szombat, június 23, 2007

Nem főzök


Ebben a melegben naná, hogy kerülöm a tűzhelyet, ilyenkor még szívesebben eszek bulgurt, hiszen főzni sem. Egyébként is mindig tartok otthon, igaz jolly joker és szezontól függően egy-két ízesítővel, kevés munkával nagyon jóízű ételeket lehet készíteni belőle. Egy pohár joghurttal komplett és nagyon egészséges ebéd vagy vacsora.

Igazi munkaebédnek való, ha este későn érek haza és már nincs kedvem főzőcskézni másnapra, egy adagnyi bulgurt beáztatni még mindig van erőm. Nincs más dolgom, mint a bulgurt leöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel (célszerűen eleve az ebédesdobozomban), befedem, egy-két óra alatt megpuhul. Reggel egy villával fellazítom az összetapadt szemeket és hozzákeverem az ízét meghatározó hozzávalókat.

Nyáron csak nyers zöldségekkel, zöldfűszerekkel (petrezselyem, menta, bazsalikom) keverem össze, mehet bele paradicsom, uborka, újhagyma, szárzeller, paprika, olajbogyó, édeskömény, zsenge cukkini, a variációk száma végtelen. Érdemes hozzáadni némi hidegensajtolt olajat, olívaolajat, nem csak az íz kedvéért, de hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is segítse.
Rengetegféleképpen lehet még elkészíteni, a megpuhított bulgurhoz adhatunk:
  • vastagabb karikákra vágott, megolajozott, sütőben megsütött, chilivel és naranccsal (levével és héjával) ízesített sárgarépa,
  • sült paprikacsíkok, olajbogyó/kapribogyó, fetasajt
  • keleti fűszerezéseel (pl. koriander, római kömény, gyömbér) megsütött padlizsánkockák, citromlé,
  • fokhagymás olajon megfuttatott cukkinikockák és friss menta.

Az én ebédem most ezekből készült:

½ csésze bulgur
5-6 koktélparadicsom vagy 1 nagy paradicsom
½ csokor petrezselyem
½ csokor bazsalikom
½ citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fekete olajbogyó
1 adag

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Kb 6 éve ettem utoljára bulgurt, akkor sem én készítettem, de emlékszem, hogy ízlett, láttam is azóta boltban, de nem tudtam, hogy kell elkészíteni. Majd most!

Névtelen írta...

meg mintha paradicsom is lenne benne:)
fakanal.kotozkodik.hu

Rossamela írta...

Milyen igaz! Kösz, hogy szóltál, javítom is.

 

blogger templates | Make Money Online