csütörtök, november 01, 2007

Ha már hús...

Az első próbálkozás után úgy éreztem, folytatnom kell a kísérletezést „hús sütése alacsony hőmérsékleten” témában.
Ehhez először is beszereztem egy maghőmérőt, ez ugyan nem alkalmas a folyamatos mérésre és a sütés időzítésére, csak a maghőmérséklet ellenőrzésére (azóta már tudom, a négybetűs svéd bútoráruházban van drótos, időzítős hőmérő, harmadáron).

Meg vettem egy szép vastag szelet (20 dkg) bélszínt – tudom, egy egészet sokkal szebb lett volna megsütni, de nem volt hozzá közönség –, vékonyan beolajoztam és zsírpapírba csomagolva betettem a hűtőbe. Na nem egy hétre, annyi időm nem volt rá, csak egy napra.

3 órával a tervezett tálalás előtt a húst kivettem a hűtőböl, hagytam, hogy hozzászokjon a környezeti hőmérséklethez, majd előmelegítettem a sütőt 80 °C-ra. Felhevítettem a serpenyőt, és gyorsan körbesütöttem a húst, de éppen csak annyira, hogy kérget kapjon, miután megfordítottam, sóztam, borsoztam. Áttettem a húst egy kis tepsibe, mellétettem egy felnegyedelt hagymát, pár gerezd fokhagymát, kakukkfüvet és betoltam a sütőbe. Időnként ellenőriztem a maghőmérsékletet, mikor elérte a 65 °C-ot, kivettem a sütőből és letakarva 10-15 percet pihentettem. Kb. másfél óra volt a sütési idő, közben elkészítettem a köreteket.

A zsályapestot már régen ki akartam próbálni, úgy éreztem, a hozzá való olajos mag a mogyoró lenne. Így hát egy csokor zsályát felaprítottam, egy marék mogyoróval, 1 nagy gerezd fokhagymával és olívaolajjal mozsárban összedolgoztam. Ebből elég nagy mennyiségű pesto lett, csak egy kanálnyit tettem a húsra, a maradékot pár napig hűtőben tároltam és máshoz használtam el.

A piacon gyönyörű fenyőtinórut kaptam (persze próbálkoztak a fenyővargánya névvel is, de ez messze nem olyan erős ízű, mint a vargánya), ezt fokhagymás olajon megfuttattam, kis só, bors, és mivel éppen volt, friss kakukkfű, semmi más.

A hús gyönyörű lett, omlós, szaftos, puha. A zsályapesto és a fenyőtinórú mellett egy-két marék kökényt tettem a hús mellé a tányérra.


No meg töltöttem egy pohár Chiantit.

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Élni tudni kell! :)))
Az egész nagyon jól hangzik! A zsályapestó elég hangsúlyos, gondolom, mire tudtad még használni?

Rossamela írta...

Nemsokára mutatom!

 

blogger templates | Make Money Online