kedd, október 02, 2007

VKF! IX. - Belsőséges hangulatban

Bár komoly alkotói válságban szenvedek – főzni még csak-csak, de írni már nem nagyon –, mégsem akarok újra kimaradni a VKF! aktuális fordulójából. Pedig nehezített pálya, az én konyhámban még színhús is ritkán fordul elő, nemhogy belsőség – na jó, csirkemáj azért néhanap, de csak a vendégeknek. (Bár mióta nem jelentkeztem, volt egy egészen szép eredménnyel végződő kísérletem egy bátor szelet bélszínnel, már csak dokumentálnom kellene...)
Szerencsére a jó dibbuk hagyott egy kiskaput, én leszek az, aki ezt most kihasználja és a szómágia eszközével él. Már jó ideje, hogy a sarki nagymocskos mélyhűtőpultjában vadásztam egy zacskó fagyasztott articsókaszívet, jó, hogy eszembe jutatta a kiírás. Körülnéztem az éppen kéznél levő szakácskönyveimben (apropó, éppen tegnap, egy vágányzár miatti kényszerű átszállás során hatalmas zsákmányra leltem: Sophia Loren Emlékek és receptek c. könyve lett az enyém pici pénzért, már nem is haragszom annyira a GYSEV-re a kritikán aluli tájékoztatásért, ami miatt lekéstem a 20 perccel korábban induló intercityt), de az én apró fagyasztott szivecskéim nem lettek volna megfelelők a friss, termetes articsókákból készülő töltött változatokhoz. (Csak érdekességképpen, articsóka-ügyben ugyanaz van Lénárd Sándor A római konyhájában, mint Sophiánál.)
Maradt a gugli, a „cuore dei carciofi” találatokat végigböngészve és figyelembe véve hűtőm, kamraszekrényem és a következő napok programját – bevásárolni pazarlás, dobhatnám ki a maradékot –, ezt találtam a legszimpatikusabbnak.
Persze ehhez sem volt meg minden otthon: se tej, se gorgonzola, se friss rozmaring, de nem én lennék, ha ilyen apróságok megállítanának.
Így készült hát az én változatomban (zárójelben az eredeti javaslat) a


Sajtos tortácska articsókaszívvel

a tésztához:
5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
4 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma, összezúzva

bors
2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
1 evőkanál olaj
1 kis hagyma, félfőre vágva
5 főtt articsókaszív (fagyasztott)
5 dkg reszelt parmezán
2-3 dkg friss túró (gorgonzola)
1 felvert tojás
1 dl joghurt (tej)
1 szál szurokfű (rozmaring)

A lisztet és a hideg vajat villával gyorsan morzsára keverem, ízesítem (fokhagyma, só, bors), hozzáadom a hideg vizet és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. A fóliába csomagolt tésztagombócot beteszem a hűtőbe.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
A töltelékhez az olajon megpárolom a hagymát, hozzáadom az articsókasziveket, míg azok is megszínesednek egy kicsikét, félreteszem. Felverem a tojást, hozzákeverem a többi hozzávalót.
A tésztát kinyújtom, kibélelem vele a formát (nálam egy 20 cm átmérőjű jénai), villával megszurkálom, belepakolom az articsókákat a hagymával együtt, ráöntöm a tojásos-sajtos keveréket.
25 perc alatt megsül, de tűpróbával ellenőrzöm, hogy nem maradt-e folyékony a közepe.
2 személyes adag

Melegen is, langyosan is, hidegen is finom, sok salátával ez lesz a holnapi ebédem.
Ha legközelebb az eredeti változatban készítem, lehet, hogy adagnyi mennyiségekben fogom kisütni, ahhoz az articsókákat a hossztengelyük mentén ketté fogom vágni és úgy rakom ki vele a kisebb formákat.

8 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

A fagyasztott articsókaszívet hol vetted?

Rossamela írta...

Budapest, XIII. kerület, a Centrál Park aljában van, talán CBA. Viszont nem tegnap, inkább tegnapelőttazelőtt. Régen. Mindenesetre ha arra járok, megnézem, tartanak-e rendesen vagy csak egyszeri kóbor szállítmány volt.

Dolce Vita írta...

köszi

Névtelen írta...

A fagyasztott articsókát hol vetted?
Köszi,
LepkePillangó

Névtelen írta...

Most észleltem, hogy volt már 1 ilyen kérdés, úgyhogy válaszra se méltass!:-)))
Üdv,

LepkePilla

Névtelen írta...

Most észleltem, hogy volt már 1 ilyen kérdés, úgyhogy válaszra se méltass!:-)))
Üdv,

LepkePilla

Rossamela írta...

De méltatlak, méltatlak, LepkePillangó!
A múlt héten megnéztem a lelőhelyet, de nem volt (Dolce Vitával már tudattam). :(

Névtelen írta...

Kösziiii!
LepkePillangó

 

blogger templates | Make Money Online