szombat, június 06, 2009

Ropogós újkrumpli

Az egész úgy kezdődött, hogy nagyon jól állok zöldfűszerekkel, és még mielőtt rámszáradna-rohada egy csomó zsálya, menta, kakukkfű, tárkony, snidling meg turbolya, gondoltam, újkrumplit sütök és elmártogatunk hozzá némi zöldfűszeres joghurtot.
A turbolyához kevésnek éreztem volna csak a joghurtot, ezért fölcsaptam hát a Szakácsok könyvét, ír-e róla valamit. Direktben nem sokat, de véletlenül elkeveredtem a mártások fejezethez is, és a tartármártás tartalmaz turbolyát.
Meg egyébként is csak egy doboz joghurtot találtam a hűtőben, már kevertem is a majonézt.
Végül háromféle mártás készült a ropogós krumplihasábok mellé. A majonézt kettéosztva a lett egy adag rouille, vagyis chilis majonéz. A másik fele egy rémoulade-szerű mártás lett, a klasszikus receptből kihagytam az uborkát és a petrezselymet, a mogyoróhagyma helyett pedig snidlinget tettem bele.
A két selymes, de erőteljes ízű mártás után igazán üdítő a mentás-citromos hűs joghurt.
Ha most házibulit rendeznék, tuti ez lenne az egyik, amit a vendégeknek kínálnék, igazi partikaja. Bontottam is hozzá egy sört...



Ropogós újkrumpli fűszeres mártásokkal

1,2 kg újkrumpli
1 evőkanál olaj

Az alapmajonézhez:
1 tojás
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál fehérborecet
2 dl olaj
1 evőkanál citromlé

A majdnem-rémoulade-mártáshoz:
1 csokor turbolya
1 csokor snidling
1 szardellafilé
1 szál tárkony
1 kávéskanál kapribogyó

A rouille mártáshoz:
1 gerezd fokhagyma
1/2 mokkáskanál cayenne bors
egy csipet sáfrány

3-4 dl joghurt
3-4 szál borsmenta
citromhéj

A krumplit nagyon alaposan megmosom, megsikálom, ami héj lejön, lejön. Lecsöpögettem - közben begyújtom a sütőt -, hosszában negyedekre-hatodokra vágom. Összeforgatom az olajjal, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, vágott felével lefelé.
Kb. 30 perc alatt megsütöm, félidőben megforgatom, hogy egyformán piruljanak a krumplihasábok oldalai.
Közben elkészítem hozzá a mártásokat.
A joghurtot kávéfilterbe teszem, hogy a savó egy része kicsöpöghessen belőle.
Turmixgépben az egész tojásból, mustárból, fehérborecetből és az olajból pillanatok alatt majonézt keverek, a citromlével ízesítem.
A majdnem-rémoulade-hoz finomra vágom a turbolyát, a snidlinget, a leöblített kapribogyót, a szardellát és a tárkonyt, belekeverem a majonéz felébe.
A majonéz másik felébe keverem a zúzott fokhagymát, a cayenne borsot és a sáfrányt.
A sűrű joghurtba keverem a finomra aprított mentát és némi reszelt citromhéjat.

2 megjegyzés:

Vesta írta...

Ezt nagyon jókor posztoltad, azonnal eldöntöttem, hogy a holnapi újkrumpli mellé tervezett uborkasalátát ilyen mártásokra cserélem!!

Ági, aki főz írta...

Imadom az ilyen martasokat, szuper.

 

blogger templates | Make Money Online