péntek, június 22, 2007

Bizarr. Bizarr?

Remek tippek jöttek a tegnapi kérdésemre, azon túl, hogy nagyon jó helyen keresgéltek a kolleginák, nagyon jó ötleteket is adtak, mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat.
Mindjárt az elején jött két tipp a padlizsánra, de mikor közöltem, hogy édességről van szó, még Zsuzsa is elbizonytalanodott és váltott szilvára. A 2 padlizsán mellett volt még egy kóbor cukkini-tipp is, de szerintem Fűszeres Eszter már mindent annak lát :), a 10 értékelhető hozzászólásban hatan gondolták, hogy a gombócnak szilvával ágyaztam meg.
Ami pedig a gombócot illeti, külön kiemelném Kismacs pontos megfigyelését: "meg nem lehet fagyi, mert látszik, ahogy össze van gondosan gombolygatva". Milyen igaza van, tényleg gombolygattam, de bizony, ez fagyi! Kénytelen voltam, de csak azért mert a fagyigép és fagyiskanál nélküli háztartásomban készült és a kapargatós módszerrel nehéz krémes és jól formázható fagyit gyártani. Fagyiskanál nélkül meg gombócozni is nehéz.
A fagyi alatt pedig tényleg padlizsán van, méghozzá édesen. Nem az én agyamból pattant ki ez az elvetemült ötlet, a Konyhaművészetben olvastam valaha, de azonnal ráharaptam. Igazolom, amit a recept mellett olvastam, csak padlizsán és cukor, semmi más ízesítő nem kell hozzá, a padlizsánból rengeteg íz fő ki. Tényleg nagyon sokízű, oda kell figyelni rá. Viszont magában nagyon tömény, szerintem is kell hozzá ellenpontnak valami savanyú, ott is citromszörbetet javasoltak hozzá, az egyszerű felszereltség okán most joghurtalapú citromfagyit készítettem, és mivel éppen volt otthon, megturbóztam egy kis (sok) bazsalikommal - és minő véletlen, kis módosítással megismételtem a VKF! első fordulójára készített kalóriaszegény desszertemet.

A helyes megfejtés tehát: szirupban főtt padlizsán bazsalikomos citromfagyival

Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán
1 kanál (barna)cukor

A padlizsánt felkockázom, hibátlan zománcú lábosba teszem és rászórom a cukrot. Félreteszem egy órácskára, ezalatt a padlizsán levet ereszt, ebben kis lángon megfőzöm, míg a padlizsán megpuhul és a leve sziruppá sűrűsödik.
Citromsörbettel, mentával, citromfűvel díszítve vagy bazsalikomos citromfagyival és bazsalikommal tálaljuk, egy recept a joghurt alapú fagyira itt. Fagyihoz krémesebb joghurtot, görög joghurtot javasolok, vagy a normál joghurtból hagyjuk a savót kicsöpögni egy lazább szövésű textilen át. Nekem ez nem volt, így kényszermegoldásként a nagy joghurtosdoboz fedőfóliáját megszurkáltam és egy pohárra borítva hagytam kicsöpögni, ami kijött belőle.



Visszatérve még a tippekre és az ötletekre, nagyon tetszett az alul-fölül sült padlizsán, érdemes lenne kipróbálni fagyiban is. Mint a kecsketúrót is. Sok évvel ezelőtt álmodoztam már sós fagyikról, de nem is nagyon mertem hangoztatni, mert 1. vagy kinevetnek, 2. vagy megvalósítják az én ötletemet és akkor hol a kitaláló dicsősége?
Azóta rádióműsorokban, kis színesekben hallottam már ilyesmiről, persze, hogy másnak is eszébe jutott, szóval már ki sem kell nevetni, de a dicsőség is oda. Az említett kedvenc lapomban is találkoztam camembert-parféval, egyre nagyobb az átjárás a hagyományosan édesnek és sósnak tartott ételek között. Ha gyümölccsel készítjük a húsételt meg a salátát, miért csak édességként ehetnénk fagyit?
Természetesen nem a rántotthúsfagyira gondoltam, bár hatalmasakat röhögtünk a "kérek három gombócot: pörkölt, nokedli, uborkasaláta" lehetőségen.
Hát nem jó lenne ebben a kánikulában - én ilyenkor édeset sem kívánok - egy kapros uborkafagyi, bazsalikomos paradicsomfagyi, zelleres-diós gorgonzolafagyi, mentás cukkinifagyi, zöldfűszeres (mondjuk rukolás) kecsketúrófagyi, citromillatú kakukkfűvel ízesített habos padlizsánfagyi, neadjisten tejszínes spenót enyhe fokhagymával?
Nagyon bizarr?

6 megjegyzés:

Ana írta...

tetszik ez nekem.
Örülök neki, hogy ilyen került ide :)

Névtelen írta...

Na de mégis milyen ízei vannak a szirupos padlizsánnak? Erről is tessék beszámolni!
Zöldségből pedig (pl. kapros uborka) lehet sorbetet készíteni.

macs írta...

Nahát! :D

Zsuzsa írta...

Köszi, hogy megírtad, így nem furdalta egész nyaralás alatt oldalamat a kíváncsiság!:)
Izgalmas, valahogy nem tudom elképzelni a padlizsánt édességként, de kipróbálom, veszélyesen kell élni! :)

Zsuzsa írta...

Hát ez remek! Először akkor kételkedtem, amikor olvastam, hogy csak egy kanál cukor kell a padlizsánhoz, de elég. Nem is gondoltam, hogy ennyi édességet hoz előle belőle. Nagyon jó a cukros padlizsán! A fagyinál is keveselltem elsőre az egy kanál mézet, és elég tényleg. Erős zamatú virágmézem van most csak itthon, de fenomenális vele, ahogy a citrommal és a bazsalikommal elegyedik, egész pikáns. Egy sima akácmézzel egész más lenne. Köszi a jó ötletet, és remélem, hogy más is kipróbálja!
Ja, kritikus férjemnek csak félve adtam oda, nem is mondtam meg, mi az, de abszolút elnyerte tetszését, és még repetázott is volna, ha elsőre nem egy fél adagot készítek! :)

Rossamela írta...

Zsuzsa, ennek nagyon örülök! Ugye, mennyire gazdag aromájú, sokízű a padlizsán? Viszont a savanyú kell mellé, magában könnyen émelyítő lenne.
Bizony egy aromás virágméz-citrom-bazsalikom trió új dimenziókat nyit, egészen újrafogalmazzák egymást.

Örülök annak is, amit a cukor és méz mennyiégéről írtál. Én általában kevés édes ízesítőt használok, pont azért, hogy ne nyomjam el az enyhébb természetes ízeket, és ezért sokkal jobb is az ízlelésem. A múltkor anyukám málnaönetére azt hittem, hogy cukor is van benne, de nem, csak málnavelőből és keményítőből készítette, cukor nélkül, így is nagyon édes és nagyon tiszta málnaízű volt. Bizony, ennyire édeset alkot a természet is, érdemes fokozatosan csökkenteni a felhasznált cukor mennyiségét, neadjisten el is lehet hagyni.

 

blogger templates | Make Money Online