Ez jutott eszembe, mikor a zöldségespulton megláttam a gyönyörű halványzöld karalábékat. Valahogy kimaradt ez nálunk, pedig a zsenge karalábé nyersen is finom csemege, sőt, így a leghasznosabb testünk számára: vértisztító, légúttisztító, sebgyógyító, immunerősítő hatású. Minél fiatalabb, annál nagyobb a vitamin- és az ásványtartalma, akkor a legértékesebb, ha kisebb, mint az öklünk. Most, hogy elolvastam, mennyire egészséges, el is határoztam, legközelebb saláta lesz belőle.
Ma viszont a kaporhoz kerestem valami főzeléknekvalót. Tök és cukkini még nincs, újkrumpli már volt, mi legyen?
Pedig nem vagyok nagy főzelékrajongó, már ami a "klasszikus" főzelékeket jelenti. Nem szeretem a ronggyá főzött zöldséget vastag csirizben, közkonyhákon pedig csak ilyesmivel találkozni, húsnemevőként az egyetemi menzán ment el teljesen a kedvem tőle. Otthon persze más: ha anyámnál vagy a húgomnál eszünk krumplifőzeléket, meg is kérdezi az uram: te ilyet miért nem főzöl?
Tényleg, miért nem főzök? Pedig jó ideje tervezek egy főzelék-sorozatot, aktuális zöldségekből, amelyekben a zöldség dominál és nem a liszt, a töménytelen bors helyett pedig friss zöldfűszer, kömény, koriander, mustármag, lepkeszegmag, szegfűbors fűszerezi ételt.
Úgy éreztem, a kaporhoz jó lesz a karalábé. Csak vajon megpárolva is érdemes megkóstolni (majdnem el is kóstolgattam), de egy gyenge tejfölös habarás sem rontott rajta és a kapor is nagyon passzol hozzá.
Kapros karalábéfőzelék
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése