vasárnap, június 24, 2007

Sásliliom


A múltkori zsákmány-mustrám alkalmával beharangoztam már a sásliliomot. A szakirodalom szerint enyhén édes, lágy zöldségízű, salátához, cukkinihez, spárgához és dinnyéhez is hasonlítják. A virág tölthető, akár a tökvirág, édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5-8 centi hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják.

A világhálón szinte csupa olyan receptet találtam, ami a virág szirmait használja, én viszont bimbót szedtem, pompázó virágot legközelebb. Akkor nem volt időm hosszasan tanulmányozni a szülői háztartásban fellelhető virágos szakácskönyv idevágó receptjét, csak az biztos, hogy gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adta a szerző a sásliliomot. Ami egy fél olvasás után megmaradt a fejemben, az alapján készítettem el, persze csak zöldségekből. Aki igényli, a felcsíkozott csirkemellek sütésével kezdje majd adja hozzá a zöldségeket. Természetesen elkészíthető ez az étel sásliliom nélkül is, de bimbó ízéhez nagyon passzol ez a fajta fűszerezés.

Zöldségek sásliliommal

2 nagy marék barnarizs
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
Egy kis darabka gyömbér (nálam most csak szárított volt, megcsepegtettem citromlével, ettől valamennyire megpuhult)
3-4 újhagyma
1 zsenge cukkini
2 szál sárgarépa
2 löket szójaszósz
10-15 sásliliombimbó

A barnarizst 2,5-szeres vízben feltettem főni, és nekiláttam előkészíteni a zöldségeket. A sárgarépát megtisztítottam és gyufaszál vastagságú csíkokra vágtam. A cukkiniból zöldséghámozóval szalagokat vágtam. Az újhagymát zöldjével együtt 5-6 centi hosszú darabokra vágtam. Lereszeltem a gyömbért, felaprítottam a fokhagymát. Mire idáig eljutottam, a rizs már majdnem el is készült, elzártam alatta a tüzet, befedtem és hagytam saját gőzében puhulni. Nekiálltam a zöldségeknek, ez nagyon gyorsan készül. Serpenyőben olajat forrósítottam, rádobtam a gyömbért és a fokhagymát, éppen csak megfuttatttam, nem hagytam megégni. Hozzáadtam az újhagymát, sárgarépát, majd egy-két perc múlva a cukkinit is. Meglocsoltam egy kevés szójaszósszal, óvatosan kevertem rajta kettőt-hármat, majd rádobtam a sásliliomot, azzal is összeforgattam de már nem főztem tovább. A főtt barnarizzsel tálaltam.
2 adag


További sásliliom-receptek angolul itt.

1 megjegyzés:

ildinko írta...

Már nagyon vártam ezt a receptet. Mióta írtad, hogy a sásliliom bimbója ehető, szegény virágokat már a tányéron láttam gondolatban. Anyukámat idegesítette is nagyon, akárhányszor sásliliom előtt mentünk el, mindig megemlítettem. :)
Most már csak jövőre tudom kipróbálni, mert a környéken időközben mindenhol elnyílott...

 

blogger templates | Make Money Online