vasárnap, június 17, 2007

Ez várható

A képen a hétvégi zsákmány egy része látható. Saját szedés, megint édesanyám kertjéből.
Rukola, madársaláta, fekete- és pirosribizli, málna, fűszernövények (bazsalikom, menta, citromillatú kakukkfű, szurokfű, majoranna, zsálya, rozmaring, kapor), szőlőlevél, újhagyma. Meg még egy kis kecsketúró és egy kis üveg eperlekvár.
Mikor mindezt már nagyjából összeszedtem, anyukám megkérdezte: sásliliom bimbóját nem viszel? Ehető, a kínaiak szeretik! Én meg mindent szeretek, naná, hogy kipróbálom. A képen a bal alsó sarokban, a szőlőlevélen azok a sárga hosszúkás, babhüvelyre emlékeztető bigyók, na az a sásliliom. Egy „ehető virágok” témájú könyvében gyorsan megnéztem, egy receptet találtam, abban csirkecsíkokkal készítik, gyömbérrel, szójaszósszal, zöldségekkel párolva. Megkóstoltam nyersen, nagyon érdekes íze van, még nem jöttem rá, mire hasonlít, de valami hússzerűre emlékeztet.

Ahogy eltettem a fényképezőgépemet, megszólalt anyukám: a saláták (jégsaláta, lollo rosso) meg a rebarbara lemaradt! Meg a meggy és a cseresznye is, és még valami: megtisztított, kimagozott meggy szára. Állítólag a meggyszártea zsíroldó, fogyasztó hatású. Egyszer már bejött, igaz, akkor diétáztam is (keveset, de változatosan ettem), meg lótottam-futottam egész nap. Azért megint teszek egy próbát. Szükségem van rá…

3 megjegyzés:

Zsófi írta...

Anyukád miket nem tud, csak ámulok!

Zsuzsa írta...

De jól néz ki ez a kosár, és ha még a kimaradtakat is hozzá képzelem, mmm! A rebarbara sajnos már kezd elég nyamvadt lenni anyukáméknál, nem bírja jól ezt a kánikulát.

Mikor indultok Toszkánába?

Rossamela írta...

Ó, a Mama csuda dolgokat tud, én is csak ámulok sokszor!
Meg elég csak kiejtenem a számon egy új zöldségféle nevét sokszor, nemsokára terem a kertjében. Így lett több éve egy cserép szupermarketben vásárolt rukolából több bokor, ma már ipari mennyiségben szedhető, a legújabb felfedezés nála a madársaláta (pedig ezt meg sem említettem).
Ha már ehető virág: egyszer virággal díszített születésnapi túrótortát kaptam tőle, talán sarkantyúka volt? De ciki, hogy nem emlékszem pontosan... Aztán meg rózsalikőrt.
Volt kitől örökölnöm az ízek iránti nyitottságot, érik erről egy poszt...

Zsuzsa, mi majd szeptemberben megyünk, ez a terv, de jó, hogy kérdezted, ideje folytatnom az előkészületeket.

 

blogger templates | Make Money Online