vasárnap, április 26, 2009

Medvehagymás lasagne

Még egy recept a medvehagyma-szezon végére. Roppant egyszerű, ahogy összeszámolom, 5 hozzávalóból készül, és ebben benne van már a sütőtál kikenéséhez használt olaj is.
Mivel a tésztalapok közé kent tölteléket krémesnek képzeltem, ezért a medvehagymát megpároltam és leturmixoltam a túróval, az íze így is elég intenzív. A tetejére egszerűen csak tejfölt kentem, az alatta lévő medvehagyma-levelektől nagyon kellemeses fűszeres ízűre sült.
Fagyasztott medvehagymából is el lehet készíteni.


Medvehagymás lasagne

1 nagy csomag medvehagyma
40-50 dkg tehéntúró
6-7 lap lasagne (száraztészta)
2 dl tejföl
kevés olaj

A medvehagymát megmosom, 8-10 kisebb, szép levél kivételével felcsíkozom (különben nehéz lesz turmixolni) és annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt, alacsony lángon, fedő alatt megpárolom. Kicsit hűlni hagyom, de nem csöpögtetem le a nedvességét, hozzáadom a túrót és botmixerrel áttöröm, krémmé dolgozom, sózom. Kicsit nedvesnek kell lennie, hogy a száraztészta meg tudjon főni benne.
Előmelegítem a sütőt. A kiolajozott sütőtálba rétegezem a túrókrémmel vastagon és figyelmesen megkent tésztalapokat (a tészta szélét is fedje a töltelék!). Mikor a krém elfogyott, a legfölső tésztalapot megkenem tejföllel, a félretett levelekkel kirakom, majd arra rákenem az összes tejfölt, hagyva, hogy lecsorogjon a rakott tészta oldalán.
25-30 perc alatt átsütöm.
2-3 adag

hétfő, április 20, 2009

Medvehagymás malfatti

Idén is rengeteg medvehagymát ettünk, az első héten minden nap más formában, a frissített gyűjteményből is válogattam, de új ételeket is találtam ki. A medvehagymás lasagnáról készült képem a szokásosnál is gyatrább lett, az étel viszont sokkal jobb, hamarosan megismétlem és közzé is teszem. Annak is a spenót-ricotta páros a lényege, meg a malfattinak is, hát a spenótot cseréltem le mindkettőben a medvehagymára.
A malfatti, szó szerint "rosszul sikerült", mivel kézzel formázott, nem éppen szabályos alakú, eredetileg spenótból vagy mángoldból és ricottából készült pillekönnyű gombóc. Tálalják zsályás vajjal, könnyű paradicsomszósszal, de gugli barátom szerint gombamártással is. Serafinonál Sienában csak a gombóc - mit gombóc, habkönnyű élénkzöld felhőcskék - vitte a showt, olvasztott vajnál több nem volt rajta.
Bár a szezonnak hamarosan vége, de ezt a recept tökéletes a fagyasztott medvehagymák feldolgozására is.


Medvehagymás malfatti

35 dkg medvehagyma (eredetileg spenót vagy mángold)
25 dkg ricotta
2 tojás
5 dkg reszelt parmezán
k.b. 3 evőkanál durumliszt
5 dkg vaj
szerecsendió


A medvehagymát megmosom, lecsipkedem a szárait (az ment a másnapi levesbe) és szinte csak annyi vízzel, ami a leveleken maradt, megpárolom. Szűrőbe téve lecsepegtetem, ha kihűlt, éles késsel nagyon finomra vagdosom és kinyomkodom belőle a nedvességet.
Összekeverem a ricottával, a tojások sárgájával, 2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal, a nem túl kemény habbá vert tojásfehérjékkel és annyi liszttel, hogy még lágy, de azért formázható masszát kapjak, közben reszelt szerecsendióval fűszerezem.
Vizet forralok, a masszából formázott diónyi gombócokat inkább lassan gyöngyöző, mint lobogó vízben kifőzöm, ha a gombóc feljön a víz tetejére, akkor van készen. Közben egy akkora serpenyőben, amelybe beleférnek majd a gombóckák, megolvasztom a vajat. A kifőtt gombócokat az olvasztott vajon átforgatom, parmezánnal megszórva frissen tálalom.
2-3 adag
 

blogger templates | Make Money Online