szerda, november 14, 2007

Keserédes II. – süthető csokicsepp

Magától értetődik, hogy a süthető csokicsepp süteménybe való, olyan sütibe, amiben csak kicsit olvadt csokidarabokat akarunk fölfedezni. (Még mindig Melange csokipályázatára, alapanyag a Keserédesből. ) Szerintem ehhez jó sok receptet lehet találni, gyümölcskenyér-szerű kevert sütikbe tenném, vagy muffinokba, amelyeknél a recept csokidarabokat ír elő.
De kipróbálnám a csokicseppeket birsalmasajtban is. Egyszer készítettem birsalmasajtot csokidarabokkal, nagyon passzol hozzá (csak mikor újra fel kellett főznöm, mert elsőre nem főztem elég sűrűre… na itt elbuktam a csokimozaikos birsalmasajtot).
Volt egy-két birsalmám, sajthoz kevés, (meg az időm is), gondoltam, legyen süti belőle. Felcsaptam anyukám sütis receptgyűjteményét ( egy nagy füzetben gyűjtötte a nőrokonoktól, kolléganőktől kapott recepteket éveken át, sokszor az én írásfeladatom volt, hogy bevezessem őket a regiszteres füzetbe – néhány éve pedig a húgom az egészet beszövegszerkesztette és karácsonyra kaptuk tőle a konyhánkhoz illő színbe kötött könyvecskét) mindjárt az első receptnél: almás kevert. Ez egy reszelt almával készülő, roppant egyszerű sütemény, az almától elég szaftos és nem is szárad ki azonnal. Nagyjából elfeleztem a mennyiségeket, a cukrot harmadoltam, de még így is elég édes, rétesliszt helyett teljes kiőrlésűből készült (igaz, hogy éppen elfogyott a fehér, de egyébként is barnából készítettem volna). Viszont a birsalma nem olyan lédús, mint az alma, ezért egy kis joghurttal még meg kellett nedvesítenem a tésztát.
Ha lett volna dióm, azt is szórtam volna bele.
Nagyon jó kis reggelire való süti lett belőle. Fotózni viszont lehetetlen.

Birsalmás-csokis süti

20 dkg reszelt birsalma (2 db)
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
10 dkg cukor/barnacukor
½ zacskó sütőpor
3 evőkanál olaj
szükség szerint 3-4 evőkanál joghurt
3-5 evőkanál süthető csokicsepp
opcionális: durvára vágott dió, mandula

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Kiolajozok egy őzgerincformát. A barnalisztet átszitálom, a fennmaradó korpával beszórom a kiolajozott formát. A liszthez hozzákeverem a sütőport majd hozzáadom az összes többi hozzávalót. A masszát elegyengetem a formában, 20-25 perc alatt, tűpróbáig sütöm.
1 őzgerincformához való mennyiség

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pont kapóra jön nekem ez a recept, mert a birsalma likőröm leszűrése után megmaradó birsalmát úgy érzem, vétek lenne kidobni: pont 2 darab birs reszelve. Köszi!

 

blogger templates | Make Money Online