vasárnap, május 06, 2007

ÉLJENEK AZ ÉDESANYÁK!


Néhány évvel ezelőtt a Nők Lapjában Lajos Mari közölt egy anyák napi tortát, természetesen gyönyörű fotóval, egy nagyon látványos, fehér alapon eperből kirakott szívformával díszített csupa krém csodát. A krémje mascarponéból készült, de talán tojás is volt benne, a piskótája kakaós, az oldalára kakaós, szív alakú kekszeket tapasztott, a tetején az eperszív körül a krémből készült habrózsák töltötték ki a maradék felületet.
El is készítettem, nagy sikert aratott. Mivel nekem a tortát szállítanom is kell, a díszítést húgom segítségével, elbújva (szerencsére elég nagy a ház), a szüleimnél fejeztem be.
Akkor (is) a nagy torta mellett egy kislábosban sütöttem egy egyszemélyes tortát is, anyósomnak. Ő nem egy nagy sütemény- és tortarajongó, ahogy ő mondja, túl sok benne a liszt, de azt a tortámat nagyon megdícsérte. Lehet is, könnyű, friss, gyümölcsös.
Az eredeti, Lajos Mari recept már nincs meg (pontosabban nem tudom, hol van), de idén is valami hasonlót akartam készíteni. A mascarpone–eper–szív alakú díszítés 99%-ban biztos volt, mikor pénteken este leültem gasztroblogokat olvasgatni. Elkeveredtem erre az oldalra, és szemem-szám elállt, ebbe a tortába pedig azonnal szerelmes lettem.
Nulla franciatudásommal – inkább a rengeteg kép segítségével – nagyjából kisilabizáltam, hogy fehér csokoládéból készült, a pöttyök pedig ételfestékkel vannak megfestve. Bár azt nem értettem, hogy csokiból készült, már megkötött pöttyök hogyan nem olvadnak bele a rákent, nyilván melegebb fehércsokiba, de ezen túlléptem, majd megpróbálom a hideg krémmel kikenni a pöttyök között. Ételfestéket persze nem használok – nem csak a 2 éves unokaöcsém miatt –, majd valami természetes dologgal megszínezem én azt a csokit. Még egy céklát is vettem hozzá, de még mielőtt nekiestem volna, rájöttem, hogy van lefagyasztott meggyem is. Ez az, meggylé! Majd azzal! Fel is olvasztottam egy kevés fehércsokit és hozzáadtam pár csepp meggylevet. Azonnal szürke, kásás trutyivá alakult az egész. Nemcsak, hogy nem színez, de ki is csapja a csokit, lehetetlen utána bármire is használni. Emulgeálószerem nem volt otthon, föladtam a kísérletezést. Illetve ha már úgyis oda a mutatvány, kipróbáltam még a gránátalmaszirupot, na attól kellemes rózsaszín trutyi lett…
Szóval a lényeg, hogy nem érdemes vizes alapú színes lével fehércsokit színezni, bizony, kell az ételfesték. De nem nekem, így találtam ki azt, hogy legyen eper a torta oldalán is.


Anyák napi epres torta és tortácskák


Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű tortához és 4 db, 10 cm-es szív alakú tortácskához:


A piskótához:
7 tojás
14 dkg (7 evőkanál) liszt
14 dkg (7 evőkanál) kristálycukor
egy fél citrom lereszelt héja

A krémhez:
75 dkg mascarpone (én csak 50 dkg-val kezdtem, de nem lett elég mindenhez, szerencsére volt még 25 dkg krémes ricotta otthon, azt kevertem hozzá. Ehhez a mennyiséghez sajnos kell a 75 dkg, részben lehet ricotta vagy nagyon krémes túró is.)
20 dkg fehércsokoládé (ha nem lenne elég édes, akkor még 5-10 dkg, nekünk ízlett így is)
2 dl habtejszín
18 g zselatin
5-6 rebarbaraszár (elhagyható)

A díszítéshez:
50-60 dkg eper

A torta tésztája a szokásos piskóta.
A tojásokat szétválasztom. A cukor kétharmadával a fehérjét habbá, az egyharmadával a sárgáját habosra verem, hozzáadom a reszelt citromhéjat. A fehérjébe finoman belekeverem a sárgáját, majd beleszitálom a lisztet és óvatosan összeforgatom.
Ebből a tésztából a kilisztezett, kivajazott szív alakú formákban 4 tortácskát illetve a nagy tortához 4, a tortaforma átmérőjénél 2-3 centivel kisebb átmérőjű lapot sütök. Ehhez a forma alját a sütőpapíron körberajzolom, ezt használva sablonnak a piskótatésztát (k.b. 4 evőkanálnyi massza/lap) a sütőpapírra kenem úgy, hogy a tészta ne töltse ki teljesen a formát, egy-két centit kihagyok a szélén. A vékony lapok nagyon gyorsan, pár perc alatt megsülnek, figyelni kell rá nagyon. A megsült lapokat azon melegében leválasztom a sütőpapírról: a papírt az asztal szélén húzva a piskótalap leválik, csak legyen valaki az asztal előtt, kezében egy tálcával, és kapja el a továbbhaladó piskótalapot!

Az epret megtisztítom, a kevésbé szép szemeket kiválogatom, ezek kerülnek majd a tortalapok közé, a krémbe.

A krémhez a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztom, közben habosra keverem a mascarponét és felverem a tejszínt. Az olvadt csokit a mascarponéhoz adom, majd a tejszínhabbal lazítom a krémet.
Közben a zselatint k.b. fél deci vízben feloldom, felmelegítem, hagyom kicsit kihűlni, majd a krémhez adom.
(Közben jutott eszembe, hogy éppen van egy kis rebarbarám, ez nagyon jó párost alkot az eperrel, így ezt is belekomponáltam a tortába. A rebarbarát megtisztítotam, 3-4 centis darabokra vágva vízben puhára pároltam majd botmixerrel pürésítettem. A fehér krémből kivettem az egyharmadát és hozzákevertem a rebarbarapürét. Rebarbara nélkül természetesen ez mind kimarad, csak fehér krém kerül a tortába.)

Összeállítom a tortát. A kapcsos tortaforma oldalának megfelelő csíkot vágok jótartású fóliából vagy zsírpapírból és kibélelem vele a tortaforma oldalát. A forma aljára teszem az első piskótalapot. Szép szelet epreket tapasztok a forma oldalára körben, majd körbekenem őket a krémmel, hűtőbe teszem és hagyom, hogy egy kicsit megkössön a krém. Az első piskótalapot megkenem a krémmel, a kevésbé szép eperszemekből vékony szeleteket teszek rá. A második és harmadik lapot rebarbarás krémmel kentem meg, és ugyanúgy megraktam eperszeletekkel is. A negyedik lap már a torta teteje, ezt a fehér krémmel vonom be. Az összeállított tortát egy éjszakára hűtőbe teszem dermedni.

A kis szív alakú piskótákat keresztben elvágom, rebarbarás krémmel és eperszeletkékkel töltöm meg majd a fehér krémmel bevonom, ezek is mennek a hűtőbe pár órára.

A torta tetejét eperszeletekkel díszítem. Azért, hogy a szállítás során se mozduljanak el az eprek, a rögzítéshez egy kevés zselatint is használtam.

Tálalás előtt kiveszem a tortaformából, a széléről óvatosan lehúzom a fóliát/zsírpapírt és tálcára teszem.

8 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

hol van a ricetta, kérem?

ildinko írta...

Hűűű, ez nagyon jól néz ki... :)

Ráadásul megdobnálak az Ági által elindított kördés-hógolyóval: http://href.hu/x/2ork
:)

Névtelen írta...

Vár nálam egy hógolyó!

Rossamela írta...

Igenis, hamarosan lesz recept is meg válasz is.
Csak még kifújom magam...

Névtelen írta...

belle queste decorazioni con le fragole!

Névtelen írta...

Szia!
A Lajos Mari féle anyáknapi torta benne van a 66 torta című remek könyvében. Nekem megvan, eddig minden torta sikerült, amit ebből a könyvből csináltam.
http://www.libri.hu/hu/book/gasztronomia/sutemenyek_edessegek/66_torta
Üdv, Zsuzsi

Névtelen írta...

Szia
Az nlc-ről jöttem, gyönyörű nálad minden.
Azt hiszem a te tortádat sütöm meg.
Egy kérdésem lenne. Az nem jó, ha sütök egy ziv alkú piskótát és azt elvágdosom??szerinted lehet barackból vagy meggyből is késziteni??
Köszi
K

Rossamela írta...

Kriszta, köszönöm.
A minitortákat én is szív alakúra sütöttem, miért ne lehetne a nagyot is? Eperszezonban készült, nagyon jól harmonizál a fehércsokis-mascarponés krémmel, meg nagyon szépen lehet vele diszíteni, szerintem a legfőbb poén éppen az eperből kirakott szív alak. Más gyümölccsel is finom lesz, íz szempontjából inkább a barackot választanám, a savanykásabb meggy talán túl kontrasztos lenne a lágy ízű krémhez (össze kéne kóstolni, mennyire ízlik neked, én szeretem a markáns ízeket, a meggyes változathoz a tésztának kakaós piskótát sütnék), bár nagyon jól mutathat a sötétvörös meggyel kirakott szív alak, csak mennyire tartós? Lehet, hogy elfolyik (friss egész meggy? magozott? fagyasztott? befőtt?), vagy elszínezi a krémet, így a piros sem biztos, hogy szépen érvényesül a fehérből rózsaszínné váló krémen. A barack még befőtt állapotában is viszonylag jól kezelhető, csak éppen nem piros...
Ezért (is) tartottam jó választásnak az epret, ízben passzol, elég tartós, nem színezi el a krémet. Ezeket gondold végig, mielőtt eldöntöd, miből csinálod.

 

blogger templates | Make Money Online