hétfő, április 09, 2007

Kördés - húsvéti menü

Rio kérdését PartzánOrsi továbbította nekem, a kalinka.blogol.hu blogrol. (Akkor most kié is ez a blog?! Nekem tetszik így is, de nem nagyon értem Orsi szerénykedő megnyilvánulásait. Minden oka megvan rá, hogy saját blogja legyen – én tudom! )

Mit főzök Húsvétkor? Tulajdonképpen azonnal válaszolhatnék is: semmit. De mivel – szerintem – a vasárnapi reggeli a legfontosabb húsvéti étkezés, azt pedig én vezetem elő kettőnknek (és csak utána utazunk el a szüleimhez), talán mégis érdemes egy posztot szentelnem neki, meg ez jó alkalom arra, hogy elmondjam azt, amit a múltkor nem sikerült. Húsnemevőknél ugye a sonka nem játszik, viszont a tormáról nem mondunk le, a füstölt íz meg kell hozzá, ez általában parenyica vagy füstölt gomolya, idén scamorza volt. A tormát – most először – magam reszeltem, nem is lett belőle ecetes torma, frissen ettük. (Azt tudjátok, hogy a néphagyomány szerint miért eszünk tormát a húsvéti reggelihez? Azért, hogy nyáron ne másszanak a kígyók-békák a szánkba. A férjem azt mondta a reggeli végén, hogy bátran alszik a szabad ég alatt a nyári kenutúrán…).

És persze elkészítettem a mára már elmaradhatatlanná vált spenótos-túrós háromszögeket (lehet, hogy jövőre a spenót helyett medvehagymával csinálom).

Mindehhez friss retek, újhagyma.

Azért azt sajnálom, hogy kalácsot nem sütök – de kettőnkre? Bár furcsának tűnik, de szerintem az édeskés kalács nagyon jól aláfesti a füstölt (sonka) sajt és az erős torma kettősét, gyerekkorom húsvéti reggelijeiről ez az ízkombináció jut eszembe.

Édesanyámnál a következő volt az ebéd: húsleves illetve (nagyon intenzív ízű, sűrű) gombás zöldségleves, kinézetre mint az újházy tyúkhúsleves, tyúk nélkül, majd vadas zsemlegombóccal, a „szektásoknak” hús helyett gombával, és a mártásból is kimaradtak a húsneműek – anyám szerint nem is volt annyira jó, hiányzott belőle a füstölt íz, nekem a miénk ízlett jobban. Desszertnek a húgom készítette torta: fahéjas piskótán krém mascarponéból, őszibarackkal, illetve képviselőfánk, kókuszos kocka, gyümölcssaláta.

Uzsonnára sonka, torma, kalács, vaj, sajt, snidlinges töltött tojás, snidlinges tojáskrém, rukolás túró, babsaláta, újhagyma a kertből, paprika, paradicsom, kifelejtettem valamit?

Vége az ünnepnek, nem passzolom tovább a kördést - de aki el akarja mondani, mit főzött-evett, érezze felkérve magát!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, ez úgy van, hogy a Kalinka a húgom blogja, én csak néha vendégszerepelek. A kördésre együtt válaszoltunk, de föleg ö (hiányolta egyébként, hogy nem talált hányós szmájlit az általa utált kelkáposztafözelékhez...), viszont én választottam ki, kinek adjuk tovább a kördést :-) Szóval nem is bonyolult. Hogy még egyszerübbé tegyük, lehet, hogy a VKF IV-re mindketten külön poszttal nevezünk egy blogon belül... Egyelöre nincs kapacitásom egy saját bloghoz, ugyanis csak a munkahelyemen van sz.gép, az meg nem venné ki magát jól, ha onnan blogolnék háromnaponta...

Névtelen írta...

Mivel a medvehagymás postnál nem bírok kommentelni, ideírom, hogy igazán szép a medvehagymás kép és isteni lehetett medvehagymát szüretelni húsvétkor. Várom a medvehagymás recepteket. Én csak bioboltban vettem, de az olyan városias...

Rossamela írta...

Köszönöm, Eszter, bár nekem a kép nem annyira tetszik, de mivel én is szívesebben olvasok olyan posztot, amihez kép is van (még ha nem is a legjobb), megalkudtam.
Meg kell tanulnom fényképezni, majd a saját gépemmel (most egy kölcsöndarab van nálam).

Én sem értettem, miért nem lehet ott kommentelni, de már rájöttem! Javítottam.

 

blogger templates | Make Money Online