kedd, január 08, 2008

Blini

Mikor szilveszter napján az utolsó pillanatban még sürgős vásárolnivalóm támadt – hiába küldtem el már előtte a férjemet –, bedobtam egy doboz kaviárt is, kell az a pezsgő mellé. Az én drágám persze kérés nélkül is beszerezte már, szóval kicsit túlvásároltuk magunkat.

Ha már a hajdina kapcsán emlegettem, kézenfekvő volt, hogy blinit kell sütnöm a kaviárhoz. Aki olyan hosszú ideig tanult oroszt, mint én, előbb-utóbb a borscs, szoljanka és pirog szavak mellett a blinit is megtanulta. Még ha nem is tudta pontosan, mi az.
Nos, ez egy hajdinalisztet is tartalmazó, élesztős tésztájú apró, de vastag palacsinta, kaviárral, fnomra vágott hagymával, tejföllel, lazaccal, kaporral tálalják.

Kicsit idő- és munkaigényes, de nagyon megéri a fáradozást. Hihetetlenül finom, a legmeglepőbb az volt, hogy mennyire megszelídül rajta a hagyma íze.

Nagyon jól csúszik hozzá a száraz pezsgő, és igazi társasági étel. Azt hiszem, fölveszem a következő szilveszteri menübe.

Blini
k.b 12 darab

5 dkg hajdinaliszt
5 + 5 dkg finomliszt
1 kávéskanál szárított élesztő
1,25 dl langyos víz
csipet só
1 evőkanál olvasztott vaj
1 dl meleg tej
1 tojás

A finomliszt felét, a hajdinalisztet, az élesztőt és a langyos vizet összegyúrom. Letakarom, fél óráig pihenni hagyom. Miután kissé megkelt, hozzákeverem a maradék lisztet, az olvasztott vajat, tejet, sót, a tojássárgáját. Újabb fél órát kelni hagyom, majd beledolgozom a keményre vert tojásfehérjét.
20-30 perc ismételt pihentetés-kelesztés után kisütöm az apró kis palacsintákat. Célszerű minél kisebb palacsintasütőt használni. A serpenyőben olajat hevítek (teflonserpenyőben elég egy csöppnyi) és egy merőkanálnyi tésztát teszek bele. A k.b. 12 cm átmérőjű, vastag palacsintákat mindkét oldalán pirosra sütöm.
Tálalásig igyekszem melegen tartani a kisült bliniket.
Tejföllel, kaviárral, apróra vágott hagymával, citromgerezdekkel tálalom.
Meg füstölt lazaccal, kaporral.
Főtt, áttört tojásfehérjével és -sárgájával.

És jégbehűtött, száraz pezsgővel.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mekkora az a merőkanál amiből ilyen kicsi blinik lesznek?

Rossamela írta...

Lemértem, majdnem 0,9 dl.

 

blogger templates | Make Money Online