vasárnap, november 08, 2009

Gnocchi gesztenyéből

Jómúltkorában gesztenyeliszthez receptet keresve találtam egy gnocchit többféleképpen ízesítve: vargányával, hagymával-sárgarépával illetve kelkáposztával. De ha most van épp a szezonja, legyen inkább főtt gesztenyéből (ha krumpliból és sütőtökből elkészíthető, biztosan műkodik gesztenyével is), a gesztenyelisztből – egészen más módon – készülő változatot eltettem későbbre.
A kelkáposztát megtartottam, hozzávaló sajtnak pedig kipróbáltam kettőt is: parmezánt illetve kékpenészes sajtot. Ez utóbbi ízlett jobban.



Gesztenye-gnocchi kelkáposztával gratinírozva

30 dkg főtt gesztenye, áttörve
25 dkg liszt
1 tojás
szerecsendió
egy kis fej (60-80 dkg) kelkáposzta
7-8 dkg kékpenészes sajt vagy parmezán
vaj
olaj
Az áttört gesztenyét összegyúrom a liszttel, tojással, kevés reszelt szerecsendióval, sóval, és annyi vízzel (kb. 1 dl), hogy rugalmas tésztát kapjak.
Vizet forralok, a kelkáposztát keskeny csíkokra vágom. 4-5 adagban 2 percre a forró vízbe dobom, ha megpuhult, szűrőbe szedem, hagyom lecsöpögni, majd 4, kiolajozott, egyszemélyes tűzálló tálba szedem.
A tésztából lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságú hurkákat sodrok, 2-3 cm-es darabokra vágom és egy villa hátán végiggörgetve bordásra formázom a gnocchikat. A kelkáposzta főzővizét újra felforralom, 4-5 adagban kifőzöm: akkor van kész, ha feljön a víz felszínére. Szűrőlapáttal kiszedem, lecsepegtetem, elosztom a tálakban. Lazán összekeverem a kelkáposztával, kevés vajat forgácsolok rá. Megszórom a reszelt parmezánnal vagy rámorzsolom a kéksajtot.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt átsütöm.
4 adag

3 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Nagyon jó!!! :)
Nagyon tetszik ez a gesztenyés gnocchi, igazából így még sokkal jobban, mintha gesztenyelisztből készülne!
Kelkáposztával, kéksajttal isteni lehetett! :)
Recept elmentve! :)

Flat Cat írta...

Megcsináltam a gnocchit! Hogy ez milyen finom!
Ráadásul a gyerkőc is imádta, öröm volt nézni, ahogy tolta befelé a kis szájacskájába! :)

Rossamela írta...

Örülök! :)

 

blogger templates | Make Money Online