szerda, október 24, 2007

Körömvirág

A Füveskönyvről meséltem már? Ez volt az első ajándék, amit a férjemtől – szerelmünk hajnalán, 17 éve – kaptam. Még alig ismertük egymást, de azt már nagyon jól látta, hogy ezzel örömet tud szerezni nekem.
A könyv részletesen ismerteti a füveket, megemlítve azok felhasználhatóságát a konyhában, a háztartásban, a szépségápolásban és a gyógyászatban, tanácsokat ad a gyógynövények termesztésére.
A „Füvek a konyhában” fejezet, azon túl, hogy felsorolja, milyen típusú ételhez milyen fűszer illik, nem csak a hagyományos fűszernövényekre szorítkozik. Igencsak inspiráló recepteket tartalmaz: disznóhús sóskával cseréptálban, mogyorós zsályapástétom, paszternákpüré sóskalevéllel, mentával ízesített dinnye- és paradicsomsaláta, lerakott rózsadesszert, borókával fűszerezett körték, édes rizs muskátlival, citromfűvel készült sajttorta, rózsadzsem és bodzavirág-pezsgő – és csak a legérdekesebbeket soroltam föl.
E könyvből származó régi kedvenc jutott eszembe, mikor tegnap megláttam anyukám kertjében a virágzó körömvirágot, szedtem is gyorsan egy csokorral.
A körömvirág legfőképpen bőrápolásra szolgáló kenőcs alapanyagaként ismert, nyugtató, antiszeptikus hatású, forrázata megkönnyíti az emésztést, szájvízként is használatos.
A virág sziromleveleivel szép színt és enyhén csípős ízt adhatunk a rizsnek, hal- és húslevesnek, krémsajtnak, joghurtnak, vajnak, omlettnek, tejes ételeknek, süteményeknek, levelét salátába javasolják.
Finom fűszeres íze, szép színe nagyon jól érvényesül ebben a tésztaételben is. Az eredeti recepttől eltértem annyiban, hogy a mártás sűrítésére nem használtam vajat és lisztet (pláne nem 11-11 dkg-t, szerintem ez elírás), elég a sárgarépa és a sajt. Enyhe ízű sajtot javaslok hozzá, a trappista bőven megfelel, erősebb ízű elnyomná a körömvirág finom aromáját.

Tagliatelle körömvirágmártással

1 vastagabb szál sárgarépa
1 fej hagyma
3 dl tej
1 babérlevél
3-4 friss körömvirág szirmai vagy 2-3 evőkanál szárított
6-8 dkg reszelt sajt
15-20 dkg (zöld és fehér) tagliatelle

bors

A megtisztított, felszeletelt sárgarépát és a felnegyedelt hagymát a babérlevéllel és a körömvirágszirommal a tejben kis lángon, fedő alatt megfőzöm. (Óvatosan, nagyon könnyen kifut vagy odakap, tényleg kis lángon!)
Ha a répa megpuhult, kiveszem a babérlevelet és az egészet leturmixolom.
Míg a tészta megfő, a szószt újramelegítem és felolvasztom benne a sajtot, szükség szerint sózom, borsozom.
A tagliatellét a szósszal összekeverve tálalom.
2 adag

3 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Ez nagyon érdekes! Eddig is szerettem a körömvirágot, de így még nem használtam.

Rossamela írta...

Kevertem joghurtba, finom. Ma rizottóra fogom szórni.

Zsuzsa írta...

Közel 20 évvel ezelőtt, egy német biofarmon (azt se igazán tudtam, eszik-e, vagy isszák - mármint a biót), ajánlgatták a különféle virágszirmokat, többek közt ezt is. Az akkor helyben elrágcsált néhány szirom eddigi összes tapasztalatom vele, de most úgy látom, bele kéne vágnom. :) Az én anyukámnál is sok szokott lenni, jövő nyáron kunyerálok majd tőle.

 

blogger templates | Make Money Online