kedd, november 06, 2007

Kelbimbó, gesztenye...

Kicsit elszomorít, ha végérvényesen vége a nyárnak, ám az őszi piac látványa általában megvigasztal. A szőlő és szilva még csak a nyár végét jelzi, a gesztenye már az őszt, de a sütőtök és a kelbimbó megjelenése már egyértelműen a közelgő telet jelenti, e két finom zöldséget nem károsítja, ha megcsípi a dér, sőt!
A kelbimbó (vagy bimbóskel) a legjobban a nedves, ködös időjárást kedveli, november-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is szedhetjük.
A Földközi-tenger mellékéről származó növényt Belgiumban nemesítették. Kevés volt a megművelhető földterület, így olyan növényeket próbáltak nemesíteni és termeszteni, amelyek kis területen viszonylag sok termést adnak.
Több nyelven nevében is őrzi az eredetét: angolul Brussels sprouts (brüsszeli bimbó), franciául choux de Bruxelles (brüsszeli káposzta), olaszul cavoletto di Bruxelles (brüszeli káposztácska, németül is használják az elterjedtebb Rosenkohl (rózsakáposzta, milyen szemléletes!) mellett ismert Brüsseler Sprossen vagy Brüsseler Kohl (brüsszeli bimbó vagy káposzta) néven is.
Ha saját kertünkben szedhetjük, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig így frisset fogyaszthatunk. Ha piacon vásároljuk, figyelni kell arra, hogy élénk zöld színű, foltmentes bimbók legyenek. Az apróbb bimbók zsengébbek, kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbakról a külső leveleket le kell szedni.
A kelbimbó ízében a kelkáposztára emlékeztet, de íze annál lágyabb, a rostjai is finomabbak. Minél kisebbek, keményebbek a fejecskék és minél zöldebbek, annál ízletesebbek, annál nagyobb az ásványtartalmuk. A kelbimbó kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, gazdag forrása, ha megcsípi a dér, mangán- és krómtartalma jelentősen megemelkedik. Vitaminokban is jelentős: az A-, B-vitaminok, K-vitamin tartalma mellett meg kell említeni, hogy 100 gramm kelbimbó C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét fedezi, ám ez természetesen a nyers zöldségre érvényes. Ha meg akarjuk őrizni a C-vitamin tartalmát, csak rövid ideig, gyengén pároljuk.
Elsősorban gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatású, de jó hatással van az egész szervezet működésére.
Nagyon egészséges, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lehet finom. Főzve, párolva, sütve, sokféleképpen elkészíthető: levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt.
Ahogy megjelenik a piacon, rögtön lecsapok rá, gyakran készítem, nagyon szeretem például kéksajttal, sütve, de a kedvencem gesztenyével: egyszerre van a szezonjuk, a méretük is eléggé hasonló, gondoltam, jó páros lehet. Azóta már olvastam, hogy angolszász terülteken ez szokványos köret sültek mellé, de közben megalkottam a saját változatomat, sárgarépával színesítettem. Az egyforma átmérőjű zöld (kelbimbó) és halványszínű (gesztenye) gömbök és narancssárga korongok (sárgarépa) vidám egyvelege látványos körete vörös és fehér húsoknak is, de a húsnemevőknek teljes értékű zöldségétel. Először sült vadkacsacombokhoz adtam, most pedig birsalmapürével megkent, tepsiben sült halfilét kísért, remekül, igazi őszi hangulatú vacsora kerekedett belőle.


Kelbimbó-gesztenye-sárgarépa köret

½ kg kelbimbó
1 kg héjas gesztenye / ½ kg tisztított gesztenye
1-2 vastag sárgarépa (akkora átmérőjű, mint a kelbimbó és a gesztenye)
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
½ dl fehérbor
olaj
kakukkfű (vagy rozmaring)

A gesztenyét 2-3 órára vízbe áztatom. Kereszt alakban bevagdosom, tepsiben szétterítve, forró sütőbe teszem. Nem sütöm készre, csak addig, míg a héja kinyílik, gondosan megtisztítom, ügyelve arra, hogy a gesztenyeszemek egyben maradjanak. (A gesztenye misztikus dolog: néha nagyon könnyen lejön a héja, néha hatalmas szenvedés megpucolni. Éppen ezért tisztított, fagyasztott gesztenyét venni is ér!)
A kelbimbót megtisztítom: foltos, külső leveleit leszedem, 10-15 percre beáztatom, megmosom, lecsepegtetem. A sárgarépát megtisztítom, vastag karikákra vágom. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymával együtt az olajon üvegesre párolom. Ráteszem a kelbimbót, a gesztenyét és a répakarikákat, átforgatom. Megspriccelem a borral, hagyom, hogy az alkohol elpárologjon. Fűszerezem, lefedem, és alacsony lángon, saját gőzében puhára, de nem pürévé, haraphatóra párolom.
köretnek 3-4, főételnek 2 adag

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy csodás párosítás - ill. trió! Minden alkotója nagyon tetszik, pont így, ahogy leírtad. Hamarosan kipróbálom.

Különösen kellemes nap ez, visszatért Mamzelle, akinél ajánlottad nekem a dobozos és fagyasztott gesztenyét.
Már alkottam is belőle és lesz még jópár fogás a következő időben!:-))

Rossamela írta...

Ó, tényleg szép nap, legalább a vége felé, eddig úgyis sokat bosszankodtam, de Mademoiselle visszatérése igazán jó hír! Köszönöm, hogy tudattad, megyek is, üdvözlöm.

Zsuzsa írta...

Abszolút kelbimbó fan vagyok, sajnos szűk és tág családban senki rajtam kívül, így ritkán jutok hozzá. De ezt csak azért is el fogom készíteni magamnak!!!:)

Fűszeres Eszter írta...

Már három hónapja nem kapok gesztenyét. :-( Hol vetted? Ugye jól vettem le egyszer, hogy te angyalföldi vagy?

Rossamela írta...

Eszter,
Angyalföldinek azért nem mondanám magam, csak ott (is) lakom. Komoly kötődéseim a Nyugat-Dunántúlhoz vannak. A gesztenye is ott sült-főtt, onnan is származik, méghozzá saját (vagyis a szüleimé).

Fűszeres Eszter írta...

Közben találtam a Tescoban:-)
Én sem mondom magam Angyalföldinek, mert csak három éve élek itt, és remélem nem sokáig, mert utálom!

Fűszeres Eszter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
 

blogger templates | Make Money Online