vasárnap, szeptember 28, 2008

VKF! XIX. – Romantikus vacsora

Elég fanyar csaj vagyok – azt sem tartom kizártnak, hogy aki nem ismer igazán, cinikusnak lát néha –, a hangsúlyosan egyszerű és letisztult dolgokat kedvelem mindenben, nem éppen a rózsaszín (kereskedelmi) romantikát. Ám vannak helyzetek és alkalmak, mikor mindenre képes vagyok, hosszasan tervezgetek elegánsan könnyed ételsorokat, bejárom a várost a hozzávalókért – itt szokott aztán bukni a terv –, borszakértőknél keresem a hozzáillő borokat, és újra bejárom a várost, aztán fölépítek egy teljesen új koncepciót.
Most is ez történt. Doctor Pepper VKF!-kiírására az első gondolatom az volt, hogy újrafőzők egy pár évvel ezelőtti születésnapi vacsorát, elég sikeres és elég régen volt már ahhoz, hogy megismételjem. Aztán a szokásos beszerzési gondok utáni újratervezés eredménye lett az alábbi menü.

Az édeskettes-vacsora összeállításánál a fő szempontok, hogy

  1. legyen könnyű, változatos, eltérő a hétköznapok ételeitől,
  2. finoman illatos, visszafogottan, de izgalmasan fűszerezett, akár egzotikus,
  3. gusztusosan tálaltható,
  4. jól előkészíthető, ne kelljen ki-berohangálással tölteni az estét,
  5. afrodiziákus hatású alapanyagok, luxus is megengedett,
  6. nagyon fontos: ne legyen sok! Nem a degeszre zabálás a cél.
Jöhetnek a tengeri herkentyűk, halak, keleti fűszerek, sok zöldség és gyümölcs, fehérje, nyomelemek, vitaminok, és minél kevesebb álmosító szénhidrát. Az alábbi fogások alapanyagainak majd' mindegyikre kapnék találatot az "afrodiziákum" keresőszóval.
De nem ez a lényeg. Önmagában egy puccos vacsora persze nem tesz csodát, de a rákészülés, az egymásrafigyelés, a szándékos "lelassulás" segít a meghitt hangulat megteremtésében. De nem kell mindent megbeszélni, akarom mondani, leírni...
A praktikus énem nem engedi, hogy ne említsem meg, hogy az alábbi vacsora okos előkészítéssel akár egy dolgos hétköznap estéjén is megvalósítható, éppen ezért a receptek után bevásárlólistát és ütemtervet is közlök.



Gyömbéres rákfarkak avokádóban tálalva

10-12 dkg tisztított rákfarok
kb. 2 cm-es darab friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 késhegynyi cayenne bors
1 evőkanál olaj
1 avokádó
1 lime
4-5 koktélparadicsom
korianderzöld

Elkészítem a pácot: a citrom levébe belekeverem a lereszelt gyömbért, fokhagymát, cayenne borsot. Beleforgatom a rákfarkakat és pár órára beteszem a hűtőbe.
Az avokádót kettévágom, magját kiemelem. Az avokádó húsát dinnyevájóval kivágom úgy, hogy fél centi vastag húsa maradjon, zöldcitrommal meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. A fél avokádók gömbölyű oldalán levágok egy vékony szeletet, "talpat" vágok, hogy ne billegjenek.
A koktélparadicsomokat megmosom, kettévágom.
Egy serpenyőben olajat forrósítok, a pácból kiemelt rákfarkakat pár perc alatt megsütöm.
Az avokádóbölcsökbe halmozom a rákfarkakat, a kivájt avokádóhúst és a paradicsomokat. Meglocsolom a rák fűszeres olajával, megszórom a korianderzölddel.
2 adag
Ital: az aperitívnek felszolgált száraz pezsgő



Vaníliával pácolt nyelvhal, papírban sütve

2 db (35-40 dkg) nyelvhalfilé
1 vaníliarúd
1 zöldcitrom
1 narancs
0,5 dl tokaji furmint
1 édeskömény
4-5 apró sárgarépa
2 szár szárzeller
olívaolaj
sütőpapír

A narancsot megmosom, a héjából néhány csíkot hántok, ezeket félreteszem. Elkészítem a pácot a zöldcitrom és a narancs levéből, a borból és a felhasított vaníliarúdból. A halfiléket a pácba teszem 4-5 órára.
A sütőt előmelegítem 220 fokra.
Az édesköményt és a sárgarépát julienne-re, a szárzellert keresztben 1-2 mm vastag szeletekre vágom, a zöldségeket összekeverem.
Sütőpapírból akkora magasságú szíveket vágok, mint a halfilé hosszának kétszerese. A papírszívek egyik felét megkenem olívaolajjal. Rápakolom a zöldségkeveréket, ráfektetem a halfilét. A hal tetejére teszem a vaníliarudat, és néhány narancshéj-csíkot. Ráborítom a papír másik felét és a széleket gondosan körbehajtogatom. A csomagokat 8-10 percig sütöm, ezalatt felfújódnak és kissé megbarnulnak. Közben a hal megmaradt páclevét óvatosan beforralom, asztalra adom, hogy a tányéron kinyitott csomagokban a halat ezzel meglocsolhassuk.
2 adag
Ital: Tokaji Furmint, Barakonyi dűlő 2004, Nobilis



Jázminillatú panna cotta

2 dl tejszín
0,5 dl tej
2 teáskanál jázminos zöldtea
2 teáskanál virágméz
4 teáskanál zselatin
1 gránátalma
A tejszínt óvatosan felforralom, kicsit hűlni hagyom majd beleszórom a zöldteát. 10 perc múlva leszűröm, a főzőedényben a zselatint csomómentesre keverem először csak az illatos tejszín egy részével, majd az egésszel, nagyon óvatosan visszamelegítem, de nem engedem forrni. Hozzáadom a mézet.
Hideg vízzel kiöblített formába töltöm, legalább 4 órára hűtőbe teszem dermedni.
Tálaláskor a formából tányérra borítom, tetszés szerint lehet díszíteni. Én most a szív alakú formát gránátalma magjaival kereteztem.
2 adag
Ital: Soproni Zenit, késői szüret, 2006, Vincellér Ház

Bevásárlólista
  • 1 avokádó
  • koktélparadicsom
  • 2 lime
  • 1 citrom
  • gyömbér
  • 1 gránátalma
  • korianderzöld
  • 1 édeskömény
  • sárgarépa
  • szárzeller
  • tejszín
  • tej
  • jázminos zöldtea
  • vanília
  • cayenne bors
  • zselatin
  • 10-15 dkg tisztított rákfarok
  • 2 db (35-40 dkg) nyelvhalfilé (vagy más fehérhúsú hal)

Ütemterv
Előző nap vagy 4-5 órával a vacsora előtt
  1. Elkészítem a panna cottát.
  2. Bepácolom a rákot és a halat.
  3. Kivágom a sütőpapírt.
  4. Feldarabolom a köretnek való zöldségeket és lezárt dobozban a hűtőbe teszem.
  5. Behűtöm a borokat.

A vacsora előtt közvetlenül
  1. Kibontom a gránátalmát.
  2. Kivájom az avokádót, citromozom.
  3. Bekapcsolom a sütőt. Összecsomagolom a halat.
  4. Megsütöm a rákot, összeállítom az előételt.
  5. Mikor asztalhoz ülünk, beteszem a halat a sütőbe.

5 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Remek ételsor. Nem vagyok tengeri herkentyű kedvelő, de ennek simán nekivágnék. :)

Névtelen írta...

a granatalmat miert nem lehet elore kibontani (en szoktam elore pucolni es huteni, azert is vagyok kivancsi, h mi az, ami miatt ez nem jo otlet)

Rossamela írta...

Nem állítom, hogy a gránátalmát nem lehet előre kibontani, csak nem próbáltam még, nem akartam kockáztatni, hogy esetleg rossz tanácsot adok. De ezek szerint lehet, köszi!

Névtelen írta...

A jázminteás panna cotta nálam is felmerült ötletként :-) Az essen und trinken-ben találtam egy nagyon hasonló receptet (ott csipkeszósszal tálalták). Milyen volt? Csak hogy tudjam, érdemes-e.

Rossamela írta...

Orsi, nagy szellemek ha találkoznak! Az eredeti tervem - miszerint ismétlek egy néhány évvel ezelőtti vacsorát - egyetlen eleme, amit nem változtattam. Ezt egyébként megírtam azon a bizonyos topikon, ahol megismerkedtünk.
Saját ötlet volt, de ezek szerint másnak is eszébe jutott, az essen und trinken-ben is így készült? És a csipkeszósz? Gyengém a csipkebogyó.
Az én változatom milyen? Illatos, kellemes, nekünk tetszett. Nem édesítettem nagyon, hogy ne nyomjam el a jázmint. Ha teában szeretitek, érdemes kipróbálni.

 

blogger templates | Make Money Online