szerda, május 20, 2009

Nyúlárnyék, csirág, spárga

Ez megy nálunk hetek óta. Amíg tart a spárgaszezon, esszük hetente többször. Szardellával serpenyőben citromillatú kakukkfűvel, sütve naranccsal, rizottóban mentával, salátában eperrel.
A mai vacsora is improvizáció volt. A VKF!-re készülve újkrumplit sütöttem és pár szem került a spárga mellé is. Ha már krumpli, akkor legyen mellette fokhagyma meg kakukkfű is, a tetejére meg parmezán helyett zöldfűszeres házi krémsajt. Nem annak indult, görög (jellegű) joghurtot akartam csepegtetni normál joghurtból, de 3 nap alatt olyan sűrű lett, mint egy krémsajt, gondoltam, friss, savanykás krémessége igazán jó lesz a spárgához. Jó volt.


Sült spárga és újkrumpli zöldfűszeres krémsajttal

1/4 kg apró szemű újkrumpli
1/2 kg zöldspárga
6-8 gerezd fokhagyma
néhány ág friss kakukkfű
olívaolaj
egy nagy doboz (450 g) joghurt 3 napig csepegtetve (egy kávéfilterrel bélelt tölcsérbe éppen belefér ez a mennyiség), vagy 10 dkg semleges ízű friss krémsajt
néhány citromfűlevél
(néhány mentalevél)
kevés citromhéj

Előmelegítem a sütőt. Az alaposan megmosott héjas újkrumplit negyedekbe vágom, a megmosott, de héjas fokhagymagerezdekkel (héjában nem ég meg, finom krémesre sül) és a kakukkfűágakkal együtt egy mély tálban összeforgatom kevés olívaolajjal, sózom. Sütőpapírral bélelt tepsiben elterítem, kb. 20 percig sütöm.
Közben megmosom a spárgát, az alsó végét levágom (de nem dobom ki, spárgaalaplé lesz belőle pl. rizottóhoz), 4-5 cm-es darabokra vágom. Ezt is összeforgatom némi olívaolajjal, és a már sülő krumplihoz adom, majd további 15-20 percig sütöm.
A citromfüvet (és a mentát) néhány csík citromhéjjal együtt nagyon apróra vágom és kikeverem a krémsajttal.
Tálalás előtt érdemes a sült fokhagymagerezdeket megszabadítani a héjuktól. A sült zöldséget a tetején a krémsajttal tálalom.
2 adag

Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online