szerda, december 31, 2008

Boldog új esztendőt!

Az év eleji ígéretemnek megfelelően ma blinit eszünk, nagyszemű vörös kaviárral, és ma csak pezsgőt iszom. A város legjobb szupermarketjében megnézegettem ugyan a vodkákat, de a választékot látva maradunk a jó hideg, jó száraz pezsgőnél (nem is szeretem a vodkát, egyetlen egy van amit meg tudok inni).
Desszertnek Zsuzsa szarvasgombás pohárkréme hűl a konyakospoharakban - nagyon ígéretes!
Ugyan nem lesz holnap nagy szükségünk a korhelylevesre (egyébként is másnaposságra szerintem a legjobb a forró borsmentatea, sok citromos víz meg egy jó fokhagymás paradicsomos tészta), de délután megfőztem a holnapi ebédünket. Újév napja nem telhet el lencse nélkül. Főzeléket a legritkább esetben készítek belőle, és a korhelyleves is jól jön (szokott jönni) a szilveszteri buli után, így néhány éve belekombináltam a lencsét. Egyébként is nagyon szeretjük a savanyúkáposztát és a belőle készülő tartalmas - hús nélküli - leveseket, elég jó páros ez így. (Mi nem élünk vele, de nagyon illik bele egy kis füstölt kolbász is.)
Gyorsan közzé is teszem, hátha valakinek hasznos lehet még holnap, lencseleves-receptet keresve.


Kívánok mindenkinek sikeres boldog új esztendőt, egészségben, szeretetben!

(És mivel ma többen érkeztek hozzám a "boldog új évet olaszul" keresőkifejezéssel:
Felice anno nuovo!)


Korhely lencseleves

15 dkg lencse
2 babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 púpos kávéskanál pirospaprika
40-50 dkg savanyúkáposzta
borsikafű
borókabogyó
(1-2 gerezd fokhagyma)
tejföl ízlés szerint

Az egy-két órára beáztatott lencsét a babérlevéllel félpuhára főzöm.
A kockára vágott hagymát az olajon üvegesre párolom. Közben a savanyúkáposztát (szükség szerint leöblítem és) apróra vágom.
A hagymához adom a pirospaprikát, majd rögtön le is húzom a tűzhelyről, nehogy a paprika megégjen és megkeseredjen. Elkeverem, és azonnal ráöntök 1 dl hideg vizet, ettől a hagyma "szétrobban" és sűrű szaftot ad. Visszateszem a tűzre, ráteszem a savanyúkáposztát és összeforgatom.
Hozzáadom a főtt lencsét, levével együtt. Borsikafűvel és borókabogyóval fűszerezem, ha kell, vizet adok hozzá (lepje el a káposztát, lencsét). Negyedóra alatt összerottyantom.
Egy-két gerezd összezúzott fokhagymával ízesítem (elhagyható), de már nem főzöm vele. Fedő alatt hagyom fogyasztható hőmérsékletűre hűlni.
Be is lehet habarni, de szerintem éppen elég tálaláskor a tányérokban tejfölözni.
Mint a káposztás ételek általában, másnap sokkal finomabb.
Kapacitástól függően 3-5 adag

3 megjegyzés:

Mamma írta...

Nektek is nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Lám, azt írtam, hogy nálunk ritka a lencse és a savanyú káposzta kettőse, és tessék, itt van Nálad is! :)) Vagy csak én tudtam rosszul?

Rossamela írta...

Én sem találkoztam még vele, a babos káposztáról is csak hallottam, de miért ne jöhetnének össze? Beválik, ezt Te is bizonyítod! :)
Meg szerintem a sárgaborsó-fözelék is savanyúkáposztával a legjobb.

Zsuzsa írta...

Tuti jó párosítás lehet, ki is fogom próbálni. De majd csak később, karácsony és szilveszter között vagy három napig ettünk korhelylevest, már kitört a lázadás a fedélzeten. :)) Pár hét múlva talán elfeledkeznek róla.

 

blogger templates | Make Money Online