hétfő, május 28, 2007

Ki kíván meleget enni ebben a hőségben? És kinek van kedve főzni?

Fülledt meleggel kezdődött a hosszú hétvége, a bevásárlásból hazaérve nem sok kedvem volt a gőzölgő lábosok fölött tovább kínozni magam. Egyébként is, gyönyörű édesköményt és endíviát kaptam, nem is érdemes elpakolni, hogy aztán megfonnyadjon, mert elfelejtkezem róla. Grapefruit meg gyakran van itthon, nagyon szeretem salátákban is, így kézenfekvő volt a megoldás. Egy könnyű, ropogós, nagyon ízes saláta lett az ebédünk, nem is kívántunk többet. Bár semmi szezonális nincs benne, mégis ideális nyári ebéd.
Nagyon jó előétele lehet egy komolyabb ünnepi ételsornak, vagy körete egy roston sütött vagy (illatos) gőzön párolt, fehér húsú, nemes halfilének.

Édeskömény-saláta

1 kicsi vagy ½ nagy édeskömény
1 grapefruit
1 endívia
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

A grapefruitot kifilézem, lecsöpögő levét fölfogom. Az édesköményt és az endíviát csíkokra vágom, összekeverem, a keveréket szétterítem 2 tányéron, tetejére szórom a grapefruit-gerezdeket. A grapefruit levét kikeverem az olívolajjal és ezzel meglocsolom a salátát. Az édeskömény zöldjével megszórva tálalom a salátát.
2 személyes adag

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez az! A kánikula a legfőbb konyhai ellenség. Látom, azért nem mindenkin tud kifogni.

Mademoiselle írta...

naranccsal is dolgozik vajon? mert a grapefruitot nem szeretem, viszont az édesköményt nagyon.

Névtelen írta...

Szia! Dobtam egy hógolyót, ha jól láttam, téged még nem talált meg! Egyébként nagyon tetszik az oldalad!!! Klasszak a képek, jók a receptek!

Rossamela írta...

mademoiselle, miazhogy! Tán az első, amit olvastam édesköményből, éppen egy narancsos saláta volt, talán fekete olajbogyóval kiegészítve. Édesebb lesz, mint ez, de nagyon jó lesz az is!
De miért nem szereted a grapefruitot? Kifilézve sem, a keserű belső héja nélkül sem? Pedig szerintem sokkal rafináltabb ízű, mint a narancs, én nagyon sokszor használom salátákban, halas cuccokhoz is isteni.

Morzsóka, nagyon köszönöm, igyekszem válaszolni, bár nagy terveim vannak a hétvégére, de majd összeszedem magam.

 

blogger templates | Make Money Online