szombat, március 01, 2008

Krémes állag - erős íz

Egy munkahét szakadatlan hal- és herkentyű-, illetve tésztaevés után (soha rosszabb dolgom ne legyen), ma markáns, erős ízre vágytam. Meg kivételesen levesre. Pontos elképzelés nélkül álltam neki, hagytam, hogy a pillanatnyi megérzés vezessen, így született ez a selymes-bársonyos textúrájával ellentétben álló ízű, karakteresen fűszeres krémleves. A joghurt helyett kókusztejjel vegán fogás is lehet, de akkor pár csepp citromlével adnám meg a kellő savanykásságát.
Nagyon jó példa ez az étel arra, hogy néhány fűszer beszerzésével micsoda távlatokat nyithatunk a konyhánkban. Hiszen az alap indiai fűszereken (római kömény, koriander, kurkuma, gyömbér) kívül a többi hozzávaló minden magyar háztartásban otthonos - mégis milyen egzotikus étel lehet szinte a semmiből!


(Indiai ihletésű) fűszeres krumplikrémleves


1 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
darabka gyömbér
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál kurkuma
3 nagy krumpli
csipetnyi (vagy több) őrölt chili
joghurt / kókusztej és pár csepp citromlé

A felforrósított olajban megfuttatom a koriandert és a római köményt, majd hozzáadom a reszelt gyömbért és a felaprózott hagymákat. Megpárolom, közben a krumplit meghámozom és kockára vágom. Rádobom a fűszeres-hagymás alapra, átforgatom, felengedem annyi vízzel, ami nagyon bőven ellepi. Puhára főzöm, leturmixolom. Ízlés szerint chilivel ízesítem. Joghurttal adom asztalra, vagy friss citromlét adok a leveshez és kókusztejjel tálalom.
3 adag

3 megjegyzés:

Grenadine írta...

odavagyok ezért a kompozícióért! :)

Névtelen írta...

Grenadine megelőzött: nagyon vidámra sikeredett a fotó!

Rossamela írta...

Köszönöm, nagyon kedvesek vagytok!
(De nem ártana megtanulnom fotózni.)

 

blogger templates | Make Money Online