Mivel a zsályapesto elég karakteres ízű, a
maradék felhasználására valami – a tésztánál komolyabb – érdekes megoldáson gondolkodtam.
Mivel a zsályához nagyon illik a fehérbab, első gondolatom egy babkrémleves volt, aminek a tetejére majd zsályapestot teszek, és ekkortájt fedeztem fel a
Figs Olives Wine blogot, ott meg egy töltött cukkinit. Éppen volt egy kerek cukkinim, még a
nyaralásból hozott zsákmányból, hát egyik nap valami
ehhez hasonlót ebédeltem, másnap pedig a maradék babból leves lett pár perc alatt.
Töltött cukkini
1 kerek cukkini
1 kis fej hagyma
1 kicsi sárgarépa
1 szár szárzeller
olaj
½ doboz konzerv fehérbab (400 g-os doboz fele)
frissen reszelt kenyérmorzsa
zsályapesto
(só, bors)
A cukkinit megmosom, tetejét levágom, a cukkinit kivájom, a húsát apróra vágom. A hagymát, sárgarépát, szárzellert nagyon apróra vágom és olajon megpárolom, hozzáadom a cukkini húsát és a leszűrt, főtt babot. Kissé összetöröm, ezt a darabos masszát töltöm a cukkinibe. A tetejére kevés morzsával – hogy ropogós legyen a teteje – összekevert pestot kanalazok, és 10-15 perc alatt átsütöm, ez alatt a cukkini is éppen át-, de nem szétsül.
1 adag
Fehérbabkrémleves zsályapestoval
½ doboz konzerv fehérbab
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 kanál zsályapesto
reszelt citromhéj
Elkészíteni könnyebb és gyorsabb, mint leírni. A felaprított fokhagymát az olívaolajon megfuttatom, ráteszem a babot, felengedem a bab főzőlevével, ha átforrósodott, leturmixolom. A tetejére zsályapestot kanalazok, meg egy kevés citromhéjat – nagyon felfrissíti az ízét –, egy szelet kenyérrel tálalom.
1 adag
1 megjegyzés:
Jéé, nem is láttam még ilyen cukkínit!
Jól hangzanak a receptek is. A zsályával még barátkozós viszonyban vagyok, 2-3 éve szerettem csak meg. De egyszer biztos eljön a zsályapesto ideje is. :)
Megjegyzés küldése