hétfő, december 24, 2007

Boldog karácsonyt!


Gondolom, hozzánk hasonlóan sok csalában nagy most a sürgés-forgás. Készül a karácsony esti vacsora, díszítik a fenyőfát, csomagolják az ajándékokat.

A konyhán nálunk is nagyüzem van. Idén változtatok, nem a szokásos gombával töltött, citrommal és babérlevéllel borított, fehérborban párolt egész ponty lesz hagymás tört krumplival (de el kell majd készítenem a férjem kérésére ezt is néhány héten belül), fogas lesz a fő fogás, és kerül az ételsorba némi szarvasgomba is (köszönet érte Zsuzsának).

A fenyőágakat is mindjárt elrendezzük, egész fánk nem lesz, főleg "zöld" meggondolásból, hiszen mióta is állítanak az emberek karácsonyfát? Magyarországon 200 éve sincs. Előtte is megvoltak enélkül, szóval ez is csak egy divat, igaz, elég tartós divat, nem feltétlenül ez jelenti a karácsonyt.

Az ajándékok egy része már becsomagolva, de még van némi tennivalóm. Igaz, tavaly megegyeztünk, hogy tényleg csak jelképes, személyes ajándékot adunk egymásnak. Az első gondolat az volt, hogy felnőtteket egyáltalán nem ajándékozunk, de az sem lett volna helyes, hogy a kisgyerek azt látja, hogy csak ő kap (mindenkitől) ajándékot, így maradt a csekély anyagi, de annál nagyobb érzelmi értékű ajándék terve. És a legjobb benne, hogy tényleg be is tartottuk.
Nem szállunk be a karácsony előtti őrületbe, ami csak arról szól, hogy fogyassz, fogyassz, fogyassz, vásárolj minél többet. És mire elérkezik az ünnep ideje, mindenki csupa stressz, csak azt várja, hogy végre túl lehessen az egészen. Hát kell ez?
Most, hogy így csináljuk, sokkal kisimultabb vagyok, nem egy folyamatos idegeskedés a december, hogy ide meg ide meg ide is el kell még mennem megvenni a hatszázadik mittudoménmit. Persze így is folyamatosan jár az agyam, hogy milyen aprósággal szerezzek örömet a szeretteimnek, ezt élvezem is, de a bevásárlóközpontok saroktaposó tolongásából boldogan kimaradok.

Jópár éve olvastam egy nagyon szívhezszóló, személyes visszaemlékezést a régi parasztcsaládok karácsonyairól. Egészséges és az egészséget jelképező ételeket (dió, fokhagyma, alma, méz) ettek, és az egésznek meg volt a maga ritusa, amit a családfő vezényelt. A Jézus születése előtti időszak böjt, szenteste sem ettek húst, böjtös bableves volt a hagyományos karácsonyi étel. A karácsony nem a nagy dőzsölésről meg az ajándékok tömegéről szólt.

Valóban: sokkal inkább emlékszem az ünnep hangulatára, mint arra, hogy mi is volt az ajándékom (pedig mindig gondosan kiválasztott, kedves ajándékokat kaptam a szeretteimtől).

Nekem nem a karácsonyfa meg a sok ajándék jelenti az ünnepet, hanem a ráérős, jó hangulatú együttlét.
Illetve van egy szokásunk, talán a Dörmögő Dömötörben olvashattam gyerekkoromban, régi hagyomány, a családban aztán felélesztettük. A vacsora végén a családfő az asztalra készített, mosolygós, piros almát annyi részre vágja fel, ahányan az asztal körül ülnek, és mindenkinek ad egy gerezdet. Ilyenkor elmondjuk, hogy ezt az almát azért esszük, hogy ha a következő évben valaki eltéved közülünk (bajba kerül, stb.), gondoljon azokra, akikkel karácsonykor almát evett, (arra, hogy összetartozunk, számíthatunk egymásra) és hazatalál. Persze nehéz a mondatot megindultság nélkül elmondani (még leírni is) és meghallgatni, de pont ettől olyan jó.
Én így nőttem föl, minden évben volt alma, de vannak különösen emlékezetes almaevések. Az esküvőm előtti utolsó karácsonykor tudtuk, hogy én most eszem utoljára a szüleimmel és a testvéreimmel (én vagyok a legidősebb) az almát. Mindig én mondtam a szöveget, egy év múlva az öcsém vállalta el, és felnőtt férfiként, ő is elérzékenyült. A nekem jutó almagerezdet pedig eltették nekem másnap reggelig, hogy aztán megoszthassam a férjemmel.

Ma már mindenki a saját párjával, családjával darabolja az almát szenteste, de a nagy családi ebéd végén is eszünk egyet tizenegyen.

Nekem ez az alma jelenti az ünnepet.

BOLDOG KARÁCSONYT!

2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Most méginkább értem a rossa mela-t!
Boldog Karácsonyt!
(nahát, nem szép dolog ilyen beteget megbőgetni...)

Névtelen írta...

ez tényleg nagyon szép volt, köszönöm szépen!

 

blogger templates | Make Money Online