hétfő, július 16, 2007

Cukkinisaláta


E recept eredetije is a Konyhaművészetben jelent meg sok évvel ezelőtt, zsenge cukkiniből rendszeresen készítem. A recept friss majorannát ír elő, nekem most csak friss bazsalikomom volt, azzal is tökéletes. Ám ha nincs semmilyen friss zöldfűszerem, akkor egy-két csipet szárított majorannát szoktam belemorzsolni a pácba-öntetbe.

Cukkinisaláta

2 zsenge cukkini
10-15 koktélparadicsom
3 evőkanál kimagozott, fekete olajbogyó
1 evőkanál borecet vagy citromlé
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál mustár
1 gerezd fokhagyma
pár szál zöld majoranna

A cukkinit vékonyan fölkarikázom. Kiválasztok egy akkora zárható műanyag dobozt, amibe éppen bele fog férni a cukkini. A dobozban jól összerázom a vinaigrette hozzávalóit (olaj, ecet/citromlé, mustár, fokhagyma), majd beletéve a cukkinit is, újra összerázom, hogy a vinaigrette minden cukkinikarikát bevonjon. Néhány órára beteszem a hűtőbe, célszerűen előző este szoktam ezt a salátát előkészíteni.
Tálaláskor tányérra rendezem a cukkinit a megfelezett koktélparadicsomokkal és az olajbogyóval, rászórom a szárról lecsipkedett majorannaleveleket, meglocsolom a salátát a maradék öntettel.

2 személyes adag


Grillezett húsok, halak mellé finom köret, én most szezámmagban megforgatott és hirtelen megsütött bolgár friss sajttal ettem.

4 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

De jó, hogy írod, beveszem a sorozatba holnapra, cukkini napokat tartok, tegnap és ma cukkinis tócsni, langyos cukkinis tésztasaláta. Kaptam szép zsenge sárgát is, irtó jól fog kinézni.

chili&vanilia írta...

én is úgy szerettem a Konyhaművészetet, úgy tűnik, teljesen megszűnt, kár.

Zsuzsa írta...

Megcsináltam, igaz, most látom, ahogy jöttem kommentelni, hogy kifelejtettem a majorannát. :( De így is nagyon finom lett, és mutatós! Ma egyébként is rossamela nap volt nálunk, a bizarr fagyit is kipróbáltuk.

Rossamela írta...

Én is nagyon sajnálom a Konyhaművészetet, már csak on-line változata van, elég lassan frissül, úgy látom...

 

blogger templates | Make Money Online