vasárnap, január 13, 2008

Még mindig cékla...

…és már megint rizottó. A bloggerkolleginák is rizottókat főznek nagy lelkesedéssel, és ahány főzőműsorba belefutottam tegnap, azokban is a rizottó volt a főszereplő. Jamie Olivier a vargányás rizottót grillezett erdei gombákkal koronázta, Giorgio Locatelli pedig a klasszikus, sáfrányos milánói rizottót tálalta osso buco-val, és lelkendezett, hogy a rizottó remek téli étel, egészen átmelegíti az embert.

Ez az ötlet egy ideje megszületett már a fejemben. Fokozandó a télies hatást, no meg főleg a látványt, azt terveztem, hogy reszelt céklával ízesítem és színezem meg a rizottót.
Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Lehetne még gazdagítani ezt a rizottót például rukolával vagy szarvasgombával, a parmezán helyett szívesen kipróbálnám kecskesajttal, de ez ilyen egyszerűen is tökéletes.


Céklás rizottó

1 fej lilahagyma
4 maréknyi rizottórizs
2 evőkanál olívaolaj
1 cékla
½ dl vörösbor
6 dl zöldségalaplé
diónyi vaj
2-3 dkg reszelt parmezán

A céklát megtisztítom és a finomra reszelem. Elkészítem/felforralom az alaplevet, végig melegen tartom.
A finomra aprított lilahagymát az olajon megpárolom. Ráteszem a cékla felét, kevergetve azt is átpárolom. Pár perc múlva, ahogy a cékla kicsit veszített a nedvességtartalmából, hozzáadom a rizst, átpirítom. Meglocsolom a borral, és hagyom, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Az alaplevet merőkanalanként adagolva, folytonos keverés mellett megfőzöm a rizottót, ez nagyjából 20 percig tart. Mivel a cékla a főzés során veszít a gyönyörű színéből, ezért a főzés végefelé adom hozzá a reszelt cékla másik felét. Ha a rizs krémesre főtt – de a rizsszemnek haraphatónak kell maradnia! –, lehúzom a tűzről, hozzákeverem a vajat és reszelt parmezánt. Lefedve 1-2 percig pihentetem tálalás előtt.
Tetszés szerint további reszelt parmezánnal kínálom, de nekem nélküle jobban ízlett.
2 nagy adag

3 megjegyzés:

Gourmandula írta...

hehe, én is most tettem fel egy változatot. :) A céklás nekem is megfordult a fejemben, izgalmasan hangzik! :)

Fűszeres Eszter írta...

De jó! Igazi téli finomság, de van benne valami nyáridéző mégis.
Zseniális!

Mamma írta...

Úgy látszik, idén télen a tányéron hódít a pink:-))
Nagyon jól hangzik! (a télies hatás fokozása érdekében talán egy kevés diót szórnék rá:-)), de már így is tökéletes!)

 

blogger templates | Make Money Online