vasárnap, március 30, 2008

Édes pesto

A magyar vásárló árérzékeny. Én sem tudtam ellenállni az egyik élelmiszerdiszkont akciójának, amelyben a kétnapos húsvéti zárvatartás előtt 50 %-os árengedménnyel igyekeztek kisöpörni a zöldségespult tartalmának zömét, így jól bevásároltam fűszernövényekből is, bár egyáltalán nem volt szándékom. A bazsalikom pappa al pomodoroban végezte, a mentát a bulgurhoz szántam, de mi legyen a citromfűvel? Se fagylaltkehely, se pohárkrém, amire citromfű-bóbitát biggyeszthetnék díszítésnek, viszont van egy (szintén akciósan vásárolt) tökéletes érettségi állapotban lévő ananász a készleten, ebből kéne kihozni valami egyszerű, de nagyszerű desszertet.
Kis gondolkodás után született meg az ötlet: legyen ananász-carpaccio citromfű-pestoval.
Az olajos mag lehet mandula, kesudió, fenyőmag, ez rendben, de mi legyen benne a parmezán és az olívaolaj helyett? Mi adja a pesto sűrűségét, testét, és mivel higítsam? A marcipán éppen meg fog felelni a célra, formázható, hígítható és már benne van a mandula is, a lehető legfinomabbra őrölve, a citromlé pedig könnyűvé teszi a végereményt.
A kísérlet sikerült, fogok még édes pestot készíteni más füvekkel, más gyümölcsökhöz. Az eperszezonban bazsalikommal fogom kipróbálni, zöldcitrom levével, de el tudok képzelni egy mentás-narancsos kombinációt filézett grapefruittal vagy pomeloval, de almával is.


Édes pesto

1 csokor citromfű / menta / bazsalikom, vagy más, az édességhez illő ízű zöldfűszer
2-3 dkg marcipán
1 citrom / zöldcitrom / narancs leve

A hozzávalókat összeturmixolom.



Ananász-carpaccio citromfű-pestoval

1 ananász
1 adag citromfű-pesto

Az ananászt megtisztítom, vékonyan fölszeletelem (de nem hártyavékonyságúra, legyen azért harapható). Tányérra rendezem, meglocsolom a pestoval.
Étvágytól függően 3-4-5 adag.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Óh, ez nagyon jól nagzik! Jamienek volt egy mentás kísérlete, de ö csak cukrot morzsolt el mozsárban sok mentával, azt szórta a vékonyra szelt ananászra. Az eper-bazsalikom páros valami isteni, én szoktam bazsalikomos eperdzsemet is eltenni. Idén megint itt lesz az ideje, mert a tonnányi lekváreszletünk apadóban van :-)

Névtelen írta...

Kaldenekernek volt egy ilyes receptje, amit ki is próbáltam, nem jött be igazán, valahogy kiéreztem a citromfű-levelek durvább szőrét a krémből. És a hűtőben pár nap alatt megpenészedett. :/

Rossamela írta...

Partizánorsi, mentás-cukor nálunk is volt, az is érdekes.

Névtelen,
Azért nem elvetendő az ötlet, csak éppen figyelni kell ezekre, amiket írtál. Az enyémeh szép zsenge citromfüvek voltak, semmi szőr. Annyi ideje meg nem volt, hogy megpenészedjen. :)

Dolce Vita írta...

A boros k�rd�st ezennel neked szegezem: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/04/milyen-bor-vagyok.html

Rossamela írta...

Hm. Gondolkodom.
Illetve olyan nagyon nem, csak ugye meg is kellene írni.
Köszi, dolcevita!

 

blogger templates | Make Money Online