. Lehet, hogy legközelebb abból is kipróbálom!:)

Rossamela írta...

Hémangi, legközelebb a fővárosban szerzek be papadamot, itt a városunkban nincs indiai fűszeres. Lehet, hogy csicseriborsólisztet sem kaptam volna, de nem is kerestem, magam őröltem.

Benzsi, csak mikor már kisütöttem a palacsintákat, akkor jöttem rá, hogy Te sárgaborsólisztből készítetted, én meg abból próbálom ki legközelebb.

KryaSpirit írta...

Hogyan őrölsz csicseriborsó lisztet, meg miben? Kíváncsi vagyok, mert Mian is megcsinálná a sárgaborsós változatot, csak nem biztos benne, hogy be tudja szerezni a lisztet. Gondolom azt is ugyanúgy meg lehet őrölni, mint a csicserit.

Rossamela írta...

Van egy malmom. Tudom, nincs ez minden háztartásban, nekünk kettő is volt: nászajándékba kaptuk őket. Egy időben a lisztet is frissen őröltem, ma már csak hajdinát, csicserit, sárgaborsót, szóval olyasmit, amihez liszt formájában nehéz (főleg vidéken) hozzájutni.
De! Majd ha lesz egy szép, nagy, kényelmes konyhám, meg igazi kamrám, lisztet is fogok!

KryaSpirit írta...

Én is vágyom egy malomra, de még csak terv. Bár én hozzájutok majdnem mindenhez, mégis szívesen őrölném magam a lisztet és akkor ezek szerint a csicseri és sárgaborsót is.

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik a recepted! Sárgabarack már nincs, ki fogom próbálni őszibarackkal, de szilvával is finom lehet.

Rossamela írta...

Épp most gondoltam én is az őszibarackra, hihetelen zamatos őszibarackot kaptam tegnap, gyerekkorom óta nem ettem ilyet.
Ha szilvából készíteném, azt hiszem a zöldpaprika helyett inkább chilit használnék, úgy érzem, az jobban illik hozzá.

Névtelen írta...

Kedves Rossamela!
Köszönöm a receptet, nekem nagyon bejött. Én sárgaborsóliszt és kukoricaliszt keverékéből követtem el, de a fűszerezést meghagytam, mert imádom a keleties ízvilágot. Magában, salival, illetve házi földimogyoróvajba (lsd. flat-cat-nél) mártogatva is isteni : )
Üdvözlettel: Piroska

Rossamela írta...

Kedves Piroska,
örülök, hogy tetszett, és nagyon köszönöm a visszajelzést.

Most pedig megkeresem a mogyoróvajat, Flat-Cat-re mostanában figyeltem fel, nagyon nekem való dolgokat találok nála.

 

blogger templates | Make Money Online