vasárnap, március 02, 2008

Répatorta van?

Majd’ mindenkinek van egy répatorta-receptje. Nekem túl sok is volt a gyűjteményemben, álljon hát itt most az, amelyet ebből a sokból gyúrtam össze. Tekintettel az aktuális állapotokra, nekem olyanra volt szükségem, amelyikhez nem kell rengeteg tojás, a cukor és olaj mennyiségét mérsékeltem, és a lisztet is teljes kiőrlésűre cseréltem. Ezt itt tulajdonképpen magamnak örökítem meg, hogy ne kelljen újra keresgélnem, mert nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel: a másnapi ebédre félretett szeletet a hűtőben (egy műanyag dobozban, lefedve) felejtettem vagy 4 napra, és még akkor is tökéletesen élvezhető volt. Naranccsal, gyümölcssalátával körítve, egy pohár zöld- vagy gyümölcsteával teljes és egészséges uzsonna vagy reggeli.


Répatorta

3 egész tojás
1 dl barnacukor
1 dl olaj
4 dl finomra reszelt sárgarépa
1, 5 dl összevágott dióbél
1 csomag sütőpor
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 kávés kanál őrölt kardamom
4 dl teljes kiőrlésű liszt

A tetejére:
20 dkg tejszínes krémsajt
1 narancs
1 evőkanál méz

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sárgarépát, a diót és az olajat. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel együtt beleszitálom a répás-tojásos keverékbe, majd a masszába óvatosan beleforgatom a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kapcsos tortaformába töltöm és 200 fokon k.b. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Közben a krémsajtot a mézzel, a narancs lereszelt héjával és a levével kikeverem, ezt kenem a kihűlt torta tetejére.
egy 26 cm átmérőjű tortaformához való mennyiség

6 megjegyzés:

Kata írta...

Szia! Ez nagyon jól néz ki, s biztosan finom is! Nem sokára én is sütök egy hasonlót ( tojás nélkül ) a lányom szülinapjára!

Pirikenagyi írta...

ez egyszerűen gyönyörű!!!

Rossamela írta...

Köszönöm mindkettőtöknek.
Arra a tojás nélküli változatra én is kiváncsi vagyok!

Kata írta...

Hát, most már engem is kezd érdekelni hová hányhattam el azt a receptemet ... mert sehol sem találom :o( Ha meglesz, szólok!

Névtelen írta...

Nagyon fincsi lett, bár én még tettem hozzá ezt-azt, pl. 1 narancs levét és héját, ill. őrölt szerecsendiót. Sztem legközelebb a sütőpor mennyiségét csökkenteni fogom és teszek bele egy kis szódabikarbónát is! De isteni!!!

Rossamela írta...

Itality, jól tetted, hogy turbóztad kicsit, én a fűszerezést direkt vettem ilyen szolidra és a narancsot is szándékosan hagytam meg csak a krémsajtba.
A sütőporra való megjegyzéseddel teljesen egyetértek, én is fele annyit akartam meg szódabikarbónát, csak az nem volt otthon. Frissen kicsit érezhető is volt, hogy sok a sütőpor, de másnapra elmúlt.
Örülök, hogy ízlett!

 

blogger templates | Make Money Online