szombat, október 31, 2009

Ötfűszeres szilvasörbet

Legyen a Vegéthó végére desszert is, de ez a pofonegyszerűen elkészíthető, izgalmas sörbet egy elegáns vacsorán is megállná a helyét két főétel között pihentető, frissítő elválasztó fogásként. Nemcsak ezért készítettem cukor nélkül, a szilvát elég édesnek tartom hozzá, pláne rövid főzéssel-párolással koncentrálva az ízét.
Nem is tudom, sörbet-e ez így, hiszen az a definíció szerint gyümölcsből és cukorszirupból készül, én meg a cukrot kihagytam. Ezzel viszont némi technológiai veszteség ért: cukor nélkül nem lesz igazán lágy, jobb fagylaltgépben fagyasztani és azonnal elfogyasztani, a további hűtéssel illetve formában, keverés nélkül kőkeményre vagy.
Az ötfűszer megismerkedésünk után rögtön kedvenccé vált, legjobban a szecsuáni bors hatása tetszik benne. A szilvával nagyon jól harmonizál, lesz még nálam ötfűszeres forró szilvaszósz is omlós-morzsás sütemény mellé.



Ötfűszeres szilvasörbet

1/2 kg szilva
1/2-1 kávéskanál kínai ötfűszer

A szilvát megmosom,félbevágom, kimagozom. Fűszerezem és vastag talpú lábosban, alacsony lángon, óvatosan a saját levében megpárolom. Ha már puha, botmixerrel áttöröm, lehűtöm.
Fagylaltgépben kikeverem.

hétfő, október 26, 2009

Mazsolás brokkolisaláta

Továbbra is a Vegéthó jegyében, a mai ebédem nem csak vegán volt, de még nyers is!
Azt régóta tudom, hogy a nyers karfiol mennyire laktató (tessék jó alaposan megrágni, mint egyébként mindent kellene!), igaz ez a brokkolira is. Mazsolával, köszönhetően az izgalmas ízkombinációnak, egyáltalán nem "nyúlkaja"!
Inspiráció innen.


Nyers-vegán mazsolás brokkolisaláta

25 dkg brokkoli
1 kicsi mogyoróhagyma
1 dl mazsola
szezámmag

Az öntethez:
5 dkg kesudió
1 citrom
0,5 dl olívaolaj
1/2 - 1 (erősségétől függően) mokkáskanál wasabi-por (elhagyható)
kevés méz, ízlés szerint

A kesudiót legalább 2 órára beáztatom. Ha megpuhult, az öntet többi hozzávalójával, szükség szerinti mennyiségű áztatóvízzel simára turmixolom.
A brokkolit apró rózsáira szedem, a szárakat apróra vágom. Hozzáadom a megmosott mazsolát és a finomra vágott hagymát, összeforgatom az öntettel és megszórom szezámmaggal.
1,5 - 2 adag

vasárnap, október 25, 2009

Rozmaring - körte - zeller - dió - kéksajt

A körtével erősített zellerkrémleves ötlete Chili és Vanília blogjáról származik, de elhagytam belőle a tejszínt, nekem nem hiányzik (mint ahogy gyakran kihagyom a krémlevesekből). Ám mégsem vegán: régen elterveztem, hogy a leves mellé kéksajtos-diós rudat adok.


Körtés-rozmaringos zellerkrémleves kéksajtos-diós rúddal

A leveshez:
2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fej (60-70 dkg) zeller
1 nagy krumpli
2 nagy körte
1 ág rozmaring

bors

A sajtos rúdhoz:
50 dkg leveles tészta
10 dkg kékpenészes sajt
1 marék dió

A felaprított hagymát az olajon megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát. Közben a zellergunót meghámozom, kockára vágom. Mikor a hagyma már üveges, rádobom a zellert, hozzáadom a rozmaringot, átforgatom, fedő alatt párolom. Felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi, belekockázom a meghámozott krumplit. Ha a krumpli is puhára főtt, beleteszem a hámozott körtét, pár perc alatt az is megfő.
A levest leturmixolom, sózom-borsozom, ha nagyon sűrű lenne, vízzel higítom.

A levelestésztát lisztezett deszkán kinyújtom, felét megkenem a kéksajttal. Megszórom a durvára vágott dióval, ráhajtom a tészta másik felét, nyújtófával összepréselem a két réteget. 3 cm széles csíkokra vágom, a szalagokat megcsavarom. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
4 adag

péntek, október 23, 2009

Vegán kofta

A kofta a Közel-Kelet és Dél-Ázsia konyhaművészetében otthonos, de rokona a görög keftes és a török köfte is. Jellemzően húsból készült gombócok fűszeres mártásban, de készül halból, rákokból, vegetáriánus változatai Indiában népszerűek.
Gyakran fordulok ihletért indiai ételekhez, pláne most, hogy a Vegéthó-projektben egy-két vegán ételt főzök. "Az indiai vegetáriánus konyha" könyvemet ütöttem föl, de nem voltam hű a recepthez. Az alapul vett receptben karfiol szerepel, de mivel éppen egy szép darab, vastag szárú brokkoli várja a sorsát, ezt a brokkoli-törzset reszeltem a koftába. A tisztított vajat olajjal, az asafoetidát pedig a Krisna-hívők által nem fogyasztott fokhagymával helyettesítettem.




Ízes labdák fűszeres mártásban (kofta) citromos rizzsel

A labdákhoz:
1 közepes krumpli
15 dkg brokkoliszár vagy karfiol
1 dl csicseriborsóliszt
1/2 mokkáskanál kurkuma
1 kis gerezd fokhagyma
a sütéshez olaj

A mártáshoz:
1/2 mokkáskanál római kömény (egész)
1/2 mokkáskanál chilipehely vagy szárított cseresznyepaprika
1/4 mokkáskanál örölt gyömbér
1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
1 babérlevél
1/2 mokkáskanál örölt koriander
1/2 mokkáskanál szurokfű

A citromos rizshez:
1 csésze barnarizs
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál kurkuma
1/2 mokkáskanál örölt koriander
2 csésze víz
fél citrom leve

Először felteszem a rizst: a forró olajon megpirítom a kurkumát és a koriandert, hozzáadom a jól megmosott rizst. Átforgatom, felöntöm a vízzel, sózom. Lefedem, felforralom, majd kis lángon fedő alatt puhára párolom. Ha a rizs megfőtt, rácsavarom a citrom levét.
A mártáshoz felforrósított serpenyőben megpirítom az egész római köményt majd a chilit és az őrölt gyömbért. Hozzáadom a hámozott paradicsom harmadát, gyenge tűzön, kevergetve 10 perc alatt szétfőzöm. Beleteszem a maradék paradicsomot a babérlevéllel, szurokfűvel és a korianderrel együtt lassú tűzön szétfőzöm.
Közben a megtisztított krumplit és brokkolit a reszelő finomabb oldalán lereszelem, kicsit kinyomkodom a nedvességet belőle. A finomra zúzott fokhagymával, kurkumával ízesítem és annyi csicseriborsóliszttel keverem össze, hogy golyókat formázhassak belőle.
3-4 cm átmérőjű labdácskákat gömbölyítek a masszából és bő, forró olajban kisütöm őket.

2 adag

vasárnap, október 18, 2009

Spenótos-kecskesajtos lasagne

Aki olyan szerencsés, mint én, és könnyen jut akár nagyobb mennyiségű kecsketúróhoz, friss sajthoz, annak érdemes kipróbálnia ezt a könnyen elkészíthető, tartalmas tésztaételt.
Kecsketúró híján ricottával vagy tehéntúróval is nagyon finom, de éppen a jellegzetes "kecskeíz" teszi különlegessé ezt a változatot.
A lasagne klasszikus receptje szerint a tetejére bechamel kellene, de én ezt gyakran helyettesítem tejföllel, sűrű joghurttal, pláne, ha - mint ma is - nincs itthon tej.



Spenótos-kecskesajtos lasagne

2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
30 dkg spenót
20 dkg kecskekrémsajt vagy kecsketúró (maximum fele helyettesíthető tehéntejből készített házi krémsajttal vagy krémtúróval vagy ricottával)
6-7 lap lasagne (száraztészta)
szerecsendió

10 dkg (kecske)joghurt

A spenótot megmosom, megtisztítom, éppencsak lecsepegtetem, de nem szárítom vagy centrifugázom. Az olívaolajon megfuttatom a kés lapjával megroppantott fokhagymagerezdeket, rádobom a spenótleveleket. Fedő alatt megpárolom, ha a levelek összeestek, a spenótot vagy durván összevagdalom, vagy botmixerrel kicsit összevagdalom, de nem kell teljesen krémesre törni. Összekeverem a krémsajttal vagy túróval, kevés szerecsendiót reszelek bele.
Előmelegítem a sütőt. A kiolajozott sütőtálba rétegezem a spenótos krémmel megkent tésztalapokat (figyelve arra, hogy a tészta szélét is fedje a töltelék!). A legfölső tésztalapot joghurttal kenem meg.
25-30 perc alatt megsütöm.
2-3 adag

szombat, október 17, 2009

Padlizsántanulmány

A képen a négy tálban - bár kinézetre nagyon hasonlítanak - négy, ízében teljesen eltérő étel van. Rég itt lenne már a helye ennek a receptnek, de látva - és kóstolva - a mai eredményt, nem bánom, hogy vártam vele.

Két-három éve - ma már alig hiszem el, hogy lehet így élni - a saját életem kizárólag a hétvégékre korlátozódott. Rengeteget dolgoztam, ráadásul vidéken, ha esetleg nem aludtam ott, akkor a napi 10-12 órához még hozzá kellett számolnom 2 óra oda- vagy visszautat. Állandóan étteremben vacsoráztam (nincs mire irigykedni), de ebédre elég unalmas volt a sajtos-gombás melegszendvics a büféből. A zsíros-húsos menzára meg nem voltam hajlandó befizetni, más opció nem volt.
Akkoriban a sarki boltban egész télen lehetett padlizsánt kapni, nyári áron, ha sikerült betérnem, mindig bevásároltam belőle. Jól jött ez, ha az utazótáskám átpakolásához szükségesnél egy kicsivel több időt töltöttem otthon, 5 perc munkával 30 perc alatt elkészült a másnapi ebédem.

Egy padlizsánt fölkockázni, fűszerezni, olajozni, be a sütőbe - ennyi a recept. Lehetne serpenyőben kevergetve sütni is, de nem volt annyi időm, hogy a tűzhely mellett álljak.
Két változatban készítettem, vagy mediterrán zöldfűszerekkel (bazsalikom, szurokfű, kakukkfű, esetleg provanszi fűszerkmeverék) és fokhagymával, vagy indiai beütéssel, korinaderrel, római köménnyel, chilivel. Ha elkészült és még hiányzott hozzá némi savanykás íz, előbbit citromlével, utóbbit joghurttal locsoltam meg.

Ma tovább játszottam a lehetőségekkel. Szétnéztem a fűszereim között, összehoztam őket olajokkal, szószokkal, meg sok fokhagymával (abból baj nem lehet...). Nem lett köztük kedvenc, mindegyik csodás.
Az ötfűszeresben a bizsergető szecsuáni bors melegségét erősíti a pirított szezámolaj íze.
A kellemesen ismerős zöldfűszeresben finoman simul össze a lila bazsalikom és a balzsamecet a krémesre sült padlizsánnal.
A madras curry ebben is hozza azt a meglepetést, ami minden alkalommal megragad: sokkal fűszeresebb, mint amire számítok. Pláne sokkal csípősebb!
A gyömbér és a padlizsán fantasztikus páros, de a lime-tól különösen üde lett.




Szezámos-ötfűszeres padlizsán

1 közepes padlizsán
2 evőkanál olaj
1 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
1 mokkáskanál ötfűszerkeverék
6-8 szem szecsuáni bors, porrá zúzva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
szezámmag

A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Az olajakat összekeverem a fűszerekkel, a szójaszósszal és a fokhagymával, beleforgatom a padlizsánt.
Tűzálló tálban 20-25 perc alatt, félidőben megkeverve megsütöm.
Megszórom szezámmaggal.



Zöldfűszeres padlizsán

1 közepes padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összezúzva

ízlés szerinti friss zöldfűszerek: szurokfű, kakukkfű, (lila) bazsalikom
pár csepp balzsamecetA padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Meglocsolom az olívaolajjal, összekeverem a fokhagymával és a bazsalikom kivételekkel a zöldfűszerekkel. Tűzálló tálban 20-25 perc alatt, félidőben megkeverve megsütöm.
Hozzáadom a friss bazsalikomot, balzsamecettel megspriccelem.




Padlizsán madras curryvel


1 közepes padlizsán
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál madras curry

A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Összekeverem a curryporral és az olajjal.
Tűzálló tálban 20-25 perc alatt, félidőben megkeverve megsütöm.



Gyömbéres lime-os padlizsán


1 közepes padlizsán
1 cm-es darabka friss gyömbér lereszelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 evőkanál chilis olívaolaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kis lime lereszelt héja és felének leve
petrezselyem vagy korianderzöld

A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Az olajakat, gyömbért, fokhagymát, a lime héját és levét összekeverem, összeforgatom a padlizsánnal.
Tűzálló tálban 20-25 perc alatt, félidőben megkeverve megsütöm. Petrezselyemmel vagy korianderzölddel megszórva tálalom.


vasárnap, október 04, 2009

Szélesmetélt gesztenyelisztből, vargányával

Ugyan nem éppen aktuális most rögzítenem ezt a receptet, hiszen még a nyári vargányaszezonban készítettem el, de hátha van vargánya az erdőkben. Két éve ilyentájt még volt, talán most sem késő.
A gesztenyelisztnek ugyan édeskés az íze, de elsősorban nem édességek alapanyagaként gondoltam rá. A kicsit füstös, fűszeres, barnás íze remekül összejön a vargányával. Nemrég találtam egy receptet szárított vargányával ízesített gesztenyelisztes gnocchira, hamarosan jön az is.

Még egy szép példa a gesztenye-vargánya párosra: ünnepi gesztenyés vargányaleves Zsuzsánál.


Szélesmetélt gesztenyelisztből, vargányával
10 dkg gesztenyeliszt
10 dkg durumliszt
2 tojás


25 dkg vargánya
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
fél csokor petrezselyem

bors
reszelt parmezán


A liszteket összeszitálom, a tojással és egy csipet sóval rugalmas tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolva hűtőben egy órát pihentetem.
A tésztát 4 részre vágom és a tésztagéppel, fokozatról fokozatra haladva kinyújtom, majd szélesmetéltre vágom. Liszttel meghintve, tálcán szétterítem.
A vargányát megtisztítom, 3-4 mm-es szeletekre vágom. Olívaolajon megfuttatom a kés lapjával szétlapított fokhagymát, megpárolom-megpirítom rajta a vargányát.
Párhuzamosan vizet forralok a tészta kifőzéséhez, egy-két perccel azelőtt, hogy a vargánya elkészül, bedobom a tésztát. A kifőtt szélesmetéltet a vargányás serpenyőbe szedem ki, összeforgatom. Feketeborsot őrlök rá, megszórom a finomra vágott petrezselyemmmel. Tálaláskor reszelt parmezánt adok hozzá.
2 adag

szombat, október 03, 2009

Padlizsán birsalmával, édesen-csípősen

Fűszeres Eszter padlizsánreceptjeit (persze nem csak azokat) olvasva összefut a nyál a számban. Egyébként is ez az egyik (ha nem A) kedvenc zöldségem, de ahogyan Eszter édes ízekkel, mézzel, gyümölcsökkel kombinálja, mindig elvarázsol. A héten készítettem már a mézes padlizsánját, ma pedig, ahogy hazaértem a piacon zsákmányolt birsalmával, eszembe jutott, hogy mostanság volt nála egy padlizsános-birsalmás recept. Ez az étel sem kizárólag a hústól finom, ettől elegánsan el is tekintettem.
Az itt következő receptet Eszter említett két étele inspirálta. Mellé kuszkuszt vagy bulgurt adtam volna, ha el nem fogyott volna... így lett helyette köles.
(Esztertől pedig hamarosan megfőzöm a körtés padlizsánkrémlevest.)


Mézes-csípős-birsalmás padlizsán

3-4 kicsi padlizsán
2 cm-es darabka gyömbér
1 nagy citrom
2 gerezd fokhagyma
chilipehely ízlés szerint
1 1/2 evőkanál méz
olívaolaj
1 birsalma
1/2 mokkáskanál római kömény
1-2 evőkanálnyi szezámmag
petrezselyemzöld
15-20 dkg köles
néhány ág friss menta
1 újhagyma

Lereszelem a gyömbért, a citrom héját és a fokhagymát, összekeverem egy evőkanál mézzel, a fél citrom levével, chilivel, 2-3 evőkanál olívaolajjal. A padlizsánokat félbevágom és a vágott felületet átlós irányban rács alakban bevagdosom. A fél padlizsánokat bekenem a mézes mázzal és beteszem a 180-200 fokos sütőbe jó 15 percre. Közben a birsalmát nagyon apró kockákra vágom. Forró serpenyőben megpirítom a római köményt, ha már illatozik, hozzáadok egy kevés olívaolajat és megpárolom rajta a birsalmát. Ha megpuhult, fél evőkanál mézet keverek hozzá és elosztom a padlizsánok tetején, majd megszórom szezámmaggal. Visszateszem a sütőbe még 10 percre.
Petrezselyemmel megszórva tálalom.
Köretként - kuszkusz híján - kölest adtam mellé, ehhez a főtt kölest meglocsoltam a citrom másik felének levével, összekevertem egy zöldjével együtt felaprított újhagymával és mentával.
2 adag

Vegéthó - vegán ételek októberben

Nem akarok téríteni. Magam sem vagyok vegán, sőt, vegetárius sem. Jó tíz évig ugyan nem ettem húst, de a halat akkor sem hagytam el. Ma sem vagyok egy nagy ragadozó, itthon nincs hús, húskészítmény, de különleges alkalmakkor, színvonalas éttermekben bizony előfordul, hogy áttérek a "minőségi húsevésre".
A vegánság egészségességének kérdésében nem akarok állást foglalni. Biztos vagyok benne, hogy a csak növényi táplálkozás lehet jó és rossz hatással az egészségünkre, csak azon múlik, hogy ezen irányzat követése ne csak az állati eredetű élelmiszerek "eszetlen" elhagyását jelentse.
Ugyan a vegán életmódot népszerűsítő cikkeket nem fogok írni, azt meghagyom a "bennfenteseknek", de szívesen hozzájárulnék ahhoz, hogy nyílvánvalóvá váljék: a vegánság nem lemondás, hanem egy nagyon is vonzó alternatíva lehet.
Ezért csatlakozom Siccike felhívásához. Azt, hogy mi a Vegéthó kezdeményezés lényege, itt lehet elolvasni.
(Aztán majd meglátjuk, összejön-e 12 bejegyzés...)
 

blogger templates | Make Money Online